Біля антарктичної станції «Вернадського» збільшується кількість «розвідників»: милі фото та відео

Велике повернення субантарктичних пінгвінів очікується традиційно наприкінці вересня – початку жовтня
фото: Національний антарктичний науковий центр

Зараз в Антарктиці закінчується зима. Тож наші біологи фіксують постійні заходи на Галіндез груп субантарктичних пінгвінів

До «Вернадського» навідується дедалі більше субантарктичних пінгвінів. Представники цього виду з антарктичної весни до осені мешкають на нашому острові Галіндез. Тут будують гнізда, відкладають яйця та виводять пташенят. Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр.

Зараз в Антарктиці закінчується зима. Тож наші біологи фіксують постійні заходи на Галіндез груп субантарктичних пінгвінів, від 10 до 70 птахів.

Менші групи зустрічаються безпосередньо біля станції, а більші – на мисі Пінгвін-Пойнт з іншого боку острова.

«Після першого раптового візиту наприкінці липня невеликі групи пінгвінів іноді навідувалися сюди. Потім лід заблокував протоки в нашій акваторії, і їх не було. Але за останній тиждень штормовий вітер та температура біля нуля частково зруйнували цей лід. І пінгвіни змогли знову користуватись зручними для себе ділянками на острові – де є відносно пологий спуск у воду», – розказав біолог 29-ї УАЕ Світозар Давиденко.

Науковець відзначив, що велике повернення субантарктичних пінгвінів очікується традиційно наприкінці вересня – початку жовтня. Але зараз «розвідники» вже заходять на Галіндез, щоб придивитися кращі місця для гніздування.

Також загалом зростає кількість цих пернатих у нашому районі: дослідники спостерігали сотні пінгвінів на віддалених островах.

Нагадуємо, що українські науковці здійснюють спостереження за птахами в Антарктиці в контексті зміни клімату, адже вони досить швидко реагують на зміни навколишнього середовища.

Зокрема, до сезону 2007-2008 років субантарктичні пінгвіни взагалі не гніздували на нашому острові, а обирали тепліші північніші території. Потім їхня колонія в околицях «Вернадського» постійно зростала. І вже у сезоні 2023-2024 років на Галіндезі їх була рекордна кількість – до 7 тисяч Такі зміни є одним з беззаперечних доказів потепління в регіоні.