Як підтримати імунітет дитини перед школою?

Перший похід дитини до дитячого садка чи школи є стресом для її імунітету.

Перший похід дитини до дитячого садка чи школи є стресом для її імунітету. Відвідування дитячого колективу супроводжується не лише новими знайомствами та емоціями, а і зустріччю із інфекціями, до яких у дитини ще не вироблений імунітет. За перший рік відвідування садочку вона може перехворіти 5-6 разів звичайними респіраторними інфекціями. Водночас імунологи радять батькам, не боятися та віддавати дітей до садочків, адже ці захворювання тільки стимулюють дозрівання імунної системи.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповіла головний дитячий імунолог міста Києва Алла Волоха.

Алла Волоха: «Дитина, яка вперше пішла в дитячий садочок, за рік

може перехворіти 5-6 разів звичайними респіраторними інфекціями»

Якщо дитина готується до відвідування організованого дитячого колективу – школи або дитячого садка – вона має бути готова заздалегідь, не менше як за декілька років, а то і з того часу, як дитина народжується. Це має бути певний стиль життя, сформований перш за все батьками. Імунна система взагалі нормально працює, але що стосується дітей раннього віку, особливо тих, які йдуть в дитячий садочок (найчастіше це трьохрічний вік), то їх імунна система є не досить зрілою. При відвідуванні дитячого садочку значно збільшується кількість контактів із хворими дітьми. В усьому світі відомо, що дитина, яка вперше пішла в дитячий садочок, за рік, особливо в осінньо-зимовий період, може перехворіти 5-6 разів звичайними респіраторними інфекціями. Якщо дитина іде до дитячого садочку і взагалі не хворіє – це виключення з правил.

Часті захворювання певною мірою стимулюють дозрівання імунної системи. Коли проходить перший рік в дитячому садочку, як правило, в наступні роки дитячий організм вже більш адаптований. Хоча ще можуть зустрічатися нові збудники, до яких дитина може зовсім не мати імунітету.

Якщо дитина не ходила в дитячий садочок і вперше в організований дитячий колектив йде вже до школи, то, на жаль, подібна ситуація трапляється і там. Найчастіше діти зустрічаються з респіраторними інфекціями, які передаються повітряно-крапельним шляхом.

Що стосується захисту від інфекцій і їх профілактики, то потрібно максимально обмежити контакт з хворими дітьми. Хотілося б, щоб цього правила дотримувалися і батьки, і співробітники дитячих садочків та шкіл. Дитина має одужати, перед тим, як знову іти до дитячого садочку. Це, принаймні, не раніше, ніж через тиждень від початку захворювання. Звичайно, інколи залишаються якісь залишкові явища, але у неї вже має бути сформований імунітет проти цієї інфекції. Проте бажано, щоб вона не виділяла велику кількість вірусів або бактерій в навколишнє середовище, щоб не заражати інших дітей.

Це підготовка не тільки імунної системи, а і всього організму. Дитина має правильно харчуватися, у неї має бути правильний розпорядок дня, вона має проживати в нормальних умовах – вдома, школі чи дитячому садочку має бути чисте, вологе, прохолодне повітря, дитина не повинна бути закутана і батьки не мають жахатися при найменшому протягу. Загартування ми розглядаємо тільки в комплексі, не можна на 5-10 хвилин обливати дитину водою, а потім закутувати. Повинні бути правила, вироблені з першого року життя, щоб організм був стійким до різних фізичних факторів навколишнього середовища, і відповідно до різних інфекційних захворювань.

Чи є якась статистика, скільки дітей іде до шкіл здоровими?

Алла Волоха: Десь 30% можуть хворіти на різні захворювання, серед них діти, схильні до респіраторних інфекцій. Але більшість дітей є здоровими, навіть якщо вони інколи і хворіють на респіраторні захворювання.

Які продукти харчування є необхідними для дитячого організму? Можливо, раз на день слід давати шматочок лимона чи зубок часнику, щоб зміцнити імунну систему?

Алла Волоха: Для імунітету не можна виділити якісь конкретні продукти. Харчування дитини повинно бути збалансованим ще з перших днів життя. Дитина має харчуватися регулярно, вона має отримувати необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів. Вона не повинна постійно перекусувати солодощами, бо це негативно впливає на весь організм, і в тому числі на захисні функції дитини.

Дитина має отримувати достатню кількість чистої води, якщо 2-3-х років, то це 1-1,5 літри. Але це залежить і від сезону, влітку потрібно давати більше води. Тобто, добова кількість рідини дітей старшого віку повинна становити 1,5-2 літри.

Можна давати і лимон, і часник, якщо дитина нормально їх переносить. Лимон може бути корисним тому, що він містить певну кількість вітамінів, але це в тому разі, якщо в дитини немає алергії на цитрусові. Тому треба знати міру. Слід зазначити, що діти з алергічними захворюваннями можуть значно частіше хворіти, вони більш схильні до інфекційних захворювань.

Фрукти дитина повинна їсти постійно, а не раптом збільшувати їх раціон, коли вона йде в садочок. До того ж це нереально зробити, коли дитина рано йде та приходить увечері, ви не встигнете дати їй велику кількість. Вона повинна отримувати щодня певну кількість свіжих фруктів, які місять вітаміни, це вже буде захист, і якщо недоотримає їх, то це вже погано. Харчування теж має бути постійно збалансоване, а не тільки перед школою, тоді імунна система буде готовою для більш посиленої атаки інфекційних збудників.

Чи існує статистика, наскільки частіше хворіють першокласники від інших учнів?

Алла Волоха: Якщо дитина перший раз іде в дитячий садочок, вона в два рази частіше хворіє, ніж та, яка його не відвідує. Десь у півтора-два рази частіше хворіють учні 1 класу, якщо вони вперше потрапляють в організований дитячий колектив. Хоч першокласники і старші від дітей, які йдуть в садочок в 3-4 роки, та мають більш зрілу імунну систему, але все рівно імунітет не витримує першої зустрічі з багатьма інфекційними збудниками.

Як ви вважаєте, зараз в дитячих садочках та школах їжа збалансована?

Алла Волоха: Складно відповісти. Напевно, вона є відносно збалансованою. Це вже хто і як забезпечує це харчування в садочку. Хоч вона містить і не достатню кількість свіжих овочів та фруктів, все-таки відповідає нормам харчування дитини.

Для багатьох батьків дилема – віддавати дитину до дитячого садочка чи лишити вдома з нянею. Що краще – нехай дитина в ранньому віці перехворіє чи потім в шкільному віці?

Алла Волоха: Тут справа навіть не в тому, коли вона перехворіє. Зустріч зі збудниками інфекційних хвороб і в трирічному віці, і в семирічному є несприятливою. Але дитина має ходити в дитячий садок, для неї спілкування з колективом і своїми однолітками є досить важливим.

Хоча тут можуть бути виключення з правил. Є діти з менш зрілою імунною системою, яка є не настільки стійкою, щоб витримати навіть перший рік у дитячому садочку. Вони дуже часто хворіють, трапляються ускладнення, тож є частина дітей, яких іноді доводиться забирати із дитячого садочка в перший рік відвідування. Це невелика частина дітей, але якщо така ситуація трапляється, то дитину можна обмежити від походу у дитячий садочок. Проте для цього її треба більш детального обстежити. Іноді трапляється вроджена імунна патологія, при якій є схильність до тяжких захворювань, тоді теж має бути індивідуальний підхід.

Як правило, більшість дітей адаптуються, навіть ті, які дуже не хочуть ходити у дитячий садочок.

Як ви ставитеся до дотримання режиму? Чи потрібно дитину примушувати більше спати?

Алла Волоха: Дитину взагалі ні до чого не треба примушувати, ні більше спати, ні загалом. У неї має бути максимум фізичної активності. Певний режим дня вже повинен бути вироблений до дитячого садочка. Якщо дитина має достатній рівень фізичної активності, рухається, виконує гімнастичні вправи, займається спортом, то організм сам по собі буде вимагати певного відпочинку. Якщо цієї активності немає, то і сон може бути не таким бажаним. Примушувати спати не є корисним. Якщо додати фізичної активності в певні періоди, то режим дня може сам врегулюватися.

Україні цієї осені пророкують чотири штами грипу. Чи варто дітям робити щеплення і коли саме це треба робити?

Алла Волоха: Дійсно, прогнозується епідемія грипу, яка завжди має місце в осінньо-зимовий період. Якщо щеплення рекомендується проводити, то краще це робити в осінній період, починаючи з кінця вересня, весь жовтень, коли з’являється вакцина. Вона кожного року поновлюється з урахуванням якраз тих штамів, які прогнозуються саме на цей період. Вакцина дійсно ефективно захищає від грипу. Діти, які щеплені, однозначно не хворіють на грип в цей час.

Варто дбати і про захист від респіраторних захворювань, обмежувати контакти, підтримувати свій імунітет. Наприклад, однозначно доведено, якщо батьки курять, навіть не при дитині, це вже негативно впливає на слизові оболонки дитини та на їх захист. Якщо ж дитина маленька та не відвідує організований дитячий колектив, бажано, щоб батьки були щеплені і не принесли вірус додому.