Скандальне повернення Київради

Завтра на свою позачергову сесію вперше після канікул збирається Київрада.

Завтра на свою позачергову сесію вперше після канікул збирається Київрада. Інтриги додає те, що це може обернутися відставкою нинішнього її секретаря Галини Гереги. Проте депутати вважають це лише тиском на її бізнес та владними клановими розбірками. Хоча не все так просто, бо найближчим часом можуть втратити свої крісла не лише заступники глава КМДА, а й сам Олександр Попов, в наступники якому пророкують Валерія Борисова. Але не вирішеною поки лишається дата виборів у Києві, Банкова мовчить, бо прямими президентським правлінням легше керувати столицею.

Яким буде новий політичний сезон у Києві? Про це в прес-центрі «Главкому» говрили депутати Київської міської ради Валерій Карпунцов (УДАР Віталія Кличка) та Тетяна Меліхова (БЮТ-Батьківщина).

Тетяна Меліхова: «Місце Попова може зайняти будь-яка інша кандидатура, тому що його рейтинг на сьогодні не випереджає рейтингу самої Партії регіонів»

Новий політичний сезон в Київраді не може бути відірваний від політичної ситуації, якою на сьогоднішній день живе вся країна. Питання №1 – це політичні репресії в Україні. Незадоволення загальнополітичною ситуацією не може не знайти відбитки і на Київраді, тому фракція «Блок Юлії Тимошенко» сьогодні на президії і завтра під час пленарного засідання, по-перше, буде вносити питання про політичні репресії в Україні. І, по-друге, буде вимагати пояснення Попова, чому на території Києва киян, а також гостей міста, обмежують керуватися статтею 39 Конституції України про вільне зібрання. Всім відомі події від 24 серпня, коли діюча влада руками Попова подала в суд, і за допомогою правоохоронних органів обмежила мирну ходу по вулиці Володимирській.

Іде війна між кланами провладної партії, що може відбитися і на Київській міській державній адміністрації, тобто можуть бути кадрові зміни. Більше того, це може торкнутися Попова в тому числі, тому що розрахунки на те, щоб він збільшив рейтинг Партії регіонів в місті Києві, на сьогоднішній день не здійснилися. Місце Попова може зайняти будь-яка інша кандидатура, тому що рейтинг Попова на сьогодні не випереджає рейтингу самої Партії регіонів.

Що стосується Київради, то більшість, яка формувалася ще при Черновецькому, нікуди не ділася. Сьогодні відбувається «раздвоение личности», з одного боку, депутат думає, що він має якось співпрацювати з владою, з іншого боку - як же йти на майбутні вибори, що вже не за горою і можуть бути оголошені владою в будь-яку мить (це може бути і осінь цього року, і травень наступного). Якщо ж в Київраді не буде консолідованого голосування, то у влади є механізм: хоча депутатів можуть і зацікавити чимось, але здебільшого будуть продовжуватися репресивні механізми, коли їх знову будуть заганяти в більшість - туди, де їх на сьогоднішній день тримають.

Депутати фракції «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина» з свого боку будуть ставити життєвоважливі для киян питання: підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, ціни на продукти харчування першої необхідності, починаючи з хліба, проїзд і багато іншого. Обов’язково будемо ставити питання підготовки до зими.

Валерій Карпунцов: «Непроведення виборів київської міської влади поставили сьогоднішню владу України в майже патову ситуацію»

Непроведення виборів київської міської влади поставили сьогоднішню владу України в майже патову ситуацію, тому що адміністративно нав’язаний Попов, який би він не був в реалізації якихось інфраструктурних проектів, не користується підтримкою киян. Питання в даній ситуації не в Попові, а у відсутності легітимних виборів в Києві. Підміна за допомогою адміністративного пресингу і терору ніколи не буде до вподоби киянам, і єдиний вихід – це проведення виборів, юридичні підстави для чого є вже протягом двох років. Влада вже сьогодні почала розглядати цей варіант, бо ми вже маємо політичні акції з приводу ув’язнення тих чи інших політичних лідерів, в основному опозиційних, і якщо на фоні економічного незадоволення будуть виступи в столиці, то це може негативно закінчитися для влади в цілому.

Київрада, маргінальна вона чи ні, завжди буде лакмусом політичної ситуації. Коли був Черновецький, коли у нього було чітке забарвлення, 47 депутатів і своя позиція, він міг домовитися чи то з однією стороною, чи то з іншою, відповідно, були керовані люди. На сьогодні це 15 фракцій в Київраді, половина з яких - дроблені фракції Черновецького. Якщо сьогодні чи вчора вони голосували так, як треба владі, то не факт, що завтра буде так само. Існує теорія, що мажоритарної системи до виборів у Верховну Раду не буде, тому що мажоритарний депутат сьогодні може бути слухняним, а завтра він, відчуваючи гарну політичну кон’юнктуру, може стати зовсім на іншу сторону. При всезростаючому незадоволенні населення політичною ситуацією це може відбутися досить швидко. Вже немає контролю за депутатами-мажоритарниками. В даному випадку Київрада і голосування чи не голосування депутатів в ній є показовими.

Офіційна версія приводу для завтрашньої сесії – це прийняття регуляторних актів, які вже давно на часі, неофіційна – невирішені політичні питання, по яким вже необхідно приймати рішення. Одна сесія буде завтра, інша планується на кінець місяця, але, думаю, пленарне засідання буде і на наступному тижні.

Які політичні питання будуть зараз розглядатися?

Валерій Карпунцов: Крім того, що Київ – столиця, це ще і величезний ресурс. У нас є голова адміністрації, який має в руках адміністративний ресурс. Є його заступники, не секрет, що вони сьогодні з однієї політичної команди, але з різних груп впливу. У нас є також Київська міська рада, керує якою сьогодні де-юре і де-факто секретар Галина Герега. Є ще представники штабу Партії регіонів в Києві і в області, які пов’язані. Це зовсім різні люди, але ж київський ресурс один, і управляє ним здебільшого Галина Герега. Відповідно, досягнення тих чи інших цілей відбувається наступними шляхами: розстановка людей на посади не тільки в адміністративній частині, а і в комунальній, та преференції за якісь дії, що штовхають тих чи інших провладних чиновників на прийняття рішень. Ми бачимо приклади з Черновецьким і його командою, з газовими контрактами по Юлії Володимирівні, як можна в цій ситуації покарати людину, користуючись політичними переслідуваннями чи іншими, але сам факт. І зараз кожен чиновник задумується перед тим, як поставити свій підпис.

Тетяна Мелехова: До порядку денного завтра вносяться дивні питання, які не мають нагальності. Приводом стало те, що Янукович на засіданні Кабінету Міністрів зробив наганяй, що місцеві ради не привели у відповідність ряд регуляторних актів. 14 грудня минулого року Верховна Рада прийняла закон про порядок прискореного розгляду регуляторних актів, де чітко було прописано, протягом 90 днів місцевим адміністраціям та радам все привести у відповідність. Якщо порахувати, то це 14 квітня, а влада нічого не зробила, і в тому числі на рівні Києва. Погано працює виконавчий орган, який давним-давно повинен був внести на розгляд пленарного засідання Київради відміну рішень, які протирічать закону про містобудівну діяльність, що є основним. Але паралельно придумали відмінити два рішення Київради, які вже давно втратили чинність – це сміховисько і більш нічого. Виходить, якщо Президент гримнув, то всім треба бігти, а куди - невідомо. Але ми прийдемо на пленарне засідання і будемо ставити питання, які дійсно турбують населення.

З’явилась інформація про те, що вже завтра на засіданні планується зняти з посади секретаря Київради Галину Герегу. Чи є для цього передумови?

Тетяна Меліхова: Передумови можуть бути, тому що розбір кланових інтересів б’є по бізнесменам, які мають доволі гарні статки не лише в Києві, а й на рівні Україні. Мабуть, коли Галина Федорівна йшла на посаду секретаря, то добре розуміла, що відкопають не тільки те, що є доходи, а й те, про що вона сама не знала. Мені здається, що тут йдеться саме про розбірки бізнес-інтересів. Ми ще раз можемо на цьому прикладі бачити, як сказав Президент, що Україна не буде розділятися на пресинг своїх чи чужих. Галина – яскравий приклад, вона - їхня, бо згодилась працювати на владу, і вона підпадає під цей пресинг. А якщо ж по бізнесу не розберуться, то можна ще й натиснути посадою.

Не думаю, що буде ставитися це питання завтра на пленарному засіданні, був дзвінок. Коли без попередження роблять «маски-шоу» в «Епіцентрі», то треба думати про те, як виглядає провладна партія. Людина згодилась на них працювати, а вони проводять облаву, при цьому немає серйозного підгрунтя. Мабуть, хтось хоче цей бізнес відтіснити задля власних інтересів.

Валерій Карпунцов: Наша політична сила фракція «УДАР» в Київраді не голосувала за обрання Галини Федорівни, думаю, і не будемо задовольняти питання про її зняття. А буде відставка чи ні? Ви пам’ятаєте історію з Олесем Довгим: він писав заяву і все, є це в порядку денному чи немає, це дуже швидко вирішується. Напише Галина Федорівна заяву чи ні, побачимо завтра.

Чи є юридичні підстави? Звичайно немає. Якщо ми порівняємо ситуацію, яка була з веденням пленарних засідань в Київраді за часів Олеся Станіславовича і за Галини Федорівни - це небо і земля. Зараз депутати вчасно отримують майже всі рішення (близько 80%), порядок денний, не хамовито, досить толерантно ведуться самі засідання, надається слово, більш-менш задовольняються вимоги тих чи інших фракцій. В мене особисто приємні враження за той час, який вела засідання Галина Федорівна, хоча наша політична сила її не підтримувала та підтримувати не буде. А все інше лежить у політичній площині...

Наша позиція зрозуміла: вибори, новий склад Київради, який відповідає інтересам киян, новий міський голова і, звичайно, новий секретар та відповідний перерозподіл всередині Київради (комісій та сфер відповідальності).

Якщо Попов може позбутися своєї посади, які кандидати під владної партії можуть бути висунуті на його місце?

Тетяна Меліхова: Це залежить від тієї розкладки, яка на сьогоднішній день є навколо Президента. Проаналізувати, чия кандидатура Попов, і які інші впливові особистості є навколо Президента. Це може бути кандидат він іншого клану, який буде представляти інші інтереси, бо боротьба за Київ - це бізнес-інтереси у діючої влади. Тут можна прираховувати будь-яку кандидатуру з народних депутатів України, з найближчого оточення Президента і без проблем міняти її скільки завгодно, тому що в Києві діє пряме президентське правління, не діє закон про місцеве самоврядування, непрацюючий, фактично усунутий мер. Але на перевибори ніхто не йде, тому що керувати прямим президентським правлінням в Києві набагато цікавіше та ефективніше на сьогоднішній день.

Валерій Карпунцов: Буде ще друга частина адміністративної реформи в державі, в тому числі це торкнеться і київського адміністративного апарату. Вже півроку ведеться боротьба на рівні заступників стосовно того, хто залишиться. В мене є чітке уявлення, що залишиться стовідсотково тільки Пузанов, інші заступники будуть ротуватися.

Стосовно Попова, то ця кандидатура була не найгіршим вибором, але він став заручником ситуації примусового нав’язування, підміни виборного голови адміністративним. Тому ситуація є така, яку ми спостерігаємо.

А хто може бути інший? Я прогнозую, що одна із кандидатур - це керівник київського штабу Партії регіонів Валерій Борисов.

Все-таки, коли відбудуться вибори в Києві?

Валерій Карпунцов: Юридично є всі підстави їх проводити уже протягом двох років. Вони можуть відбутися за двох умов: перше – політична воля провладної партії в будь-який момент, друге – змусити владу провести ці вибори, а це може зробити тільки громада. Склалося так, що громада владу не підтримує, але вже й не хоче радикальних перетворень. Тобто, вона чекає виборів для того, щоб змінити владу і, однозначно, ця зміна буде досить суттєвою – оновиться представництво і на рівні Києва, і на всеукраїнському рівні, бо за останніми прогнозами вибори відбудуться разом з виборами до Верховної Ради.

Тетяна Меліхова: Однозначно, це може відбутися тільки після команди Президента, тоді в будь-яку мить натиснуть кнопку у Верховній Раді і будуть дострокові вибори за 90 чи 60 днів.

Якщо подивитися юридично, то дат дуже багато. Перша – кінець травня 2012 року, коли виповнюється 4 роки перебування на посту київського міського голови, тож далі він вже не може діяти. Якщо говорити про Київраду, то вона обиралась на 5 років і має переобиратися вкінці травня 2013 року. Після зміни Конституції можуть піти за роз’ясненням в Конституційний суд і сказати, що і Київрада має переобиратися теж вкінці травня 2012-го. В решті-решт ми знаємо, що останні вибори до місцевих рад пройшли в жовтні 2010 року, накиньте 4 роки, тож можна ще Київраду та мера обрати в 2014 році. Цих сценаріїв розвитку подій можна багато малювати. Крім того, можуть провести вибори разом з виборами до Верховної Ради восени 2012-го.

Але ще озвучують сценарій, що вибори до Верховної Ради можуть бути аж у 2015 році. Поміняють знову Конституцію, все перекрутять та відтермінують повноваження народних депутатів України.

Тому кнопка буде натиснута, коли буде команда з Банкової. Як буде вигідніше Партії регіонів, так вони і вчинять. На сьогодні їм це робити не дуже вигідно після політичних репресій та арешту Тимошенко.

Валерій Карпунцов: У Києві ситуація для влади не досить приємна. Традиційно так складалося, що Київ гарно підтримує політичну силу Юлії Тимошенко та особисто її, а беззаперечним лідером є Віталій Кличко та його політична сила. Тобто, ми бачимо, як можуть відбуватися події, зокрема у Львові та Київській області, де на сьогодні політичне представництво також не відповідає реальному волевиявленню. Якщо є питання з Юлією Тимошенко, політичний тиск та переслідування опозиційних лідерів, то з фігурою Віталія Кличка більша проблема у партії влади, тому що я собі не у являю, як почати ще політичне переслідування Віталія Кличка і яким міжнародним скандалом закінчиться ця ситуація. А заманити його на свою сторону їм не вдається ніяк.

Пані Тетяно, ви сказали про кілька груп впливу, які борються за Київ. Скільки їх? Хто їх очолює? Яка з цих груп на сьогодні є найбільш впливовою?

Тетяна Меліхова: Тут немає ніяких секретів. Ми всі знаємо рейтинг «300 впливових особистостей», що після Президента в цьому списку йде Юрій Іванющенко і так далі. Вони всі знаходяться в першій десятці.

Хто від БЮТ буде йти на мерські вибори?

Тетяна Меліхова: Ми для початку маємо відстояти Юлію Володимирівну, а приймати рішення будемо колегіально. БЮТ ніколи не ставить такі амбітні інтереси, що тільки має бути мер від Блоку Юлії Тимошенко - Партії «Батьківщина». Однозначно кияни повинні обрати такого собі мера, щоб не помилися вдруге, як із Черновецьким. Якщо партія влади на сьогоднішній день себе скомпрометувала політичним репресіями, жорсткою централізацією, тиском на опозицію, то мабуть від Партії регіонів обрати мера нереально, неможливо і кияни це розуміють.