Кадровий переляк в команді Президента

Віктор Янукович знову зробив сто перше китайське попередження, але не звільнив поки жодного міністра.

Віктор Янукович знову зробив сто перше китайське попередження, але не звільнив поки жодного міністра. Звичайно, ще не вечір п’ятниці, коли зазвичай Леонід Кучма любив почистити свою команду. Але експерти схильні до того, що звільнень таки не буде. Весь інформаційний шум був піднятий лише заради того, щоб показати, що Президент як добрий цар - понад усе, але при нагоді може знести голови «поганим боярам».

Про це в пресс-центрі «Главкому» говорили директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, директор GMT Group Анатолій Луценко та політичний експерт, голова центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов.

Віталій Бала: «Ця кадрова інтрига є початком не так інтриги 2012 року, як 2015-го»

Ця кадрова інтрига в країні є дещо штучною. 90% всіх повідомлень на цю тему були не лише інформаційними «качками», а й технологіями з метою розхитати діючий Кабінет Міністрів. Мені важко уявити зараз людину поза межами уряду, яка б згодилась очолити його напередодні зими, усвідомлюючи, що з нею було б навесні. Щодо розмов про відставку прем’єр-міністра, то це був певний шантаж, така собі внутрішньокланова боротьба в середині Партії регіонів. Крім того, називались імена міністрів, деяких губернаторів – Львівської, Одеської, Тернопільської та Запорізької областей. Тут мова може йти про підготовку до парламентських виборів 2012 року. І тут питання не в тому, справлялись чи ні губернатори зі своїми обов’язками, скоріше, групи впливу вирішують питання, чий кандидат іде по тій чи іншій території. Ця інтрига є початком не так інтриги 2012 року, як 2015-го. Події, які зараз відбуваються навколо цього, не матимуть серйозних наслідків, бо є фігури в Кабінеті Міністрів, які, зачепивши сьогодні, по-перше, можна розкрити свої карти, по-друге, до 2015 це буде певним фальстартом для людей, які будуть тоді в пріоритеті у Президента Януковича.

На сьогоднішньому засіданні Кабінету Міністрів Президент показав, що він реально впливає на ситуацію в країні, що хоче для громадян тільки добра, заявивши, що ніякі пільги не будуть скорочуватися. Тобто, Кабінет Міністрів не зовсім хороший, парламент ще гірший, а я прийшов і сказав, що цього не буде. Скоріше всього, це нагнітання ситуації було для того, щоб вивести Президента поза цей негатив, який тихенько набирається.

Стосовно кадрових рішень, то якщо звільнять всіх згаданих у пресі міністрів (за виключенням міністра фінансів), це не вплине на якусь кардинальну зміну структури уряду. Вони фактично нічого не вирішують. Вище керівництво Кабінету Міністрів навряд чи зачеплять, бо ще зарано це робити. Тому я більше схиляюся до думки, що все це було зроблено для того, щоб показати Президента найкращим, а все, що робиться не зовсім добре і чутливо для громадян, – до цього ніякого відношення Віктор Федорович не має.

Анатолій Луценко: «Будуть чи не будуть анонсовані кадрові ротації, ще залежить і від того, на якому варіанті закону про вибори зупиниться Адміністрація Президента»

Чому такі інтриги виникають? Після рішення Конституційного суду про повернення до владної системи, де одна персона вирішує, кого карати, а кого помилувати, ніхто не знає, хто першим і коли буде «на виліт».

Всю діяльність влади на цей момент треба розглядати виключно через перспективу. Дійсно, пізно вже знімати Азарова, який набрав купу негативу, і важко знайти того, хто б пережив зиму з колосальними іміджевими втратами напередодні виборів. Логічно було б протримати Азарова до весни і після важкого сезону відправити у відставку, і кілька ключових негативних міністрів. Можна було б прогнозувати, що на сьогодні потрібно робити більш дрібні «казни бояр». Це може бути Дмитро Табачник, який набрав вже стільки негативу, що його з усіх точок зору можна відправляти у відставку, очікуючи певні дивіденди в середовищі інтелігенції, студентства та вчителів. Напередодні виборів Табачник жодних дивідендів Партії регіонів не принесе.

В пресі також мусувалася тема «Хорошковський – віце-прем’єр-міністр – міністр фінансів». Насправді, після всіх подій та останніх заяв з боку Євросоюзу Президент стоїть перед серйозним вибором щодо цього. Здається, ця інформація лунала недаремно. Можливо, це не буде зроблено сьогодні, але така ініціатива буде, тому що більшість проблем для іміджу Президента на західному векторі якраз створював саме Валерій Хорошковський. На другому місці можна назвати Генеральну прокуратуру, вони тут змагаються за першість. Можливо, було б логічним робити таку ротацію напередодні самміту «Україна-ЄС», знявши не лише Хорошковського, а й весь силовий блок. Поставити людей, які вміють вибудовувати більш ліберальну політику, щоб продемонструвати на зовні демократичність влади.

Будуть чи не будуть анонсовані кадрові ротації, ще залежить і від того, на якому варіанті закону про вибори зупиниться Адміністрація – проштовхне змішану систему виборів з «призначенням» депутатів по мажоритарним округам або залишить нинішній закон. Це теж впливає, бо якщо буде мажоритарний закон – це одна логіка, бо кадри потрібні як в центрі, так і на місцях. Якщо ж буде партійна система – це інша логіка та політтехнологія, відповідно, й інші кадри, які це реалізують.

Андрей Золотарев: «Не факт, что эти кадровые изменения состоятся, потому что у каждой фигуры есть очень мощные адвокаты»

Неблагодарное дело прогнозировать кадровые решения относительно Кабинета Министров, который, ложась спать, не знает, с чем он столкнется утром. Тут присутствует элемент провоцирования общественного мнения относительно кадровых решений. Это мы видели с конца прошлой недели, потом молчок и снова информационный вброс. Сама логика построения Кабинета Министров такова, что это акционерное общество, хозяин которого Президент, Азаров – генеральный директор, а остальные исполнители. Они в свободное от работы время занимаются театральными постановками в стиле «садо-мазо», когда в отношении того или иного министра Президент утраивает показательную порку. Как говорится, чтобы показать, что наш царь хороший, надо время от времени рубить головы худых бояр. Тогда народ будет аплодировать, а авторитет доброго царя повышаться. Причем у политтехнологов на Банковой уши этой схемы торчат очень четко.

Что касается кадровых изменений, то вопрос в том, какая ставиться цель? Если это идет война группировок внутри власти, тогда надо ожидать снесения из шахматной доски того же Ярошенко и продвижение Хорошковского. Если цель выпустить пар народного гнева, то тут кандидатуры на роль ритуального козла отпущения лучше Тигипко не найти. Если же вести речь о каких-то системных изменениях, то тут надо не кровати в борделе менять, а персонал. Тут необходимо совершенно иное качество менеджмента в Кабинет Министров. Но тут возникает вопрос: а есть ли вообще у действующей команды план, проект будущего страны?.. В этом-то и проблема, ведь весь план регионалов сводился к тому, чтобы захватить, поделить и удержать. Поэтому, какие бы ни были кадровые решения, чей политический круг выбросят на съедение, не суть важно, ничего в принципе от этого не поменяется. Во-вторых, не факт, что эти кадровые изменения состоятся, потому что у каждой фигуры есть очень мощные адвокаты. Взять хотя бы министра обороны Ежеля, отставку которого прогнозировали уже раз пять, но она так и не состоялась. Ряд аналитиков прямо говорят, что его адвокатами выступили очень влиятельный народный депутат Украины, что имя не принято называть, и главный сын страны, у которых есть очень большой интерес к землям Министерства обороны. В частности, строительство марины для яхт в Балаклавской бухте. Там все налажено, оговорено и сливать такого человека нельзя. Вчера в поддержку министра здравоохранения Анищенко высказалась народный депутат Татьяна Бахтеева – уважаемое лицо и не последний человек в Партии регионов. То есть, за каждым что-то и кто-то стоит.

Я прогнозировал отставку Азарова на осень, теперь беру свои слова обратно, потому что сейчас уже момент не лучший для этого. Камикадзе пойти на этот пост пока не наблюдается. Заменить Николая Яновича, при всех претензиях к нему, у Президента сегодня некем. Взяв на себя известную толику негатива, прочно выйдя в связку с Тигипко, поскольку люди, которые не смотрят телевизор и не читают газет, считают, что виновны в нашей такой жизни Азаров-Тигипко. Это уже звучит, как одна фамилия, как Бухарин-Троцкий. Думаю, Николай Янович доработает до весны.

В отношении губернаторского корпуса, то их не снимают за то, что плохо или хорошо живут граждане тех или иных территорий. Например, в Запорожской области идет внутри клановая борьба между местными ветвями Партии регионов. Вообще если брать уровень обл- и райадминистраций, то у Регионов обнаружилась проблема очень короткой скамейки запасных. Безусловно, желающих много, но реальных профессиональных кадров нет.

Поэтому я больше склоняюсь к той версии, что за слухами о кадровых отставках в Кабинете Министров все-таки стоит Банковая, поскольку уж очень очевиден постановочный момент.

Пане Віталію, чому у цей чорний кадровий список потрапив міністр екології Злочевський і чи звільнять його?

Віталій Бала: Абсолютно правильно сказано про те, що режисер сидить на Банковій. Називаються прізвища тих міністрів, які мають відношення до груп впливу, що не мають відношення до Банкової. Зокрема, Злочевського пов’язують з першим віце-прем’єр-міністром. Аніщенка через Бахтєєву пов’язують із ще більш серйозною людиною, яку можна називати, але не часто. Про Єжеля вже сказали. Якраз це спроба показати, що ці люди не зможуть виконати ту велику роль, яка пов’язана з 2015 роком. Для групи, яка сидить на Банковій, 2012 рік не важливий, бо при нинішній владній системі їм все одно, який буде рівень підтримки у парламенті. Навпаки, вони візьмуть плюси, скажуть: а ми Вам говорили, що Вони не можуть і не здатні. В даному контексті почалася гра за 2015 рік. Названі тут фігури – це лише пробні шари з тим, щоб побачити, яка буде реакція, як поведеться Президент.

Навіть ті чутки, щоб Тулуб пішов на прем’єр-міністра Криму, це також був їхній план. Перший зам Джарти показав, що він справляється із ситуацією в автономії. Якщо ж Тулуба таки призначать, то це означите, що для них важливий 2015-й, а 2012 рык стане проміжним для них, але не для Партії регіонів. Ми станемо свідками того, чи зможе стара гвардія регіоналів виграти цю війну чи їм вже пробили «серьезные бреши».

Анатолій Луценко: На місці тих груп впливу, які сконцентровані в Кабінеті Міністрів, я був би найбільшим лобістом пропорційного закону про вибори. При змішаній системі список буде вести Кабмін, і при нинішніх рейтингах у нього будуть дуже великі проблеми. А мажоритарну частину буде вести Адміністрація Президента, тому що в неї є вертикаль адміністрацій на місцях, тож можна завести і проконтролювати мажоритарників, які часто навіть не афішуватимуть, що вони від Партії регіонів. Потім по кількості можна буде прийти до Президента та сказати, мовляв, подивіться на результат…

Все ж таки, чи піде Президент на посилення групи Льовочкіна-Фірташа, призначивши Хорошковського в Кабмін?

Віталій Бала: Це була б велика помилка Президента. Про Азарова багато говорять різного, але його адміністративне управління якраз рятує країну в цій ситуації. Якби тут був бізнесмен від влади, я не хочу навіть говорити, чим би це все для нас закінчилося.

По-друге, це відразу призведе до відкритої війни з Азаровим, бо мова йде про створення потужного міністерства, де буде митниця та податкова. Очевидно, що пан Хорошковський піде на це з прицілом на більше, діставши стартовий майданчик. Він навіть не є членом Партії регіонів, яка брала відповідальність за долю країни.

Анатолій Луценко: Таке призначення було б дуже великою помилкою Президента і з точки зору вирощування іще одного конкурента на майбутніх президентських виборах. Тут напрошуються аналогії з Єльциним та російським сценарієм: Путін-ФСБ-прем’єрство-президентський пост. Якщо амбіції візьмуть гору, тут можна і 2015-го не дочекатись...

Андрей Золотарев: Это могла бы быть катастрофическая ошибка Президента создать такого супер-вице-премьера с колоссальными финансовыми полномочиями. Это бы вызвало дисбаланс интересов и войну на уничтожение группировок внутри правящей партии. Тогда борьба с Тимошенко покажется просто цветочками. Надо ли это Президенту? Безусловно, нет.

Личностный момент: Хорошковский более целеустремленней, умнее и хитрее, чем многие персонажи во власти. Это человек с колоссальными амбициями. Думаю, что, глядя на себя в зеркало, он думает: «Почему не я?». Другое дело, что это ефрейтор, укравший генеральские штаны. Конечно, из водителя зоопарка в вице-премьеры – это такая украинская мечта. Тем ни менее, надо взращивать преемника и не преждевременно ли это будет?..

Поэтому такого рода информационные провокации рассчитаны на зондаж того, кто как себя поведет.