Де і за скільки купити ялинку до свят?

В Києві вже з 15 грудня можна буде купити новорічну ялинку.

В Києві вже з 15 грудня можна буде купити новорічну ялинку. Натуральна коштуватиме на ярмарках 40-70 гривень, а штучна – від 34 і до 15 000 гривень. При цьому попит на штучні ялинки збільшується з кожним роком, і вже зараз їх купують вдвічі частіше. Екологи закликають купувати тільки легально зрубані ялинки, розпізнати їх можна за спеціальною печаткою на місці зрізу та електронним чіпом, що стане новацією цього року для боротьби з контрабандою.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповіли начальник відділу організації торгівлі Головного управління внутрішньої торгівлі та побутового обслуговування населення КМДА Віта Шутенко та еколог Національного екологічного центру Олександр Соколенко.

Віта Шутенко: «З кожним роком збільшується попит людей на штучні ялинки»

Традиційно напередодні новорічних та різдвяних свят в Києві, як і по всій Україні, розгортатиметься торговельна мережа з продажу новорічних ялинок як штучних, так і натуральних. У цьому році організація продажу цих груп товарів відрізнятиметься від практики минулих років. Якщо раніше по місту розгорталися майданчики з продажу натуральних ялинок, то в цьому році вони будуть організовуватися виключно в межах територій ринків і біля стаціонарних закладів торгівлі. Це викликано тим, що після 1 січня, коли ялинки вже не купуються, їх важко привести в порядок. Тому з урахуванням побажань мешканців було прийнято таке рішення.

В цьому році майданчики розпочнуть свою роботу з 15 грудня. За оперативною інформацією, їх буде близько сотні. Крім того, планується відкриття секцій і відділів з продажу штучних ялинок, іграшок, карнавальних костюмів, сувенірів на територіях торгівельних центрів та в мережах великих форматів. Таких відділів планується понад 200, але як показує практика, ця цифра може збільшуватися, тому ми плануємо, що їх буде близько 250.

Крім майданчиків з продажу ялинок, щосуботи ми проводимо сільськогосподарські ярмарки в кожному районі міста. З 15 грудня на цих ярмарках передбачається здійснювати продаж ялинкової продукції. В минулому році продаж ялинок переважно здійснювали безпосередньо лісгоспи, тому ціна була дуже лояльною. Є достатньо лісгоспів, які можуть запропонувати свою продукцію, - це Білоцерківський, Богуславський, Димирський, Іванківський, Київський, Клавдіївський, Поліський, Хмельницький, Фастівський.

Будь-яка потребу та запит покупця можна задовольнити, тому що, наприклад, штучну ялинку можна купити, починаючи від 34 гривень, і закінчуючи 15 тисячами. Що стосується натуральних ялинок, то очікується підвищення ціни, але не суттєве. Ми проаналізували, за якими цінами пропонують до продажу ялинки лісгоспи, - це від 40 до 70 гривень. Але все залежить від категорії ялинки чи сосни та розміру.

Що стосується якості, то відповідно до чинного законодавства, в стаціонарній мережі покупець має право вимагати від продавця документ, який підтверджує якість. Там чітко прописується, з чого ялинка вироблена, і є висновок щодо вмісту шкідливих речовин в повітрі робочої зони, формальдегідів і т.д.

В цьому році ми очікуємо нововведення, покликане на захист нашої природи, – чіпи на натуральних ялинках. Планується, що цей пристрій матиме електронна базу даних, де буде прописано, з якого лісгоспу вона привезена, категорія дерева і т.д. Цей чіп буде прикріплюватися так, що без пошкодження його неможливо буде відірвати. Це полегшить роботу правоохоронних органів для з’ясування, яким шляхом ялинка потрапила у продаж.

Олександр Соколенко: «Немає механізму, який би дозволив припинити стихійну торгівлю, бо штрафи 17-50 гривень – не гроші»

Правильно, що ялинки будуть мати чіпи. Разом з тим, згідно чинної постанови Кабінету Міністрів, кожна ялинка має тавруватися спеціальною печаткою на місці зрізу. Ці заходи певною мірою унеможливлюють появу на ринку нелегальних дерев. Але проблема у тому, що у багатьох містах процвітає стихійна торгівля. Немає механізму, який би дозволив її припинити, тому що штрафи від 17 до 50 гривень – не гроші, порівняно з тим, що продавці заробляють, торгуючи нелегальними деревами. Наразі дуже складно взагалі вивести статистику, скільки дерев продається легально, а скільки ні, тому що цього питання ніхто не контролює.

Проблемою також є утилізація цих дерев, тому через один-два тижні після Нового Року ці дерева опиняються просто на подвір’ях або біля смітників. В минулі роки двірники ці дерева ламали, запихали в контейнери зі сміттям, і все це виїжджало на сміттєзвалище або на завод «Енергія». Це абсолютно неприйнятний спосіб утилізації.

В будь-якому разі це живі дерева, які вирубуються в лісі. За документами, площі, де ростуть ялинки, є лісовими ділянками. Вирубуючи на цих ділянках дерева для новорічного продажу, ми фактично знищуємо ліс. По Києву для цих потреб щороку знижується десятки гектарів лісу. Для того, щоб на цьому місті з’явився молодий ліс, має пройти 5-6 років.

Що стосується штучних дерев, то цінова різниця не сприяє тому, щоб люди їх купували. Проблемою штучних дерев є також їх екологічність. На ринку є дуже багато виробів, які не відповідають санітарним нормам. Якщо це нелегальні китайські вироби, то вони дуже часто мають токсичні барвники. Часто штучні ялинки продаються на стихійних або нелегальних ринках, де немає жодного контролю за якістю. Тому людина, яка купує штучну ялинку, ризикує поставити собі в квартиру канцерогенний продукт, люди будуть цим дихати і відповідно можна отруїтися.

Яке співвідношення штучних і живих ялинок у продажу?

Віта Шутенко: По аналізу минулих років, якщо брати великі мережеві заклади торгівлі, то різниця реалізації дуже велика: 80% штучних і 20% натуральних. Якщо взяти загальну кількість, враховуючи і майданчики, то співвідношення 1:2. З кожним роком збільшується попит людей на штучні ялинки.

Ялинки, які реалізуються на організованих майданчиках, надходять в місто Київ з лісгоспів. Вони зрубуються в результаті чистки лісів або на площах, де спеціально висаджуються для продажу.

Як будуть каратися продавці нелегальних ялинок?

Віта Шутенко: Що стосується стихійної торгівлі, то ми щорічно звертаємося до Міністерства внутрішніх справ. Згідно із законом про міліцію, лише вони мають право конфісковувати товари, якщо це стихійна торгівля, і притягати до адміністративної відповідальності.

Робота ведеться, але поки є попит, буде і пропозиція. Тому якщо кожен з нас задумається, що він несе до себе в дім, тоді ця ситуація трошки покращиться. Особливо треба бути обережним сім’ям, де є діти чи хворі на алергічні захворювання. На облаштованих майданчиках, окрім документів, які дають суб’єкту право торгувати, у нього обов’язково повинен бути документ про проходження деревиною радіологічного контролю.

Якщо є факт несанкціонованої зрубки, то штрафні санкції коливаються від 274 до 1753 гривень. У випадку несанкціонованої торгівлі зазвичай адміністративне покарання менше - від 50 гривен.

Олександр Соколенко: Розмір штрафу встановлюється за рішенням суду, але дуже часто буває, що суд просто попереджує і взагалі не штрафує.

Що означає категорія ялинки?

Віта Шутенко: Категорія ялинки залежить від того, чи вона зрубана внаслідок очистки лісу, чи на площах, де вони висаджувалися спеціально для продажу. Окрім того, категорію визначає вид дерева (сосна, ялинка чи піхта) та його зовнішній вигляд.

Після свят у двірників виникає проблема, що робити з викинутими ялинками. Як їх утилізовувати?

Олександр Соколенко: Ялинки, як і листя чи гілля, мають збиратися окремо, вивозитись на спеціальні ділянки і там складатися для перегнивання. Потім отриманий компост має повертатись у місто, підживлювати кущі, дерева та клумби. Такий має бути механізм. Щороку міська влада декларує наміри щодо робіт з правильної утилізації рослинного опаду, але, на жаль, навіть цього року було дуже багато випадків, коли листя просто збиралося і складалося у контейнери та вивозилося на звалища разом з побутовим сміттям.

Яку краще придбати ялинку штучну чи натуральну?

Олександр Соколенко: З погляду здорового клімату, у квартирі краще тримати живу ялинку, тому що вона не має шкідливих речовин. Звісно, якщо вирізана у чистому лісі, не біля траси і росла на відстані не менше 100-150 метрів від дороги.

Ще один варіант – купити тропічну ялинку, яка у квартирі буде рости багато років і нормально почуватися в умовах наших помешкань. Зараз з’явились ялинки, вирощені в горщиках. Але тут є застереження: коли люди продають такі ялинки в місцях нелегального продажу, це можуть бути деревця, викопані на сусідній клумбі, які потім просто обсиплються. Наша європейська ялина взимку пристосована лише до холодного клімату, тому у квартирі довго не протримається.

Ціна тропічної ялинки в горщику 500-700 грн., маленька до 20 сантиметрів може коштувати до 100 грн.

Звідки тропічні ялинки привозять до Києва?

Олександр Соколенко: Зазвичай, із Голландії, де вони черенкуються та вирощуються у теплицях. Взагалі ці дерева ростуть в екваторіальній зоні.

Як їх відрізнити від європейських ялинок?

Олександр Соколенко: Наприклад, араукарія має менше гілочок, по п’ять на кожному ярусі стовбура. Вона виглядає не так привабливо, як наша ялинка, на неї іграшки не повісиш, але має гарний запах.

Ви підтримуєте нововведення у вигляді чіпів на ялинках?

Віта Шутенко: Так. Я вважаю, що стихійна вирубка будь-якого дерева в лісі – це злочин.

Планується, що ці чіпи отримають лісгоспи, де йде планова вирубка дерев. Чіп – це невелика пластмасова коробочка, не більша від сірникової, з якого правоохоронні органи при необхідності зможуть зчитувати інформацію. Швидше всього, він буде на стовбурі, щоб його міг побачити покупець. Це просто вимушений захід, щоб запобігти стихійній торгівлі ялинками.

Тобто, сам покупець не зможе зчитати інформацію з цього чіпа, аби дізнатися звідки ця ялинка?

Віта Шутенко: Так. Але якщо є чіп, то, сподіваюсь, це вже є гарантією того, що дерево вирубане легально, пройшло радіологічний контроль і його, не боячись, можна занести до своєї квартири.

Чіп на ялинці – вже з цього року буде обов’язковою умовою для продажу легально вирубаного дерева? Чи можна купувати ялинку, якщо на ній немає чіпа?

Олександр Соколенко: Якщо на дереві немає чіпа, то все одно обов’язковою залишається печатка на зрізі, або кругла, або у формі зірочки. Друга ознака: ялинка, яка зрізана в лісгоспі, має рівний зріз, браконьєри, як правило, рубають сокирою. Третє: мають бути дозвільні документи на право торгівлі рослинами. Тобто, ми можемо запросити документи саме на ці дерева і саме на цьому місці.

Ви сказали, що лісгоспи відпускатимуть ялинки по 40-70 грн., то якою буде ціна у роздрібній торгівлі?

Віта Шутенко: На ярмарках буде така ж ціна, за якою відпускають лісгоспи, так було і в минулому році. Звісно, що ціна буде залежати від величини дерева, пишності та різновиду – сосна це чи ялинка.

Які із хвойних дерев найбільш популярні?

Віта Шутенко: Найбільше розкуповуються сосни, тому що вони більш витривалі і стоять у квартирі до двох тижнів. Ялина та піхта – менш витривалі, тому їх менше і купують.