Сьогодні подорожчала холодна вода

В Україні чергове підняття тарифів.

В Україні чергове підняття тарифів. Цього разу хоч і не суттєво, але зросла вартість холодної вода у зв’язку з подорожчанням електроенергії. Для киян ця ціна підвищиться всього з 3 до 3,18 грн. за куб, і все одно залишиться однією з найменших по Україні.

Якщо ж у ваших платіжках буде зазначена дещо вища ціна – це витрати ЖЕКу. Причина в тому, що ті, хто ставлять лічильники, сплачують лише за спожиту воду, а решта - за всі водовитрати, які є по будинку.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповіли заступник директора департаменту тарифної політики та регулювання відносин у сфері централізованого водопостачання та водовідведення Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України Олег Дімов, радник голови правління з питань інформаційної політики ВАТ «АК «Київводоканал» Вікторія Яковлєва та директор Інституту міста Олександр Сергієнко.

Олег Димов: «В среднем рост тарифов по Украине составит 7,8%»

10 февраля Национальная комиссия приняла решение об установлении для ряда предприятий (это 46 лицензиатов по Украине), которые обеспечивают водоснабжение и водоотведение, корректировки тарифов, установленной местными органами власти. Теперь в среднем рост тарифов по Украине по нашим лицензиатам составил 7,8%. Средний тариф на 1.01.2012 составляет 4, 24 грн. на водопотребление, по воде – 2,28 грн. и водоотведению – 1,96 грн. С 1 марта произойдет рост в среднем по Украине на 4,57 грн. на водопотребление, в том числе вода – 2,46 грн. и водоотведение 2,11 грн.

Цель нашей комиссии как регулятора, который провел корректировку, это компенсация роста электроэнергии в части тарифа. Мы говорим о себестоимости, то есть, это деньги без НДС.

Вікторія Яковлєва: «З 1 березня у Києві ціна за водопостачання та водовідведення буде 3,18 грн.»

У місті Києві тариф на холоду воду піднімається всього на 18 коп. Нагадаю, що вода вимірюється у кубометрах, де 1 кубометр – це 1 000 літрів. Найменша ціна за бутильовану воду, яка продається у нас, це 2 грн. за літр, а тут за тисячу літрів стара ціна була 1,41 грн., а нова -1,49 грн., за водовідведення - 1, 09. Тобто, 3,18 грн. – це ціна за водопостачання та водовідведення, яка буде в Києві з 1 березня. Я називаю цей процес «з річки до річки»: беремо з річки, підготовлюємо, подаємо до квартир, потім забираємо використану у вигляді стоків, очищуємо та відправляємо до річки.

Яка частка водопостачання та водовідведення займає у квартирній платі? Менше 7%.

Наскільки виросли тарифи з 2008 року (коли було суттєве підвищення) по 2011 рік? Наскільки піднялися тарифи на складові тарифу за водопостачання та водовідведення? Найбільше зріс газ – майже втричі, зараз ще піднялися ціни на енергоносії, на реагенти, які ми використовуємо, теж йде зростання. Йдеться про реагенти для очищення води для пиття, а також для очистки стоків, щоб повертати у Дніпро чисту воду. Ці складові ми не можемо понизити ніяким чином. Крім того, піднялися тарифи ЖЕКу.

Ще одна складова – це мінімальна заробітна плата, яка теж піднялася. Середня зарплата по Києву вища, ніж наша по товариству, де різниця складає 40%. Ви знаєте про умови праці, які є у нас, знаєте, які були морози. На жаль, у нас найменша заробітна плата по Києву. Я бачила наших хлопців, які копирсаються в каналізації. Ці люди працюють за півтори-дві тисячі гривень, максимум за три. При цьому засмічень настільки багато відбувається по каналізаційній мережі кожного дня, бо кияни скидають унітаз, як вигрібну яму, все що захочуть.

За останні два роки суттєво зросли тарифи на електроенергію, яка займає у тарифі великий відсоток. До того ж у нас застаріле обладнання, воно дуже витратне в плані електроенергії. Нагадаю, що у 1939 році була побудована наша перша водозабірна Дніпровська станція, у 1961-му Деснянська станція, і Бортницька станція аерації теж була введена в експлуатацію в 1965 році. За два останніх роки тарифи на електроенергію зросли на 43%, на газ – на 78%, на тепло енергію на 42%. А тариф з 1 березня піднімається всього на 18 копійок.

Якщо взяти порівняти тарифи по крупних містах, то Київ знаходиться на передостанньому місці, нижче нас тариф тільки у Вінниці.

Співвідношення середньої заробітної плати у Києві та тарифу.

Олександр Сергієнко: «Незважаючи на те, що тарифи ніби постійні, але вони зросли протягом року на 18%»

Якщо взяти пункт про найдешевшу воду в Києві, то це ж не дивно, тому що Київ має мільйон особистих рахунків. Будь-який водоканал в Україні хотів би мати таку кількість користувачів, за рахунок цього і низький тариф.

Є три глобальні висновки. Перший – держава немає єдиної тарифної політики, другий – Нацкомпослуг не виконує свою задачу регулятора тарифів. Третій – комунальні підприємства орієнтовані на отримання прибутку і абсолютно не зацікавленні у зниженні собівартості своєї продукції.

Щодо першого висновку. Минулого тижня майже одночасно пролунали дві різні заяви: Азарова, що треба негайно знижувати тарифи, і Президента про те, що треба негайно доводити тарифи до економічно обґрунтованого рівня, що означає - підвищувати їх. І тут загальна пісня мерів: всі комунальні підприємства є збитковими, тому дайте нам грошей або через дотації, або ж піднімайте тарифи.

Яке завдання було у створення Нацкомпослуг? Перше за все, щоб прибрати політичну складову з процесу установки тарифів, для цього повноваження були передані наверх - в Нацкомісію. Однак, комісія не справляється з цим завданням. В 2010 році загальні нарахування за комунальні послуги для населення становили близько 30 мільярдів гривень, а в 2011-му – 36. Це при тому, що з 1 лютого минулого року почала працювати Нацкомпослуг і встановила тарифи практично для всіх водоканалів на водопостачання і водовідведення. Підвищення з 1 березня – це вже другий масштабний випуск нових тарифів з боку комісії. Незважаючи на те, що тарифи ніби постійні, але вони зросли протягом року на 18%. Так відбувається тому, що всупереч законодавству органи виконавчої влади на місцях продовжують встановлювати тарифи.

Згідно закону про державне регулювання у сфері комунальних послуг, Нацкомпослуг встановлює тарифи на економічно обґрунтованому рівні, а встановлення нижчих тарифів без відповідного відшкодування не допускається і може бути оскаржено в суді. Ми поки що не знаємо жодної справи, щоб будь-який водоканал чи теплокомуненерго звернулися до суду для оскарження рішення комісії. Значить, комісія встановлювала економічно обґрунтовані тарифи, тому зовсім незрозумілими є слова міністра мінрегіонбуду і ЖКГ пана Близнюка, що в Луганську тариф на воду 4 гривні, а економічно обґрунтований - 9. Що це виходить, Нацкомпослуг не виконує своє завдання, не виконує економічно обґрунтовані тарифи?

В законі про місцеве самоврядування в повноваження виконавчих органів входить встановлення в межах, визначених законодавством, тарифів на комунальні послуги, а в дужках – крім тарифів на теплову енергію, центральне водопостачання, водовідведення, тобто все те, що встановлюється Нацкомісією. При цьому у мене в договорі написано, що ціна на холодну воду «плюс» її водовідведення 2,87 гривні за куб, а платіжка чомусь мені приходить на 3,5 гривні.

На графіку зображено порівняння тарифів, які були з 1 лютого минулого року, і які будуть з 1 березня цього року по Україні. В Армянську куб води коштує 50 копійок, а Бердянську – 6 гривень, і цей стрибок зберігся. Більше того, якщо раніше у Бердянську сумарно вода «плюс» каналізація коштувала 8 гривень, то зараз буде - 10,7 гривень.

Щодо третього висновку, що підприємства ЖКГ не зацікавлені в ефективній роботі. При теперішній системі тарифоутворення в тариф навіть по новій методиці включаються всі валові витрати. Виходить, підприємство зацікавлене в високому тарифі і у великих витратах, бо більший тариф – більший прибуток для мене як для власника для підприємства.

Олег Димов: Национальная комиссия действительно осуществляет госудратсвенное регулирование, но именно лицензиатам, которые попадают под наше регулирование, таких есть 46. Все остальные предприятия, в том числе и в городе Армянске, не попадают.

Мы провели корректировку по тем тарифам, которые были установлены местными органами власти в 2008, 2009 году. С того времени по этим городам они не увеличивались, поэтому идет такая диспропорция роста тарифов.

Государственное регулирование направлено на единый подход, потому что сами водоканалы разделяются на разные технологические процессы. В одном водоканале есть подземный водозабор, а в другом – поверхностный, затраты разные. В том же Бердянске воду покупают, она идет по каналу порядка 170 км. Эти затраты заложены в тарифе, поэтому там и цена такая высокая. Так что здесь в каждом конкретном случае надо подходить индивидуально.

На сегодняшний момент наша комиссия, согласно постановлению Кабмина № 869, подходит к формированию и проверке структуры тарифа, чтобы в него не было включено ни лишнего болтика, ни лишней копейки. У нас также создано инвестиционное управление, которое работает над привлечением инвестиций в водоканалы, чтобы снизить себестоимость тарифов.

Вікторія Яковлєва: Щодо того, що написано у вашій платіжці, пане Олександре. Як ви знаєте, «Київводоканал» постачає воду до будинку, але не постачає її у квартиру. Всім цим опікуються ЖЕКи. Якщо був тариф 3 грн., то це ціна, яка була у «Київводоканалу», все, що зверх – те тарифи ЖЕКу.

По-друге, ті, хто ставлять лічильники, всі сплачують лише за спожиту воду. Ті, хто не хочуть ставити лічильники, сплачують за всі водовитрати, які є по будинку.

Якою є формула структури тарифу, що в ній є сталими показниками, а що змінними?

Вікторія Яковлєва: Складові тарифу: реагенти, енергоносії, пальне, заробітна плата. Згідно до законодавства, ці складові ми не може знизити ніяким чином, і вони зростають.

Олег Димов: В структуре тарифа очень много позиций. Приблизительно ее можно разделить на три составляющие: электроэнергия, заработная плата и прочие затраты. Если мы говорим о воде, то в структуре тарифа электроэнергия составляет 28,1%, заработная плата в среднем – 46,5%, прочие – 25,4%. Но по структуре тарифа технологические процессы индивидуальны для каждого предприятия. Например, есть водоканалы, которые передают воду на большое расстояние, поэтому в структуре их тарифа электроэнергии становится больше. Но при этом пропорционально становится меньше заработной платы.

Олександр Сергієнко: Такої формули немає в природі, методики немає. Електроенергія дійсно зростає, але який там стоїть двигун, який насос, який у нього коефіцієнт корисної дії? Наведу приклад, біля вокзалу в Києві є ТЕЦ, де працюють котли 1933 року виробництва з відповідним ККД. Вони палять стільки, хай палять, зросла ціна, хай зростає, бо ми все це перекладемо на тариф. Якби у нас встановили чотири компоненти тарифу і сказали, що на три роки цей тариф нерухомий, тоді б, можливо, почали змінювати старі насоси на нові, оптимізували б свою роботу і т.д.

Олег Димов: При рассмотрении тарифов мы обращаем внимание, разработаны ли у предприятия схемы оптимизации, что касается снижения себестоимости. Если не будет никакой программы снижения затрат, в основном это электроэнергия, и автоматизация, что позволит снижения заработной платы, то тариф просто так устанавливаться не будет - это обязательное условие при рассмотрении тарифов.

Новий тариф передбачає модернізацію Бортницької станції аерації?

Вікторія Яковлєва: Жодної модернізації він не передбачає. У нас зараз покриття собівартості тарифом тільки на 58%.

Заглавное фото: lwhobby.ru