Україна переходить на літній час

25 березня українці переведуть стрілки годинників на годину вперед.

25 березня українці переведуть стрілки годинників на годину вперед. Можливо, востаннє, бо зі скасуванням літнього часу у жовтні цього року Україна може відмовитися взагалі від цієї процедури.

Українські медики говорять про негативний вплив ігор з часом на здоров’я людини, проте жодної роботи вітчизняних науковців в англомовних журналах, які обґрунтовують це твердження, не існує. А європейські фахівці не вносять час в перелік ризиків, що можуть викликати будь-які захворювання.

Про це на прес-конференції в «Главкомі» розповіли академік Національної академії наук України, директор Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України Ярослав Яцків та судинний хірург, Президент Віденського товариства хірургів Ігор Гук.

Ярослав Яцків: «Ми повинні жити за другим годинним поясом, мати регіональні графіки роботи і разом з Європою переходити на літній час»

Медики говорять, що треба припинити перехід на літній час, бо це надзвичайно шкідливо. Але ж світ дотримується правила переходу на літній час в останню неділю березня і скасування літнього часу о 4 годині ранку останньої неділі жовтня. У нас на цю тему є постанова Кабінету Міністрів ще 1996 року.

Я 15 років на громадських засадах очолював Державну комісію єдиного часу і еталонних частот, яка здійснювала всі справи в Україні, пов’язані зі збереженням, розповсюдженням часу. Це питання надзвичайно складне, тому що деякі системи вимагають точність часу на нано- і навіть пікосекунди. Починаючи з цього року, я добровільно припинив свою роботу, оскільки в новій системі влади така структура не передбачена.

Світ розбитий на 24 годинних пояси, Україна майже повністю знаходиться в другому поясі, тільки частинка Закарпаття входить в перший пояс, і фактично вся Луганська область – в третій.

У нас раптом захотіли гратися у час. В Україні є маса проблем, а Верховна Рада чомусь вирішила зайнятися часом, і не порадившись з науковцями, минулого року прийняла постанову на цю тему. Тоді ми, хто реально займається часом, сказали Володимиру Литвину і всім іншим, що ця постанова є нонсенсом, що її треба відмінити. Вони її відмінили і зобов’язали уряд розробити проект закону про обчислення часу на території України. Це правильно, це повинно бути врегульовано законом. До цього долучився міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога, і ми почали відпрацьовувати цей закон. Зараз відповідний проект закону подано до Верховної Ради України. Він передбачає переведення годинника тільки в цьому році, зберігає запровадження регіональних графіків, а також рекомендує з наступного року не переходити літній час.

На території України обчислення часу здійснюється відповідно до другого годинного поясу міжнародної системи годинних поясів – це київський час, єдиний для всієї території України. Але користуватися цим буде досить невигідно, якщо ми залишимося в пострадянському синдромі, тобто якщо будемо ходити на роботу на 9 годину ранку. В Європі всі починають робочий день о сьомій, як виняток о 8 годині – це нормальний режим роботи. Ми поки не можемо до цього звикнути, тому потрібно проводити роз’яснювальну роботу серед населення.

Щоб змінити цю ситуацію ще десять років тому за підписом Президента Кучми, за нашою подачею, була прийнята постанова про запровадження так званих регіональних графіків роботи. Згідно цього документу передбачалося, що в Києві треба починати роботу о 8:00, на сході – о 7:00-7:30, на заході – 8:30-9:00.

Зачитаю цей указ: «З метою створення сприятливих умов для життєдіяльності людей і поліпшення режиму енергоспоживання на основі найповнішого використання світлої частини доби постановляю: 1. Запровадити з 1 липня 1995 року на території України регіональні (місцеві) графіки початку робочого дня підприємств, установ і організацій усіх форм власності ... 2. Уряду Автономної Республіки Крим, виконавчим комітетам обласних, Київської та Севастопольської міських Рад забезпечити розроблення і виконання заходів для запровадження на підприємствах, в установах і організаціях, що розташовані на їх території, регіональних (місцевих) графіків початку робочого дня. Міністерствам, іншим центральним органам державної виконавчої влади надати організаційну підтримку відповідним виконавчим комітетам у запровадженні зазначених графіків».

Але в 1999 році з’явилися зміни в цьому указі, оскільки центральні органи виконавчої влади в Києві не захотіли починати роботу о восьмій годині, і знову перейшли на 9-ту.

Є два варіанти: або ми діємо згідно з міжнародними нормами, живемо за часом другого годинного поясу, за київським часом, і вводимо регіональні графіки роботи, тоді це буде ефективно; або ми ідемо на самообман і вводимо київський час «плюс» одна година. Тобто, додаємо одну годину і фактично живемо за третім годинним поясом, при цьому продовжуємо ходити на роботу в Києві на 9 годину. Я проти другого варіанту, і вважаю, що ми повинні жити за другим годинним поясом, мати регіональні графіки роботи і разом з Європою переходити на літній час.

На вимогу представників медичної сфери в законопроекті, який зараз є у Верховній Раді, сказано, що в цьому році ми перейдемо на літній час востаннє. Це для того, щоб підготуватися на майбутнє, щоб «Євро-2012» було в більш комфортній ситуації, а вже відмінивши в жовтні літній час більше не переходити на нього. Я вважаю обґрунтування медиків недостатнім, але якщо це приймуть, то в Україні більше не буде переходу на літній час.

Ігор Гук: «Часу немає в переліку ризиків, що можуть викликати захворювання»

Найпоширенішими захворюваннями у світі є серцево-судинні, а після них вже онкозахворювання і так далі. Є визнані ризики серцево-судинних захворювань. Перший - відсутність руху. Наукові роботи в найкращих журналах доводять, що через фізкультуру ви можете уникнути інфаркту чи інсульту на 40% без жодного лікування. Другий ризик – це культура харчування. Часу немає в переліку ризиків, що можуть викликати захворювання.

Чому багато медиків наполягає, що негативний вплив від переведення годинника є, хоча досліджень, що це доводять, не існує?

Ярослав Яцків: Запроваджували літній час для енергозбереження. Колись воно дійсно було, але якщо зараз порахувати баланс за рік, то енергозбереження немає. Але люди хочуть функціонувати в світлу частину доби, як можна довше. Для цього вигідно піти зранку на роботу, відпрацювати і потім мати ще 4-5 годин влітку до заходу сонця для того, щоб працювати чи відпочивати на природі.

Медики кажуть, що протягом 5-7 і більше днів після переводу годинника люди відчувають себе дуже погано. Певний дискомфорт є, але вважати, що це є причиною захворювань… Я не маю права дискутувати на цю тему, повинні бути відповідні медичні дослідження.

Як європейці реагують на переведення годинника?

Ігор Гук: Позитивно. У мене є можливість раніше піти на роботу. Я о 7 годині в медуніверситеті, о 7:30 у мене конференція, а о 8:00 я уже в операційній. Як медик кажу щиро, що я радий можливості піти на роботу у світлу частину доби.

Якщо все-таки буде скасований перехід на літній час, як планується зробити з наступного року, то вийде, що світає рано, людина прокидається, коли сонце вже пече, а заходить сонце дуже рано. Чи буде це якось негативно впливати на здоров’я?

Ігор Гук: Без сонця немає життя. Якщо людині не вистачає вітаміну D, то у неї починаються серйозні проблеми, вона починає хворіти. Це обґрунтовано патофізіологією і знаннями медицини ХХІ століття.

Ярослав Яцків: Якщо ми відмінимо літній час, то сонце в Луганську буде сходити о 3:30, при цьому на роботу людина йтиме на 9 годину. Відповідно, сонце заходитиме раніше. Я вже знаю, що є постанова Луганської обласної ради, яка проти цього проекту закону.

За радянських часів ми жили за московським часом, тобто у третьому часовому поясі. Цілі покоління людей кажуть, що це було комфортно. Прокоментуйте.

Ярослав Яцків: В ті часи моя бабуся дивилася на сонце і казала: вже 12 година, я іду доїти корову. А на годиннику була 14.00. Тобто, сонце було в зеніті, реально була 12 година, а ми жили за московським часом. Ми жили не за своєю шкалою часу, вона є ненормальною для України.

Тобто з наукової точки зору, заяви багатьох українських лікарів стосовно того, що перехід на літній час шкодить здоров’ю, продиктовані їхньою некомпетентністю?

Ігор Гук: Ні в якому разі. Але я не читав жодної роботи в англомовних журналах українських медиків, які обґрунтовують це твердження. Якщо вони готові в міжнародних журналах доводити це, тоді ми готові до дискусії. Але на сьогодні вони відсутні.

Ярослав Яцків: Так не можна казати.

Я вхожу в європейські структури обчислення часу, де також ведуться дискусії про доцільність переходу на літній час. Там розгляд цього питання відкладено до 2014 року. Тому що інші держави не працюють так, як Україна хоче працювати, де Верховна Рада раптом вирішила, що переходимо на таке-то обчислення часу. Треба за рік оголошувати і повідомляти всім структурам, це все не так просто, бо це телекомунікації, мобільні телефони, лінії зв’язку, програмне забезпечення, це зміна всіх розкладів залізниці. Цього року залишився один-два дні до останньої неділі березня, а люди не знають, буде перехід на літній час чи ні? Тільки вчора по телебаченню прозвучала інформація, що перехід на літній час все-таки буде.

Чому Росія почала гратися з часом?

Ярослав Яцків: Астрономічна спільнота, яку я підтримав, виступила проти і підписала листа, де написано, що указ Медведєва абсолютно неправильний. Там запровадили третій годинний пояс, у них літній час, і в Петербурзі до 11 годин дня темно. Це нонсенс замість того, щоб максимально використати літній час.