Скільки коштуватиме великодній кошик?
В ажіотажний тиждень перед Великоднем найбільше подорожчають свинина, свіжі огірки та помідори, а також яйця.
В ажіотажний тиждень перед Великоднем найбільше подорожчають свинина, свіжі огірки та помідори, а також яйця. Ціна на борошно не підскочать, бо навіть через поганий стан озимих після зими, існуючі запаси не дозволяють говорити ні про дефіцит, ні про будь-яке подорожчання. Яловичина, твердий сир та вино не зростуть в ціні, бо вони вже давно досягли межі купівельної спроможності українців. Загалом в цьому році пасхальний кошик коштуватиме як і минулорічний.
Про це на прес-конференції в «Главкомі» говорили експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк та аналітик Української аграрної конфедерації Денис Рубченко.
Тарас Гагалюк: «Великодній кошик обійдеться у 200-250 гривень»
До пасхального кошика входять м’ясні та молочні продукти, хліб, яйця. Що стосується м’ясних продуктів, то незначне їх подорожчання відбудеться у зв’язку із зростанням попиту на цю продукцію. Буквально за три дні до пасхальних свят на 20-30% зросте ціна на свинину та курятину, яка повторює цінові тренди свинини. Що стосується яловичини, то вона в ціні не буде зростати, оскільки там уже нікуди рости. Після Великодня ціни на м’ясну продукцію повернуться до свого попереднього рівня, однак вже ближче до травневих свят знову підвищаться на 5-10%, оскільки розпочнуться пікніки і споживання цих продуктів зросте.
Здешевлення молочної продукції не варто очікувати, оскільки зараз вирішується питання по дозволу на експорт українських сирів до Російської Федерації.
Ми вже бачили серйозне зростання цін на яйця за останній місяць – до 11-12 гривень за десяток. Втім серозних передумов для цього підняття, окрім подорожчання кормів, не було, тому в ситуацію втрутився Антимонопольний комітет. Тож подорожчання на 50 копійок можна спрогнозувати десь перед пасхальними святами, однак потім ціна знову повернеться до свого нормального рівня.
Свіжі овочі зростуть в ціні на 10%, оскільки, по-перше, попит зросте, а по-друге, на даний момент погода не настільки хороша, щоб овочі набирали потужностей виробництва для задоволення попиту в повній мірі. Втім у нас є імпорт цієї продукції з Туреччини, який дещо дешевший за вітчизняного виробника, що пов’язано з сезонністю виробництва. Але скоро ми наростимо виробництво, і уже до середини травня-початку червня ціни на цю продукцію почнуть знижуватися.
Денис Рубченко: «Здорожчання свинини буде не більше 10% до кінця першого півріччя»
Підняття цін до Великодня відбуватися не буде. Єдиним продуктом, який буде трішки дорожчати, - це м'ясо, особливого свинина. Передумовою для зростання цін на свинину є зменшення її виробництва і збільшення попиту перед святами. Але подорожчання буде відбуватися не більше 10% до кінця першого півріччя.
Що стосується молочних продуктів, борошна, яєць та овочів, то значного подорожчання на ці продукти відбуватися не буде. По молочній продукції це пов’язано зі складнощами щодо експорту сирів до Росії, що відразу призводить до зменшення виробництва сирів в Україні, бо РФ є основним ринком збуту нашої продукції. Також впливає на ціни традиційне збільшення надоїв і, відповідно, збільшення кількості сировини на ринку. Вже зараз закупівельні ціни у населення, яке є переважним виробником молока в Україні, знизилися до 1,8 гривні за літр при закупівлі. Тому дорожчати молочна продукція не буде.
Виробники переходять від виробництва сирів до масла та сухого молока. Наприклад, за січень виробництво масла зросло на 12%, тому дорожчати воно теж не буде.
Яйця трішки подорожчали на початку року, що було пов’язано з уповільненням виробництва. Якщо на початку 2011 року ми мали зростання приблизно на 20% по відношенню до 2010-го, то вже зараз воно знизилося до 0,05%, що і призвело до подорожчання. Потім ціни почали знижуватися, бо, як і молочної продукції, птиці навесні стає більше, а пропозиція не збільшується, тому ціни будуть дещо зменшуватися. За 2 місяці ціна впала десь в районі 1-1,5 гривні на роздрібному ринку.
Якщо говорити про огірки та помідори, які вирощуються у нас в теплицях і імпортуються з Туреччини, то тут можливе невеличке зростання. Але по огіркам зараз є тенденція до зменшення, порівняно з минулим місяцем.
Що стосується картоплі, капусти, моркви, то тут здорожчання не буде відбуватися взагалі, тому що у нас дуже велике перевиробництво. Через це навіть традиційного сезонного коливання на початку весни не відбулося. У нас був дуже великий урожай минулого року і зросли потужності до зберігання.
Ситуація на зерновому ринку в Україні досить стабільна. Хоча озима пшениця перезимувала не в дуже доброму стані, але та кількість сировини, яка зараз є в запасах, в Аграрному фонді і взагалі на ринку, не призведе до зміни цінового рівня борошна.
Чи подорожчає вино?
Денис Рубченко: В Криму та інших південних регіонах дуже великі втрати винограду через заморозки, але виробництво вина з власного винограду у нас не таке велике. При цьому дешевий імпорт просто не дає можливості внутрішнім цінам зростати, адже зараз пляшка французького вина коштує до 60 гривень. Зараз ринок знаходиться на межі купівельної спроможності населення, що не дає виробникам піднімати ціни. У нас, наприклад, падає вживання хліба. І не тому, що почали їсти менше хліба, а тому що у людей немає такої кількості грошей, щоб задовольнити потребу навіть в цьому продукті. Тому якщо українське вино і буде дорожчати, то незначно.
Тарас Гагалюк: У нас доволі низька платоспроможність українців, тому вину і твердому сиру до вина далі вже дорожчати немає куди. Ринок реагує зниженням попиту в кращому випадку на 15%, в гіршому – на 25%. Тому по цій продукції подорожчання ми не прогнозуємо.
Зважаючи на великі втрати озимини, наскільки можуть піднятися ціни на хліб в наступному сезоні?
Денис Рубченко: Навіть в минулі роки, коли у нас дійсно були досить низькі показники у виробництві зерна, хліб не дорожчав, бо це дуже делікатне питання. Тому навіть якби були якісь негаразди, то ціна б не росла. Але та кількість, що ми виробимо, «плюс» залишки, які ми маємо з минулого сезону, на сьогодні не дають можливості казати про дефіцит. Єдине, що молоко, хліб та інші продукти трішки можуть подорожчати стосовно паливно-мастильних матеріалів.
Тарас Гагалюк: Потрібно дивитися не тільки на наші показники урожаю, але і на структуру витрат виробництва хліба. Потрібно дивитися на ринки паливно-мастильних матеріалів, мінеральних добрив, щоб знати, як себе може поводити ціна в наступному сезоні.
Денис Рубченко: Зараз починається тенденція продажу зерна з Аграрного фонду, де є приблизно 1,3 мільйонів тонн саме тієї пшениці, з якої виробляють хліб. Україна з’їдає в рік приблизно до 2 мільйонів тонн хліба, це десь 3-3,6 мільйона тонн зерна. Тобто, навіть зараз Аграрний фонд має майже половину цих обсягів, тому про дефіцит не йдеться взагалі.
Скільки коштуватиме великодній кошик, і наскільки він дорожче, порівняно з минулим роком?
Тарас Гагалюк: Давайте порахуємо: десяток яєць коштуватиме приблизно 11 гривень, кілограм свинини – 60 гривень, буханка хліба українського – 3,4 гривні, кілограм огірків – 15-18 гривень, помідорів – 25 гривень. У порівнянні з минулим роком, ціни особливо не змінилися, тільки яйця показують значне здорожчання, що відбулося буквально за останні місяці. Пасхальний кошик коштуватиме десь близько 200-250 гривень.
Денис Рубченко: Овочі здешевшали майже в п’ять разів по відношенню до рівня цін квітня 2011 року. Це менше відбувалося стосовно огірків та помідорів, тому що овочі закритого ґрунту більше мають тенденцію до стабільності ціни. Борошно здорожчало на 1%. Тому кошик коштуватиме майже ту ціну або навіть дешевше по відношенню до минулого року. По великому рахунку стрімкі зростання цін не можуть відбуватися саме через низьку купівельну спроможність. Але, наприклад, м'ясо, овочі та молочна продукція мають свої чинники, чому вони не дорожчають.
Наскільки подорожчало м'ясо у порівнянні з минулим роком?
Тарас Гагалюк: На 5-10%.
Денис Рубченко: Підвищення ціни незначне, тому що зріс імпорт. У до кризовому 2008 році імпорт був десь на рівні 180 тисяч тонн, потім він колосально впав майже у два рази, але зараз починає відновлюватися.
Яке зараз співвідношення імпортної свинини і вітчизняної?
Денис Рубченко: В рік ми виробляємо близько 400 тисяч тонн свинини, а імпортуємо 85 тисяч, тобто десь п’яту частину.