Гереги - благодійники за розрахунком

Заможне подружжя доларових мільйонерів Герег перед виборами «засіває» Київ та Хмельниччину

Без сумніву, прийдешня виборча кампанія в Україні — це боротьба не за життя, а на смерть, у прямому і переносному розуміннях. На орбіту виходять «нові обличчя», що готові позмагатися на вправність «старими» технологічними методами. Не виняток у цьому й провінція, де активно, ще до початку офіційного старту виборів, розгорнули свою бурхливу спонсорську кампанію впливові і заможні.

На Хмельниччині теж несподівано з’явився свій благодійник. Знайомтеся: головний спонсор Євро-2012, власник мережі гіпермаркетів «Епіцентр» і, нарешті, небідний українець (2010 року потрапив до рейтингу 200 найбагатших людей України зі статками майже 400 млн. дол.) Олександр Герега. Олександр Володимирович, як виходець з Городоцького району Хмельницької області, проводить масовану «атаку» цінними подарунками для майбутніх виборців по одномандатному виборчому округу №192 (центр — м. Дунаївці, куди входять Городоцький, Дунаєвецький, Чемеровецький, Ярмолинецький райони). Те, що гаманець «благодійника» готовий до неспівмірних витрат, судіть самі.

-- Імпортний тюко-прес як вища проба «меценатства»

«Хлібороби села Правдівка Ярмолинецького району отримали під підприємця Гереги омріяний тюко-прес Welger німецького виробництва», — про це сповіщає обласна газета «Подільські вісті». Цю диво-техніку на початку липня «благодійник» купив на прохання місцевих селян. Здавалося б, треба плескати в долоні та тільки дякувати Олександру Володимировичу за імпортну «штуку». Нескладним способом через Інтернет-шукачі не важко дізнатися справжню вартість німецького тюко-преса. За нього просять біля 56 тисяч гривень. Для Гереги невелика «дрібничка», а приємно всьому тисячному селу. Зрозуміло, що у цьому випадку коло замикається не на щедрості душі.

Даруючи дорогі речі, Герега, схоже, планує отримати з цього вищі дивіденди. І це не стільки зводиться до примітивних голосів виборців. Це проміжна ланка для досягнення мети.

Імунітет строком у 5 років стимулює, ймовірного кандидата у народні депутати купувати гамузом цілі громади. Так, 4 червня, на день села Лісоводи Городоцького району пан Герега влаштував зорепад дармових подарунків від бренда «Епіцентр». Селянам роздавалися банки з фарбами, віники, рулетки, відра до криниці, миски. «Цвяхом» програми стали всілякі розваги, де, приміром, переможцям вручалися молотки Гереги та грамоти з рук сільського голови.

До дня працівників культури «меценат» вручив понад 200 працівникам цієї сфери Городоцького району конверти, в яких було 400 гривень. Як розповіли очевидці, він також організував святкування культурників у місцевому кафе «Мрія», яке тривало до четвертої години ранку. У перспективі Герега також зобов’язався реконструювати сквер у райцентрі Городок.

З «незалежним» меценатом плідно співпрацює Городоцька райдержадміністрація. Як зауважило поінформоване джерело, виборчий штаб Гереги очолила перший заступник голови Городоцької райдержадміністрації Неоніла Андрійчук. А заступник голови Хмельницької обласної організації Партії регіонів Михайло Войтюк заявив, що ПР готова підтримати бізнесмена як кандидата на мажоритарний округ від цієї сили. «Є підтримка з боку голови Хмельницької облдержадміністрації Василя Ядухи (він же паралельно очолює обласних регіоналів), щоб Олександр Герега йшов на парламентські вибори «, — пояснив регіонал.

-- «Джинсовий» кандидат

Крім цінних подарунків та грошових «премій», Герега не скупиться на те, що б «обробляти» виборців через ЗМІ. Яскравим прикладом прихованої реклами, а конкретно, «джинси», є серія публікацій, які з червня щотижня виходять у найтиражнішому виданні, обласній газеті «Подільські вісті». Без плашки «реклама» або «на правах реклами» з номера в номер розповідається масштабна діяльність подільського мецената з київською пропискою. Відстань у понад 300 кілометрів до реального місця проживання Олександр Герега в одній зі статей спробував скоротити сакральною фразою: «Відродження Хмельниччини — наша спільна справа!»

Дружина теж не відстає

Доповнює сімейне благодійництво й дружина Гереги Галина, яка нині працює секретарем Київської міської ради. Її мажоритарний округ №215 в Деснянському районі Києва. Тут зосередилася підвищена активність майбутньої кандидатки у нардепи — повним ходом іде роздача продуктових наборів.

До складу продуктового набору входить по 1 кг цукру, рису круглозернистого, борошна пшеничного, по 1 банці згущеного молока і шпротів, одна упаковка печива «Марія», один бісквіт «Шоколадний замок», ручка із надписом «Галина Герега» та блокнот з магнітом на холодильник. До продкомплекту додається журнал, в якому розповідається, що Герега «почує кожного» і про те, яку роботу вона вже зробила. Як підтвердження, ілюструються фото.

Крім того, Галина Герега взялась за благоустрій свого округу. В дворах будинків на Троєщині з'явились лавочки та баскетбольні кільця з написом: «З добром до людей. Галина Герега».

Такий сімейний «підряд» Герег зайвий раз доводить, що непильна праця у Верховній Ради, — це краще, ніж постійні комунальні проблеми столиці та бізнес без мандатного прикриття.