НАТО насварилось на Януковича (ДОКУМЕНТ)

Резолюція парламентської Асамблеї НАТО «Майбутнє демократії у східних сусідів»

12 листопада Парламентська Асамблея НАТО закликала Україну, Росію та Білорусь звернутись до принципів демократії та розслідувати порушення на останніх виборах. Результатом засідання у столиці Чехії Празі стала резолюція «Майбутнє демократії у східних сусідів».

Мова в документі загалом йде про чотири країни – Російську Федерацію, Білорусь, Україну та Грузію. Хоча щодо останньої, на відміну він інших сусідів, Парламентська Асамблея відмічає передусім «досягнення» у проведенні демократичних виборів. І, закликаючи президента, новий парламент та уряд країни і надалі продовжувати програмні реформи, ставить на розгляд питання про надання Грузії Плану Дій щодо Членства.

Що стосується інших трьох країн-сусідів – таких планів у НАТО немає. Визнаючи повне право на ведення політичного процесу за народами цих країн, Парламентська Асамблея НАТО, тим не менш, висловлює занепокоєння щодо обмеження громадських прав активістів, свободи ЗМІ та невідповідності останніх виборів у Білорусі, Росії та Україні міжнародним стандартам. І закликає уряди та парламенти країн конкретними діями підтвердити свої міжнародні зобов’язання та надалі впроваджувати справжні демократичні реформи.

З резолюції видно, що конфліктувати з Україною через парламентські вибори ніхто не збирається. Визнано, що голосування проведене «добре». Немає в документі і надто жорстких формулювань. Проте Асамблея чітко зазначає: під час жовтневої кампанії в Україні були відмічені численні порушення. І виносить вердикт: Україна має провести повне розслідування всіх виявлених порушень – особливо, в одномандатних округах. А також – разом із Росією та Білоруссю – припинити обмежувати діяльність громадських організацій, незалежних медіа та негайно звільнити політичних ув’язнених.