Європарламент зменшує тиск на Януковича (Повний текст резолюції)

Європейський парламент сьогодні ухвалює «м’яку» резолюцію щодо України

Сьогодні в другій половині дня Європейський парламент ухвалить чергову резолюцію щодо ситуації в Україні. Як і передбачав «Главком» тиждень тому, документ став компромісним - його розробили на основі 6 проектів різних груп депутатів. Вчора відбулося обговорення українського питання й майже немає сумнівів, що спільний проект буде схвалено. Можливо, останні заяви українських посадовців про вступ до Митного союзу таки підштовхнув європейців зменшити тиск на Україну. Адже попередня резолюція щодо політичних в’язнів в Україні від 24 травня 2012 року була написана в термінах «холодної війни», а закінчувалась закликом бойкотувати Євро-2012 в Україні.

Нинішня Резолюція щодо ситуації в Україні є позитивним сигналом. З неї прибрали найжорсткіші формулювання щодо порушень на парламентських виборах, назвавши їх гіршими у порівнянні з президентськими, а не гіршими за останні 8 років. Що пропонували в Європейській народній партії. Проте і в цьому документі є достатньо критична оцінка українських виборів, а особливо – махінацій з підрахунком голосів на мажоритарних округах.

Проте головний лейтмотив – попри всі порушення, Україна має гарні шанси ще в цьому році таки підписати Угоду про Асоціацію з ЄС. Для цього їй треба здійснити низку заходів, а головна з них – виконання остаточних рішень Європейського суду з прав людини щодо Тимошенко і Луценко. Які, до слова, можуть з’явитися в 2013 році. Саме такий вихід з ситуації з політв’язнями пропонують в ЄС. Фактично, Європарламент повторив вимоги і обіцянки, які 10 грудня висунула Європейська Рада міністрів закордонних справ й рішення якої публікував «Главком».

В Резолюції кілька разів наголошено на необхідності якнайшвидшої лібералізації візового режиму для українців й досягненні прогресу в цьому напрямку до листопада 2013 року. В той же час, ЄС висловив занепокоєння у зв’язку з ухваленням закону про всеукраїнський референдум, а також вимагає не ухвалювати законопроект, що порушує права секс-меншин в Україні.

P.S. До узгодженого проекту резолюції була подана одна поправка – щодо занепокоєння з приводу потрапляння до парламенту націоналістичної партії «Свобода», яка «сповідує ксенофобські, расистські та антисемітські погляди». Вона була ухвалена, а тому в кінцевому тексті Резолюції з'явився додатковий підпункт.

«7.а Стурбований зростанням націоналістичних настроїв в Україні, що вилилось в підтримку партії «Свобода», як стала однією з двох нових партій, що пройшли до Верховної Ради; нагадує, що расистські, антисемітські та ксенофобські погляди суперечать фундаментальним цінностям та принципам ЄС, тому звертається до демократичних партій Верховної Ради не об’єднуватись, співпрацювати чи формувати коаліцію з цією партією».

Пропонуємо неофіційний переклад «Главкому»