Полювання на адвокатів: хто після Власенка?

Слідом за адвокатом Тимошенко влада може розправитись і з захисником Луценка?

Європа не перший рік б’є на сполох з приводу несправедливого судочинства в Україні та долі наших політв’язнів. Проте українська влада надалі породжує приводи для роздратування. Прокуратура слідом за відомими опозиціонерами взялася і за їхніх захисників. Спочатку Вищий адміністративний суд виніс безпрецедентне рішення і відібрав у адвоката Юлії Тимошенко Сергія Власенка депутатський мандат. Тепер – під гарячу руку потрапив і захисник Юрія Луценка Олексій Баганець.

Ім’я та прізвище адвоката екс-міністра МВС вже давно стало брендом в правоохоронних колах. До того, як перейти на бік захисту, він 32 роки шукав докази вини. В його діяльності було надто багато гучних та скандальних справ – від розслідування вбивства Ґонґадзе до порушення справи по факту підробки зняття судимостей Віктора Януковича.

Сьогодні, 11 березня, в ЗМІ з’явилась інформація про те, що в обласну прокуратуру Донецької області направлені 60 слідчих Генеральної прокуратури для масштабної перевірки. Така ревізія, за інформацією джерел, пов’язана із пошуком компромату на Баганця, який очолював Донецьку прокуратуру з 2005 по 2007 роки, а нині опікується захистом екс-глави МВС Луценка..

Про можливі майбутні «знахідки» Генпрокуратури в Донецьку, а також про нові «задумки» влади і тиск на адвокатів Олексій Баганець розповів в бліц-інтерв’ю «Главкому».

Олексію Васильовичу, чи можете ви підтвердити інформацію про те, що Генпрокуратура направила 60 слідчих для перевірки в тому числі і вашої діяльності на посаді прокурора Донецької області?

Про таку перевірку я сам дізнався лише з преси – іншої інформації до мене поки що не надходило. Але, коли представляли нового прокурора Донецької області (Олега Сюсяйло – «Главком»), Генеральний прокурор України Віктор Пшонка начебто висловив зауваження до роботи прокуратури Донецької області. І пообіцяв, що направить бригаду для надання практичної допомоги новому прокурору, а відповідно – і для перевірки недоліків прокуратури.

І які недоліки можуть «з’явитись» по вашій діяльності?

Щодо того, що, можливо, будуть шукати компромат на мене… Розумієте, після мене це вже, якщо не помиляюся, п’ятий прокурор області. Які недоліки через такий час можна знайти, я навіть не знаю…

Невже «незручному прокурору», який відверто не вписувався в «регіональну» картинку Донбасу немає що пред’явити? Раніше ви в інтерв’ю «Главкому» розповідали, що вашої діяльності на посту прокурора Донецької області вам не змогли вибачити надто впливові люди. Та й своє звільнення з прокуратури ви пов’язуєте із порушеною в червні 2005 року справою по факту службової підробки, яка стосувалася зняття судимостей Віктора Януковича.

Раніше, одразу після мого звільнення з посади прокурора області, коли на ній був поновлений колишній прокурор області Віталій Мурза, вказівки перевірити мою діяльність точно давалися. Мені говорили, що проводилися перевірки, що на мене шукали якийсь компромат, що шукали недоліки в моїй роботі. Це я підтверджую. Але тоді ж нічого не знайшли. І я навіть продовжував працювати прокурором, правда, інших областей. Але претензій тоді не було жодних.

Чи могли виникнути підстави для таких претензій зараз?

Сьогодні такі часи, що можна звинуватити будь-яку людину у причетності до вбивства колишнього президента Сполучений штатів Америки Кеннеді. Сьогодні можна все.

Якщо подивитись на події, що відбуваються навколо адвоката Юлії Тимошенко Сергія Власенко, зняття з нього депутатської недоторканності, на його заяви, що тепер його можуть теж «посадити», ви не вбачаєте, що на захисників відомих політв’язнів теж оголошено полювання? Чи не пов’язуєте можливу перевірку вашої колишньої діяльності, наприклад, із бажанням відсторонити вас від справи Юрія Луценка?

Я не можу виключати такий зв'язок. Тим паче, що сьогодні ні про які права людей мова йти не може. Відносно будь-якої людини фактично можна вчиняти будь-які дії. На закон, на права ніхто не звертає уваги. Але доказів в мене немає.

Та те, що коїться навколо Власенка, дивно. Він же просто виконує свої функції як захисник. І його до захисту інтересів Юлії Тимошенко допустила саме Генеральна прокуратура України. Він же не самочинно вступив в цю справу, його на законних підставах допустили саме як захисника з числа інших фахівців в галузі права, а не як адвоката. Це потрібно розуміти. І в цьому контексті позбавлення його мандату не можна трактувати інакше ніж як перешкоджання законній діяльності захисника. Ні в кого з правників, які об’єктивно мислять, інших міркувань просто бути не може.

Інша справа: можна сперечатися з приводу того, чи допустив Власенко невиконання вимог Закону України про адвокатуру і адвокатську діяльність – це щодо того, що він там протягом трьох місяців начебто не подав заяву про зупинення адвокатського свідоцтва. Але це не є підставою для позбавлення його недоторканності.

Сьогодні Сергія Власенка викликали до Генпрокуратури. Але сам він не прийшов – повідомлення про закриття кримінального провадження за заявою його колишньої дружини Наталії Окунської заслухав його представник. На вашу думку, це правильний хід – не з’явитись в прокуратуру самому? Як, взагалі, йому потрібно діяти, якщо, за його словами, є загроза арешту по притягнутій за вуха справі та відповідно відсторонення від процесу по Тимошенко?

Якщо викликають до слідчого чи прокурора, звичайно, потрібно з’являтися. Факт нез’явлення на законну вимогу слідчого чи прокурора в певному випадку може бути беззаперечною підставою для обрання міри запобіжного заходу. Хоча виключати, що в наші часи можна піти по виклику до прокурора і не повернутися, теж не можна.