Гучний вирок у Туреччині розділив країну на дві частини

На лаві підсудних опинилися 275 обвинувачуваних у підготовці державного перевороту.

Десятки відомих турків були засуджені до тривалих термінів тюремного ув'язнення, в тому числі до довічних за обвинуваченням у спробі повалення влади в 2003 р. Як повідомила газета Sözcü, найбільш жорсткий вирок отримали колишні воєначальники Туреччини.

На лаві підсудних опинилися 275 обвинувачуваних у підготовці державного перевороту. Серед них високопоставлені чини армії країни, юристи, журналісти, політики, ректори університетів. Усіх їх державне обвинувачення вважає членами таємного ультранаціоналістичного угруповання "Ергенекон", яке нібито було створено з метою повалення уряду Реджепа Таїпа Ердогана.

Один з найвідоміших серед засуджених, колишній начальник генштабу турецької армії Ількер Башбуг отримав довічний термін ув'язнення. Крім нього довічно засудили ще 18 воєначальників, журналістів та громадських діячів. Між тим були повністю виправдані і відпущені на волю 21 людина, повідомило видання timeturk.

Процес винесення вироку відбувся 5 серпня в передмісті Стамбула, на території в'язниці Сіліврі, що ретельно охороняється. Незважаючи на заборону влади в проведенні акції протесту, зранку біля будівлі суду зібралися тисячі мітингувальників, які влаштували марш біля стін в'язниці. Поліція застосувала проти них сльозогінний газ і водомети.

Після оголошення вироку Туреччиною прокотилася хвиля масового народного обурення. Багато експертів зійшлися в думці, що мова в цій гучній справі йде не тільки про правове, а й політичне рішення органів правосуддя. Ставлення до вироку в суспільстві також засновано на політичних симпатіях. Це рішення, по суті, розділило суспільство на дві частини. Прихильники чинного уряду підтримують таке рішення суду, в той час як прихильники опозиції категорично з ним не згодні.

Рішення суду одним з перших прокоментував віце-прем'єр Бюлент Аринч. За словами чиновника, незалежно від того, подобається комусь воно (рішення суду - ред.) чи ні, всі повинні його виконувати. "Справа "Ергенекон" - найважливіша за останні кілька десятків років. Однак не будемо поспішати з висновками, оскільки вирок буде повторно розглянутий Верховним судом Туреччини", - сказав Аринч.

Міністр у справах ЄС Туреччини Егемен Багиш назвав рішення суду справедливим. "Нарешті організація "Ергенекон" була визнана терористичною. А мета її діяльності - незаконне повалення влади. Цікаво, що тепер скажуть у своє виправдання її захисники?!", - заявив чиновник.

Тим часом, головний опозиціонер країни, голова Народно-республіканської партії Кемаль Киличдароглу охрестив те, що відбулося провалом правосуддя в Туреччині, а винесене рішення - незаконним. "У Туреччині виконавча влада перемогла судову. Про яку демократію може йти мова? Це вчергове показало, що у нас суди заангажовані і виконують політичні замовлення, а не користуються буквою закону", - зазначив Киличдароглу.

З ним погодився і військовий суддя у відставці Уміт Кардаш. "Неможливо оцінювати цей судовий процес виключно з правової точки зору. У цього рішення політичне коріння. Це той випадок, коли в країні більше не можна покладатися на судовий гілку влади", - вважає Кардаш.

Обурений рішенням суду також був голова Союзу турецьких журналістів Неджмі Більгін. "Засуджені до довічного ув'язнення журналісти не брали участі в підготовці державного перевороту. Вони всього лише виконували свою місію - висвітлювали події, те, що відбувається, і висловлювали власні думки з цього приводу. Наша організація (Союз турецьких журналістів - ред.) спільно з турецьким народом виступає проти цього вироку", - заявив Більгін.

Цікаво, що один з курдських політиків, Ібрагім Гючлу, заявив про "природність" вироку. "Ті, хто бажають повалити владу, поплатилися за це і отримали розумне покарання. А як по-іншому? Взагалі-то треба радіти тому, що в Туреччині скасували смертну кару. А то все могло б бути набагато сумніше", - заявив він.

Разом з тим, за словами високопоставленого засудженого, екс-начальника Генштабу Туреччини Ількера Башбуга, "якщо суспільство не довіряє правовій системі власної держави і ставить під сумнів правильність дій влади, то такий уряд довго не протягне". "У такій ситуації останнє слово неодмінно залишиться за народом, який не зрадить і не обдурить. Незалежно від того, хто я і де я, я завжди буду на боці справедливості і совісті і не зраджу власним принципам", - заявив колишній воєначальник, якого цитує видання haber7.com.

Разом з тим, світова спільнота не поспішає з оцінками рішення турецького суду, хоча Європейський Союз не залишився осторонь від цієї гучної справи. Як повідомило видання CNNturk.com, ЄС підкреслив своє "невтручання у вирішення законного суду незалежної держави".

Слід зазначити, що у засуджених є право на оскарження вироку у Верховному суді Туреччини. За інформацією timeturk.com, адвокати обвинуваченої сторони заявили про те, що неодмінно ним скористаються.

Довідка:
"Ергенекон" - таємна ультра-націоналістична організація, членами якої були деякі високопоставлених військові і співробітники органів безпеки Туреччини.

Її членів звинуватили у спробі державного перевороту в 2003 р. Організацію назвали на честь міфічного місця в горах Алтаю, яке, відповідно до тюркських легенд, вважається батьківщиною всіх тюрків.

Турецька влада зацікавилася організацією в червні 2007 р. Тоді в будинку одного з відставних армійських офіцерів у Стамбулі було знайдено 28 ручних гранат. Вони, як заявило слідство, належали угрупуванню "Ергенекон" - таємній спільноті, яка займалася впровадженням своїх людей в усі сфери турецького суспільства і намагалася керувати армією, ЗМІ, політичними партіями та академічними колами.

На цю організацію було покладено відповідальність за вбивство вірменського журналіста Гранта Дінка в січні 2007 р. Бойовики "Ергенекона" також нібито планували вбивство письменника Орхана Памука.