Тимошенко на виборах: Мін`юст забороняє, а Конституція – ні

Міністерство юстиції, Центральна виборча комісія та Венеціанська комісія не можуть дійти згоди щодо можливої участі Юлії Тимошенко в президентських виборах.

Міністерство юстиції, Центральна виборча комісія та Венеціанська комісія не можуть дійти згоди щодо можливої участі Юлії Тимошенко в президентських виборах.

Венеціанська комісія знову підняла тему дозволу балотуватися людям з судимістю як до Верховної Ради, так і на посаду президента України.

Така практика відповідає міжнародним стандартам. Натомість українська Конституція прямо забороняє, маючи судимість, балотуватися до парламенту, а претендувати на посаду президента - ні.

-- Дебати про судимих кандидатів

13 серпня в Києві відбувся черговий круглий стіл щодо реформи виборчого законодавства. На запрошення міністерства юстиції на нього приїхала делегація Венеціанської комісії, рекомендації якої й стали головною темою для дискусій.

Ця реформа і проведення виборів у так званих проблемних округах – серед умов підписання Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом.

Європейські експерти давно рекомендують Україні дозволити людям з судимістю балотуватися до Верховної Ради, про це йшлося і в останніх червневих рекомендаціях.

Але Конституція України не дозволяє засудженим та судимим балотуватись в депутати парламенту. Тож, у Комітеті виборців України закликають зосередитися на тих реформах, які не вимагають конституційних змін. Натомість міжнародні експерти під час дискусії наголосили саме на законодавстві, яке регулює проведення президентських виборів.

"Парламентські вибори будуть в 2017-му, а от президентські – вже через півтора роки, ось на яке законодавство варто звернути увагу", - зауважив директор Міжнародної фундації виборчих систем Девід Еніс.

-- ЦВК допускає балотування Тимошенко

Каменем спотикання напередодні перегонів 2015 року можуть стати різночитання закону про президентські вибори та Конституції України.

Як повідомили в ЦВК, ще наприкінці березня тодішній глава комісії Володимир Шаповал надіслав ув’язненій Юлії Тимошенко листа, копію якого BBC Україна отримала у відповідь на запит.

В цьому документі сказано, що 20 лютого Юлія Тимошенко звернулася до ЦВК з проханням розтлумачити, чи може вона балотуватися у президенти.

Питання розглянули на нараді комісії й від імені глави надіслали відповідь.

"Положення закону про вибори президента, яке обмежує право бути висунутим на пост громадянину, який має непогашену судимість, на мою думку не повною мірою кореспондується з положенням статті 103 Конституції", - написав пані Тимошенко глава ЦВК.

А в своїх діях, як вказав Володимир Шаповал, якого вже звільнили з посади голови ЦВК, комісія перша за все керується Конституцією, а потім - законом. Подібну позицію озвучив і заступник голови комісії.

"Конституція має найбільшу юридичну силу, і на її основі має прийматися закон. В разі суперечностей законодавчого акту з Конституцією має застосовуватися остання", - заявив BBC Україна заступник глави ЦВК Андрій Магера.

За його словами, при відсутності офіційного тлумачення статті 103 Конституції, яка висуває вимоги до кандидата в президенти, мають застосовуватися безпосередні норми Конституції.

-- Венеціанська комісія на боці засуджених

Схожої позиції дотримуються у Венеціанській комісії. Там давали оцінку проекту змін про вибори народних депутатів й рекомендують дозволити судимим балотуватись.

"Ми рекомендуємо дозволити балотуватись судимим до парламенту, проте наші рекомендації стосуються всіх видів виборів, в тому числі і президентських", - розповів BBC Україна представник Венеціанської комісії Пітер Пакзолай, який приїхав на круглий стіл до Києва.

Пан Пакзолай каже, що під час дискусій щодо можливості засудженим балотуватися до парламенту виправданням української влади була відповідна норма Конституції. Але у випадку із президентськими виборами такої перепони немає.

"Положення закону про вибори президента, які суперечать Конституції України й забороняють балотуватись судимим, мають бути усунуті", - наполягає пан Пакзолей.

При цьому він зауважує, що це логічно й відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії й міжнародним стандартам.

"Якщо буде політична воля, цю неузгодженість можна вирішити простою поправкою до закону про вибори президента", - заявив BBC Україна голова КВУ Олександр Черненко.

-- Мін'юст не бачить перспектив

Проте в міністерстві юстиції не бачать можливості для судимих брати участь у президентській кампанії.

"На моє переконання, особа з не знятою і непогашеною судимістю не може бути президентом України", - повідомила BBC Україна міністр юстиції Олена Лукаш.

"Це питання тлумачення. Системний аналіз Конституції України дозволяє зробити висновок, що особі, яка хоче стати президентом, але має судимість чи взагалі відбуває покарання, буде дуже важко або й неможливо стати главою держави", - пояснила пані Лукаш.

Вона нагадує, що президент України – це головнокомандувач, особа, яка має допуск до державної таємниці.

"Це питання правозастосування, і воно чітко вирішене в чинному законі про вибори президента України", - резюмувала пані міністр.

На її думку, навіть звертатися до Конституційного суду щодо цього різночитання не потрібно.