Досить нити!

Ми практично ніколи не публікуємо таких текстів, але цього разу вирішили зробити приємний виняток.

Ми практично ніколи не публікуємо таких текстів, але цього разу вирішили зробити приємний виняток. Одна з наших читачок та авторів, Вікторія Бондар, написала емоційний та мотивуючий пост про те, що варто змінити українцям в собі, аби нарешті жити краще.

Щойно ви виходите з дому, як світ навколо одразу починають населяти суцільні ідіоти, які нічого не тямлять в житті. «Агов, придурок, хто так паркує тачку? Козел, ти хоча б двері в метро притримав! Ви можете на мене не навалюватися, і так тісно! Знову місто перекрили, коли вже ця влада набіситься з жиру! Керівник телепень, знову мене не зрозумів, а колеги… як я зі своїми талантами взагалі з ними працюю? Якби мені не заважали, я б вже давно був успішний і заможний!»

Все це завершується фінальним акордом – у світі все погано, у нас в країні – кошмар. Владі на всіх плювати, хорошого нічого не буде.

Ще роки три-чотири тому я теж любила подискутувати на тему «ми живемо не в Європі». Ми не в Європі – можемо смітити всюди. Ми ж не в Європі – навіщо викликати людям швидку на вулиці. Ми точно не в Європі – навіщо поважати інших людей? Завдяки низці подій в моєму житті, частина з яких пов’язана з роботою, а частина – з неймовірними, розумними людьми, які мені трапляються, я дійшла до розуміння одного – досить нити! Все!

Притримати двері, підвезти бабусю на вокзал, посадити квіти біля будинку, перестати купувати стільки пластикових пакетів, здавати батарейки на переробку, купити машину з двигуном поменше, прибрати сміття, поступитися на дорозі, пропустити пішохода, бути поблажливішим, отримувати більше знань, пізнавати світ, продовжуйте цей список!

Ти бачиш проблему суспільства, яку тобі під силу вирішити – ти йдеш і вирішуєш. Чому ти повинен? Ти нічого не повинен, нікому. А треба було б! Треба було б бути повинним своїй історії, своїм предкам, своєму народу і в решті решт своїм дітям і онукам, яким також тут жити. Ми стали такими чортовими індивідуалістами, що нас турбує лише краса нашого профілю у Фейсбуці, а навколо квартири хай валяється сміття і бомжі. В нас з дитинства не виховували любов до природи, історії, культури, як це роблять, наприклад, у Японії. Тому ми не цінуємо цього.

А ще, ми дуже мало знаємо. Дуже. Знання, як би банально це не звучало – сила. Якби ви знали, до чого призведе надмірне споживання пластику в країні, де його ніхто не перероблює. Якби ви знали, що люди з синдромом Дауна дуже життєрадісні і адекватні, що вони виграли золоті медалі на олімпіаді в Кореї, виступаючи у своїх власних куртках, без напису Ukraine, бо держава не дала і гривні. Найголовніше, якби ви знали, скільки в Україні людей, яких це все вже дістало і які думають так само, як ви! Сотні моїх знайомих вже перейшли від слова до діла. Допомога стареньким, дітям, тваринам, сусідам. Прибирання сміття і поїздки з сиротами на пікніки, збір теплого одягу для безхатченків і закупка потрібних ліків для лікарень. Відкрийте очі – світ змінюється!

І змінюється він не у Верховній раді, а в тих 1020-1970 грамах, які в наших головах. Наведіть порядок у думках, потім – у під’їзді, перейдете до вулиці, району і нарешті – до країни. І лише так, бо інакше буде як у Йоханнесбурзі – будемо на європейських вулицях розпалювати багаття та полювати на тварин у зоопарку.

Роками нас запевняли, що особистостей немає, що людина сама по собі це ніщо, витратна одиниця величезної системи. І дуже, дуже важко зрозуміти, що один маленький співробітник офісу чи підприємець здатен хоча б якось вплинути на величезну країну. Та, лише збагнувши свою важливість, свою належність до того, що відбувається сьогодні і що відбудеться в майбутньому, ти зможеш змінити ставлення до себе і оточуючих.

Досить нити. Ніхто не прийде і не допоможе. Нас врятує лише революція у відносинах між людьми, незважаючи на жодні зовнішні обставини. І найпрекрасніше, що ця революція вже почалась. Головне порвати не лише ілюзорні кайдани стереотипів, але й ті, які ми самі на себе почепили.