Тимошенко вдруге програла Януковичу. Його відсутності

На цих виборах Тимошенко не було з ким боротися

Здається, поразка на виборах не стала несподіванкою для Юлії Тимошенко. Все ж соцопитування навіть при максимальній похибці показували, що Петро Порошенко буде першим. Однак, схоже, у «Батьківщині» сподівалися на другий тур.

Тимошенко програла не особисто Порошенку. Тому що Порошенко отримав перемогу як подарунок долі. Ще півроку тому Петра Олексійовича мало хто взагалі враховував у політичних розкладах як вагому фігуру з серйозними шансами. І лише політична імпотенція лідерів опозиційної на той час парламентської трійці («Батьківщина», «Удар» і «Свобода») винесла на гребінь хвилі кандидата Порошенка.

Тимошенко, як це не парадоксально звучить, вдруге програла Януковичу. Тоді, у 2010-му, її виборча кампанія була побудована на протиставленні до лідера Партії регіонів, і це майже спрацювало. Однак майже – не рахується. Тепер Юля програла не самому Януковичу, а його відсутності.

Тимошенко програла тому, що перестала бути актуальною очікуванням виборців. У неї не було шансів змінитися чи пристосуватися. Три роки, проведені у в’язниці, притупили у Юлії Володимирівні гостроту відчуття політичного процесу. А за цей час українське суспільство пережило разючі зміни, сформувавши нове коло запитів і викликів, до якого Тимошенко вписатися так і не встигла. Головне ж, на цих виборах їй не було з ким боротися

Багато років Юлія Володимирівна будувала свої дії на принципі антагонізму – вона завжди була проти Януковича, олігархів, президента і т.д. А виявилося, що сьогодні їй нема проти кого бути «проти». Янукович в Ростові, олігархи (як, наприклад, Коломойський) стають на бік революції, а обов’язки президента виконує вже не свій, але ще не й чужий Турчинов. І суспільство втомилося від тих, хто «проти» - воно, нарешті, потребує конструктивної програми.

У штабі «Батьківщини» в день виборів настрої були занепадницькі. Журналісти, які окупували актову залу готелю «Президент», відверто нудилися на самоті: лише час від часу на трибуні з’являвся хтось із представників «Батьківщини», щоб переказати новини з виборчих дільниць, які всі й без того давно чули. А після того, як «Батьківщина» відмовилася вести паралельний підрахунок голосів – багато хто попрямував до виходу. Було ясно, що головні події відбуваються у штабі Порошенка і Кличка, а не тут.

«Ну, який настрій у штабі? У нас тридцять чоловік – це голови комісій, голови штабів, тому вони зараз знаходяться по всіх регіонах. Інші відповідають за округи, тому тут зараз знаходиться невелика кількість людей – тільки ті, які закріплені за Києвом», - пояснив «Главкому» народний депутат Сергій Соболєв.

При цьому Соболєв після свого виступу демонстрував явно безпідставний оптимізм. Він вперто відмовлявся визнавати очевидність перемоги Порошенка до оголошення офіційних результатів виборів. «Це буде очевидним, коли в нас буде готовий підрахунок голосів», - заявив він. Це трохи нагадувало президентські вибори 2010 року, коли сама Тимошенко довго відмовлялася визнавати перемогу Януковича, хоча тоді розрив між ними не був таким колосальним.

Але навіть при цьому Соболєв заявив, що підстав оскаржувати вибори загалом немає ні в кого: «Тільки у Путіна (можуть бути підстави оскаржувати вибори – «Главком»). Кожен, хто оскаржуватиме вибори – працюватиме в його інтересах».

Сама Юлія Володимирівна запізнилася на свій виступ приблизно на півгодини. Причому журналістам заздалегідь оголосили, що можливості ставити запитання лідеру «Батьківщини» - не передбачено.

«Я не знаю, чому так сталося. Вона хотіла відповідати на запитання, але їх, мабуть, не було», - припутсив уже після виступу нардеп Андрій Шевченко і дуже здивувався, дізнавшись, що ставити запитання Тимошенко заборонив її штаб.

Про появу Тимошенко в готелі «Президент» свідчило різке зростання кількості бодігардів у актовій залі. Щоб уникнути спілкування з пресою, Тимошенко йшла на сцену не через залу, як раніше Соболєв, а з-за куліс. Її під руку вів нардеп Абдуллін, а слідом йшла ціла група підтримки. Кидалося у очі те, що з Юлею на сцені чи не вперше за всю її історію публічного політика в такий момент не було Олександра Турчинова. Схоже, між ними й справді зараз існує певний конфлікт, який з дискусії щодо необхідності брати участь у президентських виборах (Турчинов був проти) розвинувся у повномасштабну «холодну війну».

«Ми повинні розуміти: Турчинов на сьогодні є не просто спікером парламенту, але й в.о. президента. Я думаю, що він не може приділяти особливу увагу фракції, яка його висунула на цю посаду. Він працює буквально по 24 години на добу. Думаю, що ніяких розбіжностей (між Тимошенко і Турчиновим – «Главком») немає, що це фейк», - виправдовував Турчинова Сергій Соболєв.

Однак за інформацією «Главкому» Турчинов поступово почав самоусуватися від керівництва партією, натомість він відсторонив Тимошенко від участі в керівництві країною, хоча відразу після виходу на волю Юлія Володимирівна була частим гостем на нарадах, що проводив в.о. президента. Конфлікт назрівав уже давно. Доки Юля сиділа за гратами, Турчинов встиг усунути з головних ролей у партії ряд давніх соратників Тимошенко, вірних особисто їй. Він часто саботував її спроби впливати на долю «Батьківщини» з-за грат. А посівши крісло спікера і в.о. президента – відверто пішов у самостійне плавання. Питання лише в тому, чи приб’ють його політичні течії до берега Петра Порошенка, а чи Турчинов і справді зібрався на пенсію, як про це ходять чутки.

Не було й традиційних для штабу «Батьківщини» делегацій з вітаннями та квітами. Арсеній Яценюк потрапив у двозначну ситуацію: з одного боку, лідер політичної сили, яку він представляє, вщент програла на виборах президента, з іншого ж – новий хазяїн президентського крісла обіцяє лишити Арсенія Петровича біля урядового керма.

У своїй промові Тимошенко була небагатослівною, якщо не сказати лаконічною. Її виступ тривав близько декілька хвилин і був присвячений переважно подякам команді і виборцям. Юлія Володимирівна не стала публічно вітати Порошенка з перемогою, але вибори визнала такими що відбулися. Тимошенко виглядала втомленою і, здається, навіть дещо відстороненою від усього, що відбувається. Вона зверталася до присутніх тихим голосом, але при цьому дивилася не на них, а прямо у камеру, яка вела пряму трансляцію. Залишала сцену лідер «Батьківщини» теж через куліси.

Юля буде змушена починати все спочатку: шукати нові шляхи до сердець і умів виборців, обживатися вірними соратниками і спонсорами, навіть партію, «розмиту» людьми з «Фронту змін» Арсенія Яценюка, потрібно буде розбудовувати з нуля.

Вже зараз можна спрогнозувати, що частина партійців невдовзі опиниться в команді Порошенка. За інформацією «Главкому», зараз у Верховній Раді почала формуватися група депутатів (колишня «Батьківщина» і позафракційні), яка готова навіть створити парламентську фракцію під нового президента. Але така формація матиме сенс лише за умови, що цей склад парламенту продовжить своє існування. Питання лише в тому, наскільки сам Порошенко готовий зрадити своїй обіцянці оголосити дострокові парламентські вибори.

«Подивимось, подивимось. Наскільки я знаю, Порошенко заявив, що будуть дострокові парламентські вибори, тому про що мова? Або ми йдемо на вибори, або починаємо гратися, якщо мова йде про переформатування більшості» , - говорить Сергій Соболєв.

Іншою проблемою Тимошенко буде пошук нової ніші в українському політикумі. Сьогодні вона навіть не має можливості піти в опозицію, щоб критикувати команду новообраного президента, оскільки в цій команді – багато колишніх соратників, боротьба з якими вдарить рикошетом по самій Тимошенко, і просто учасників революції, які принаймні якийсь час будуть користуватися у суспільства певним кредитом довіри.

Джерело фотографій: прес-служба «Батьківщини»