Феномен Татарова. Як нова влада «відмивала» одіозного міліцейського чиновника (ДОКУМЕНТИ)

Херсонський губернатор Андрій Путілов намагається зам’яти скандал з призначенням на високу посаду людини Януковича-Захарченка

В той час, коли в країні активно обговорюється тема люстрації, деякі призначення нової влади свідчать про зворотній процес. Посади дістаються людям, які мають в своєму списку послужному списку пункти не сумнісні з подальшим служінням державі за народні кошти.

Лише 16 вересня Верховна Рада ухвалила

Та це не єдиний приклад «люстрації» в дії. Того ж 16 вересня новий глава, але тепер вже Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Путілов направив до Кабміну листа з пафосною характеристикою Олега Татарова. Глава області попросив уряд узгодити його призначення своїм заступником. Правда, в рекомендаційному листі, губернатор чомусь забув уточнити, що Татаров - колишній співробітник МВС, який в часи останньої революції курував справи проти «євромайданівців».

Коли ж інформація про підготовку такого призначення потрапила в ЗМІ, вибухнув скандал.

Публічний розголос змусив губернатора термінового задкувати. 24-го вересня Путілов раптом змінив думку, намагаючись відхреститися від свого прохання. Принаймні це випливає зі змісту листа керівника області, якого він надіслав до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

«ОДА просить повернути без розгляду документи щодо призначення Олега Татарова на посаду заступника голови Херсонської ОДА», - ідеться в листі на адресу прем’єр-мінстра, копія якого є у розпорядженні «Главкому». На прес-конференції у Херсоні губернатор намагався пояснити своє рішення тим, що начебто спочатку збирається подати документи щодо призначення Татарова до люстраційного комітету, аби питань у «чистоті» колишнього міліціонера більше не виникало.

Можна припустити, що Путілов просто злякався розголосу, який трапився після того, як стало відомо, що він хоче призначити собі в заступники скандально відомого міліцейського чиновника.

Тим часом, заслуговує на увагу схвальна характеристика на Татарова, яку Путілов надіслав до Кабміну всього лише 10 днів тому. Керівник Херсонщини переконував уряд, що Татаров – це «принциповий керівник, який вміє чітко і оперативно визначати головні напрямки діяльності та шляхи їх реалізації». Татаров «має високий рівень керівної роботи… який набув, працюючи в МВС», «він принциповий керівник, який вміє оперативно і чітко визначати головні напрямки діяльності та шляхи їх реалізації. За характером урівноважений, з працівниками ввічливий, вимогливий до себе і до підлеглих, користується заслуженим авторитетом у колективі та серед колег», - ідеться в рекомендаційному листі, відправленому на ім’я Яценюка.

Нагадаємо, Олег Татаров працював в органах МВС останні 15 років (враховуючи навчання в Харківському університеті) і був звільнений тільки у серпні 2014-го. Спочатку він був заступником начальника, а потім і начальником 3-го відділу управління з організації розслідування загально кримінальних злочинів… Головного слідчого управління МВС України за часів головування у МВС одіозного соратника Януковича, міністра Віталія Захарченка. За інформацією сайту Politrada.com, Татаров отримав високу керівну посаду у 28 років, «не тримавши до того часу в руках жодної кримінальної справи».

Широкій публіці Татаров став відомим вів справи «євромайданівців», яких затримували під час революційних подій в Україні восени минулого і взимку цього року. Неодноразово під час брифінгів у МВС він називав протестувальників радикалами та заявляв про злочини, які вони начебто вчиняють.

Нині ж чиновник є помічником губернатора Херсонщини і працює директором юридичного департаменту державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд». Зі слів Путілова випливає, що Татаров після втечі Януковича кардинально змінив свою громадянську позицію, нині перебуває у зоні АТО, де допомагає визволяти 40 херсонських військовополонених. Однак за інформацією херсонської газети «Мост», в Маріуполі і Дніпропетровську, де знаходяться штаби координації роботи з визволення людей у зоні АТО, про допомогу Татарова нічого не чули.