Військова угода США з Японією: для Обами регіон АТР досі пріоритетніший за Європу

США та Японія погодили нові настанови з оборонного співробітництва, яка посилює геополітичну роль Токіо в регіоні АТР як найбільш важливого союзника Вашингтону, здатного стримати посилення воєнного потенціалу Китаю та Північної Кореї.

США та Японія погодили нові настанови з оборонного співробітництва, яка посилює геополітичну роль Токіо в регіоні АТР як найбільш важливого союзника Вашингтону, здатного стримати посилення воєнного потенціалу Китаю та Північної Кореї. Адміністрація Обами також погодилась надати ракети «Патріот» Польщі, щоб заспокоїти союзників по НАТО в Центральній Європі на фоні вторгнення Росії в Україну.

З огляду на військові конфлікти в Центральній та Східній Європі та на Кавказі, Росія представляє собою велику загрозу Трансатлантичній спільноті. Однак, з позиції Адміністрації президента США Барака Обами, Китай та Північна Корея являють собою більшу загрозу, ніж Москва. В понеділок, 27 квітня США та Японія досягли угоди щодо нових настанов з оборонного співробітництва США і Японії, що стали значним оновленням засад взаємовідносин між цими двома країнами у військовій сфері, які вже і без того пов’язані стратегічним військовим альянсом з кінця Другої світової війни.

Відповідно до нової угоди, укладеної в Нью-Йорку Державним секретарем США Джоном Керрі, міністром оборони США Ешом Картером, міністрами закордонних справ та оборони Японії Фуміо Кісідо та Ген Накатані відповідно, США та Японія мають посилити зв’язки за напрямками кібер-, космічних, промислових та військових програм, зокрема, таких як протиракетна оборона, операції з підтримання миру, гуманітарні операції, міжнародна розвідка, подолання наслідків катастроф та операції з тактичної розвідки.

Більше того, в угоді зазначається необхідність створення постійного комітету високопосадовців США та Японії. Комітет має своєчасно координувати та контролювати всі військові операції, які будуть спільно проводитися США і Японією в регіоні АТР та будь-де в світі.

З позиції Сполучених Штатів, настанови демонструють інтерес адміністрації Обами до розвитку подій в регіоні АТР. Стратегічним вибором можна вважати переміщення уваги Сполучених Штатів у закордонній політиці з Європи та Близького Сходу на стримання підйому Китаю у військовій, економічній та енергетичній сферах.

США, шляхом посилення співпраці в оборонній сфері з Японією, також мають на меті протидіяти розвитку ядерної програми Північної Кореї, що представляє собою серйозну загрозу як для самих Сполучених Штатів, так і для їх союзників в регіоні, зокрема Південної Кореї, Австралії, Філіппін і, звісно ж, Японії.

З позиції Японії, угода із Сполученими Штатами значно підвищує військову роль Японії в регіоні АТР. Відповідно до нових оборонних настанов, японська система протиракетної оборони на даний час має право перехопити будь-яку балістичну атаку спрямовану на США з Північної Кореї, і відповідно з інших країн, які представляють зростаючу загрозу як для Вашингтону, так і для Токіо, зокрема з Китаю.

Для Японії угода також відповідає цілям, визначеним прем’єр-міністром Сіндзо Абе в контексті протистояння безпековим викликам у Східній Азії, зокрема з метою протидії зростаючій військовій потужності Китаю та Північної Кореї.

Окрім ініціатив протистояння військовим загрозам в регіоні АТР, адміністрація Обами також взяла на себе зобов’язання посилювати архітектуру оборони в Європі.

В середу, 22 квітня, польській міністр оборони оголосив, що Польща погодилась на формування системи ПРО середнього радіусу дії під назвою «Вісла», за рахунок американських комплексів «Патріот».

Створення системи ПРО, що є частиною десятирічної програми з модернізації оборонного комплексу, має перетворити Польщу на передову країну в оборонній сфері, як було зазначено на саміті НАТО в Уельсі. Програма має бути завершена до 2025 року та передбачає розміщення п’яти батарей «Патріот» та присутність військ США на ротаційній основі на території Польщі.

Посилення оборонної здатності в Центральній Європі є відповіддю на військову агресію Росії в Україні та Грузії. Більше того, зобов’язання США є своєрідним методом заспокоєння європейських країн-членів НАТО, таких як Естонія, Латвія, Литва, Норвегія, Сполучене Королівство та Польща, а також Фінляндії та Швеції на фоні безкінечних провокацій в повітряному просторі зі сторони РФ.

Путіна й досі вважають менш небезпечним ніж Китай

Хоча Сполучені Штати вживають заходів як в регіоні АТР так і на теренах Європи, військова угода з Японією та дислокація системи «Патріот» в Польщі показує, що адміністрація Обами більш занепокоєна військовим підйомом Китаю та Північної Кореї, ніж веденням Росією бойових дій в Східній Європі.

Насправді, в той час як нові військові настанови між США та Японією починають діяти від дня їх прийняття, програма передачі Польщі ракет «Патріот» буде повністю реалізована лише протягом десяти років: занадто пізно, щоб скласти серйозну відповідь російській військовій агресії та військовим провокаціям проти країн-членів НАТО та союзників Північноатлантичного альянсу.

Більше того, в той час як військовий договір між США та Японією, де факто, дозволяє Токіо в якості особливого союзника Вашингтону використовувати силу в разі атаки зі сторони Китаю та Північної Кореї, дислокація «Патріотів» в Польщі не дозволяє Варшаві, як спеціальному військовому союзнику США, реагувати на можливі військові провокації Росії.

Таким чином, Польща, традиційний ключовий союзник Сполучених Штатів, й досі залишається без необхідної політичної підтримки зі сторони Вашингтону.

Нарешті, диспропорційність між військовою угодою США - Японія та дислокацією «Патріотів» в Польщі ризикує порушити стратегію колективної безпеки Трансатлантичної спільноти, яка в іншому випадку потребує повної однорідності та потужної інтеграції.

З одного боку, країни-союзники США в регіоні АТР, такі як Японія та Південна Корея, матимуть право швидко реагувати та будь-яку військову атаку на Америку чи іншу державу Трансатлантичної спільноти. З іншого боку, Польща та країни-члени НАТО в Центральній Європі залишаються нездатними захистити Європейський Союз в швидкий спосіб та незалежно від довгих та часто важких консультацій з іншими членами Північноатлантичного альянсу.