Bloomberg: статки Порошенка скоротилися на 30% - до 720 млн дол.

Статки Петра Порошенка скоротилися приблизно на 30% - до 720 млн дол, повідомляє Bloomberg з посиланням на власний індекс мільярдерів

Статки Петра Порошенка скоротилися приблизно на 30% - до 720 млн дол, повідомляє Bloomberg з посиланням на власний індекс мільярдерів. Причиною такої динаміки називається, зокрема, падіння української економіки, війна й проблеми компанії «Рошен» на російському ринку.

Говорячи про обіцянку П. Порошенка продати свої активи, Bloomberg цитує главу Адміністрації Президента Бориса Ложкіна, який зазначив, що зараз інвестори не хочуть приходити в Україну. «Переговори тривають, але попит дуже поганий», - зауважив Ложкін.

При цьому екс-президент Грузії Михайло Саакашквілі, який є радником П. Порошенка, запевняє, що Президент України «дійсно хоче» продати свій бізнес у Росії (Липецька кондитерська фабрика, на яку нещодавно був накладений арешт через закиди російських держорганів у порушеннях при відшкодуванні ПДВ). «Але це неможливо зробити без дозволу Кремля», - додає М. Саакашвілі. Водночас прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков переконує, що Кремль «не контролює» відповідні питання.

Як пишуть оглядачі Bloomberg, за президентства Порошенка українська влада ухвалювала рішення, які в т.ч. йдуть врозріз з інтересами його бізнесу. Зокрема, по його компанії «Рошен» вдарило введення 10-відсоткового мита на імпорт (а багато компонентів продукції «Рошен», зокрема, какао, - це якраз імпорт). Крім того, щоб стабілізувати гривні, Нацбанку довелося серед іншого зобов’язати експортерів продавати 75% валютної виручки (а «Рошен» активно працює і на зовнішні ринки).

Водночас гендиректор «Рошен» В’ячеслав Москалевський зазначив, що незважаючи на падіння, компанія в поточному році планує інвестувати 50 млн доларів у розширення виробництва. Він також наполягає, що зараз продати компанію фактично неможливо.

Нагадаємо, на днях агентство Bloomberg повідомило, що швейцарська компанія Nestle є єдиним претендентом на кондитерську корпорацію «Рошен» Президента України Петра Порошенка та готова викупити її не більш ніж за 1 млрд доларів. Водночас як зазначалося, Порошенко оцінює свою компанію в 3 млрд доларів, а шансів продати Roshen за такі гроші поки немає.

Разом з тим управляючий директор інвестиційної групи ICU (є консультантом при продажі) Макар Пасенюк запевнив, що продавці корпорації «Рошен» через уповноважених ними радників не отримували ні в якій формі ні попередніх, ні фінальних пропозицій щодо купівлі всього бізнесу кондитерської компанії.

«Відповідно, ми не знаємо, хто і скільки готовий заплатити. Ми все ще перебуваємо на етапі обговорення попереднього інтересу з боку ряду потенційних покупців.

Цінові очікування - як з боку продавця, так і потенційних покупців - залежать від перспективних фінансових показників господарської діяльності Рошена, яка, в свою чергу, визначається ринковими, макроекономічними та політичними чинниками. Тут і криється найбільша складність і невизначеність як для сторони, яка купує, так і тієї, що продає.

Окремо виділимо російський бізнес Рошена: активна фаза переговорів з продажу бізнесу Рошен у РФ зайшла в глухий кут після накладення арешту на активи нашого клієнта в Росії», - зазначав М. Пасенюк.