Порошенко та Яценюк зміцнюють депутатську дисципліну

«Народний фронт» та «Блок Порошенка» посилюють контроль над фракціями»

Дві найбільші фракції парламенту – «Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт» – визначаються із керівництвом. Новим очільником пропрем’єрського «Народного Фронту» став депутат Максим Бурбак, а соратники президента розглянуть заяву Юрія Луценка про складання повноважень голови фракції вже найближчим часом. Експерти зазначають, що питання про зміну керівників фракцій зумовлене, насамперед, бажанням посили керованість і безпосередньо не вплине на якість парламентської роботи.

Цього тижня фракція «Блоку Петра Порошенка» має провести засідання з метою обговорити рішення Юрія Луценка залишити посаду голови фракції. Відтак має бути ухвалене остаточне рішення, заявляє перший заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко.

Заяву про відставку Юрій Луценко написав після того, як минулого тижня значна частина депутатів із «Блоку Петра Порошенка» підтримали закон про реструктуризацію валютних кредитів. За його словами, 72 депутати від партії проголосували за цей популістський закон, хоча напередодні вони домовилися про зовсім протилежне.

«Луценко, з одного боку, має відповідати за те, що відбувається у фракції, а з іншого – не має можливості всіх об’єднати і консолідувати», – коментує ситуацію політичний експерт Євген Магда.

-- Яценюк запроваджує ручне управління – політолог

Відтоді, як наприкінці минулого року Олександр Турчинов став секретарем РНБО, «Народним фронтом» у парламенті керував перший заступник голови фракції Андрій Тетерук та заступник голови – Вікторія Сюмар. В офіційних коментарях депутати від «Народного фронту» зазначають, що призначення нового керівника має покращити координацію та якість законотворчої роботи фракції.

Натомість відомо, що новопризначений голова фракції екс-міністр інфраструктури Максим Бурбак відомий як людина наближена до Арсенія Яценюка та його земляк – колись очолював фракцію «Фронту змін» у Чернівецькій облраді. Тож, таке призначення має насамперед зміцнити вплив голови уряду на соратників.

«Це одна з найдовіреніших осіб Яценюка, брат його однокласника. Вони ще з Чернівців знайомі. Зараз, в умовах, коли в партії фактично не лишилося рейтингу, Яценюк усе керівництво бере у ручний режим», – вважає політолог Кость Бондаренко.

-- Чи здолає дисципліна дилетантизм?

Утім, у «Народному фронті» та «Блоці Петра Порошенка» керівники фракцій є не політичними лідерами, а радше модераторами, які повинні забезпечувати ефективну комунікацію між політичними керманичами та фракційним загалом.

«Це модератори – люди, які мають впроваджувати лінію справжнього керівництва. Вони є технічними фігурами, які призначаються згори», – наголошує політолог Віталій Кулик.

Натомість експерти зазначають, що проблеми українського парламентаризму зумовлені, насамперед, суперечками всередині самої коаліції, бажанням депутатів заявити про себе, а подекуди й відвертим дилетантизмом народних обранців.

«Деякі представники депутатського корпусу, не розуміючись на деталях – стосовно чого вони продукують законопроекти – намагаються в агресивний спосіб, не дослухаючись до експертів та громадських обговорень, просувати певні свої забаганки. Сімдесят відсотків законопроектів, зареєстрованих у Верховній Раді, суперечать Конституції чи законодавству. Це свідчить про погану якість підготовки, нерозуміння багатьох причинно-наслідкових зв’язків», – каже Віталій Кулик.

Експерти сходяться на думці, що завдяки зміні керівництва фракції можуть стати більш керованими з боку політичних очільників, проте на якість парламентської роботи це навряд чи вплине.

Источник: Радіо «Свобода»