Україна очима іспанців. Результати соціологічного дослідження (ІНФОГРАФІКА)

За рівнем прихильності до українців Іспанія поступається лише Польщі

Інститут світової політики публікує детальні результати соціологічного дослідження «Що думають європейці про Україну?», проведеного у шести найбільших країнах-членах ЄС (Польщі, Іспанії, Італії, Німеччини, Франції та Великобританії).

Презентація загальних результатів дослідження відбулася 24 червня у Києві. Окрім загальних даних «Главком» публікує детальні матеріали по кожній із шести країн, де проводилось опитування. Першими увазі читачів були представлена думка французів, потім - погляд на Україну з Туманного Альбіону, Німеччини. Тепер черга Іспанії.

Як сприймають Україну іспанці?

Іспанію можна зарахувати до кола друзів України в ЄС – за рівнем прихильності до українців Іспанія поступається лише Польщі. Про це свідчить масштабне соціологічне опитування, проведене на замовлення Інституту світової політики в шести найбільших країнах ЄС. Приміром, 36% іспанців і 32% поляків вважають, що «немає жодних підстав давати перспективу членства одним країнам Європи і відмовляти Україні» (у Франції цей аргумент поділяє лише 19%). 35% громадян Іспанії і 44% Польщі вважають, що членство в ЄС захистить Україну від нових зазіхань Росії (на противагу 21% німців). Небагато іспанців виступають і проти розширення ЄС – лише 4% - на відміну від 20% французів. Війна, Росія та холод – з цими трьома словами іспанці найчастіше асоціюють Україну.

Щоб переглянути результати опитування в інших країнах натисніть на назву країни: Франція, Великобританія, Німеччина.

Загальні результати опитування у 6 країнах-членах ЄС (Іспанії, Італії, Великобританії, Польщі, Франції та Німеччині) доступні тут.

Дослідження проводилося у рамках проекту «Нова європейська політика: Заповнюючи прогалину в інформації», який здійснюється за підтримки проекту «Об'єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.

Всього було опитано 5 594 особи (віком від 16 до 54 років) у 6 найбільших за кількістю населення країнах ЄС: Великобританії, Іспанії, Італії, Німеччині, Польщі та Франції (це більше половини мешканців ЄС — майже 360 млн. осіб із загальної кількості в понад 500 млн.). Опитування проводилось методом Інтернет онлайн-омнібусу з 29 травня по 4 червня 2015 року.