Київ у борговій пастці?

МВФ не вірить в український бюджет?

МВФ не вірить в український бюджет? Попри те, що новий уряд сформував бюджет таким чином, аби той на папері відповідав вимогам МВФ, місія фонду все ще прибула до Києва для обговорення умов нової кредитної програми. Не вірять в реалістичність складеного бюджету і українські експерти – пише Рудольф Германн у швейцарській Neue Zürcher Zeitung.

МВФ зволікає з новими кредитами.

Відповідальний за економічні питання віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко, як передає газета Kyiv Post, припустив, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) критично поставився до прийнятого в українському парламенті вкінці квітня бюджету і тому не просуваються переговори про новий пакет допомоги для Києва. Закон про бюджет виконує умову МВФ щодо дефіциту менше за 6% від ВВП. Проте, здається, показники як доходів, так і видатків є цілковито нереалістичними.

Креативне конструювання бюджету

Недовіра до офіційних українських цифр породжена способом, у який складається бюджет, а також тим, що в планах уряду бракує таких нагальних заходів, як кроки з коригування штучно підтримуваних низьких цін на газ для населення чи пенсійна реформа. За оцінками Віктора Пинзеника, екс-міністра фінансів, що на початку 2009 року подав у відставку, коли тодішня глава уряду Тимошенко планувала абсолютно нереалістичний бюджет, дефіцит, ураховуючи всі додаткові видатки, може сягнути 16% ВВП.

Інші аналітики менш песимістичні, але багато хто все одно очікує дефіциту у 8-10% від ВВП. Адже до передбаченого у законі дефіциту в 5,3% додадуться не враховані видатки на субсидіювання газових цін, дірка в пенсійному фонді та кошти на рекапіталізацію банківського сектора. Віталій Ваврищук з інвестиційної компанії BG Capital, процитований у Kyiv Post, каже, що держбюджет складено очевидно так, щоб він на папері відповідав вимогам МВФ.

Поза виведення чималих блоків видатків за межі бюджету, друга проблема українських державних фінансів полягає в непевності щодо динаміки кон’юнктури. Ваврищук прогнозує, що зростання податкових надходжень внаслідок покращення кон’юнктури сягне 20-25%, а міністерство фінансів розраховує на 36%. У будь-якому разі віце-прем’єр-міністр Тігіпко випромінює впевненість. У першому кварталі 2010 року, за його словами, ВВП збільшився порівняно з минулим роком на 5%, і станом на кінець квітня було зафіксовано аж 8% зростання. Тоді як у бюджеті-2010 закладено 3,7%. Правда, слід пам’ятати, що це зростання продемонстроване на тлі 15-відсоткового скорочення в 2009-му. Та важливішим за це жонглювання цифрами є те, що уряд поки що не виявив особливої готовності урізати статті видатків. Президент Янукович, який переміг на виборах у лютому на хвилі популізму, боїться орудувати ножем по цінах на газ чи у питанні пенсійного віку.

МВФ знову суворий

Якщо минулого року, на піку економічної кризи в Україні, МВФ легко погоджувався обговорювати умови допомогової програми, щоб не задушити країну, то тепер коментатори, зважаючи на грецьку кризу, говорять про повернення вимог щодо суворішого обмеження видатків. Отже, ще не відома дата прибуття до Києва нової місії МВФ, хоча зараз уже мали б тривати перемовини про новий пакет допомоги, як завірялося в урядових колах.

Оригiнал матерiалу:

http://www.nzz.ch/nachrichten/wirtschaft/aktuell/kiew_in_einer_sc…