Грач: методами Януковича підмести вулицю можна, але заасфальтувати вже ні

Представники Компартії висловили гучне невдоволення тим, як сформований Кабінет міністрів.

Представники Компартії висловили гучне невдоволення тим, як сформований Кабінет міністрів. Наступного пленарного тижня парламентська фракція КПУ збирається провести засідання і дати публічну оцінку кадровим призначенням Президента і не виключає свого виходу з нової більшості. Ми зв`язалися з одним з видатних українокомуністів, народним депутатом України Леонідом Грачом з проханням прокоментувати кульбіти його політичної сили.

-- ДЛЯ ЧОГО МИ В КОАЛІЦІЇ – МИ ЩО, НЕ ЗАСЛУГОВУЄМО КІЛЬКОХ МІНІСТЕРСТВ?

Пане Грач, недавно ви заявили, що фракція Компартії скривджена розподілом постів і має намір піти з нової більшості у випадку, якщо КПУ не одержить поста керівника митниці. Наскільки серйозні ці наміри?

Власне, я окремої заяви не робив. Але кореспонденти поставили запитання, чому на наступному засіданні фракції ми хочемо розглядати наше становище в коаліції переможців. Я так само як з вами розмовляючи, відповів: ми підтримали Президента в другому турі, і він не просто прийняв цю підтримку, він залишив розписку, що у разі перемоги на президентських виборах виконуватиме наші основні програмні принципи. Ті принципи, з якими йшов на вибори як кандидат в президенти Петро Симоненко. Ми стали складовою коаліції, відправили у відставку уряд Тимошенко, але сформований уряд практично цілком силами регіоналів. З них же призначена переважна більшість глав облдержадміністрацій.

Тоді постає питання: а ми для чого в коаліції? Ми що, не заслуговуємо того, щоб було декілька міністрів комуністів? Ми що, не заслуговуємо, щоб було декілька губернаторів комуністів?

Заслуговуємо, звичайно – і за внеском в їхню перемогу, і за нашим відношенням до справи.

І ось таке відношення влади викликає запитання, а особисто у мене і обурення. Тому що йдеться про те, що партія має свої цілі, свої завдання, і люди партії повинні представляти інтереси виборців на владному Олімпі. На жаль, ми там не представлені.

Я б не сказав, що умова призначення Калетника (керівником митниці) стане останнім словом. Раз вже не дали міністерства чи губернаторства, то крісло головного митника тим більше не віддадуть. Але дай Бог, щоб я помилився.

А коли ви обговорювали з кандидатом в президенти Януковичем вашу співпрацю, ви проговорювали конкретні пости в уряді?

Я з Януковичем особисто не розмовляв. І мене навіть не цікавить, чи говорив про це хтось з Компартії, мене цікавить результат.

-- У КОАЛІЦІЇ НАМ ДЕМОНСТРУЮТЬ НЕПОВАГУ

Преса писала, що за вашою квотою в Кабмін пройшов міністр охорони здоров`я, колишній головлікар Феофанії Зиновій Митник, міністр економіки Василь Цушко і навіть міністр освіти і науки Дмитро Табачник.

Нашим міністром була б та людина, яка була б комуністом. А все це наговори – що за нашою квотою пройшли якісь міністри. Цушко – член Соцпартії, він не комуніст. Більш того, Соцпартія відмовилася входити з Компартією в блок лівих сил перед виборами. Це всім відомо. Ну і при чому тут Цушко? Хороший він хлопець, хороша людина, але він не член Компартії, делегований партією в склад уряду.

Що стосується міністра охорони здоров`я. У нас у фракції є Юрій Гайдаєв. Він готовий міністр, оскільки був міністром. У нас у фракції є Валерій Бевз, генерал-лейтенант, який був колись начальником обласного управління МВС і готовий, за нашим розумінням, бути міністром внутрішніх справ. Він же, Бевз, працював заступником міністра надзвичайних ситуацій, і він готовий міністр з надзвичайних ситуацій.

У мене готовий список. Ось це і є представництво...

Казали, що колишній головлікар Феофанії Зиновій Митник пішов в міністри за вашою квотою, тому що Петро Миколайович Симоненко там лікувався.

Ну, це наговори. Він міг там лікуватися, як і будь-який інший депутат. Це не відповідає дійсності.

Фракція може ухвалити рішення про вихід з більшості?

Сама фракція не в змозі ухвалити рішення. Його приймає президія ЦК або пленум ЦК. Фракція виконуватиме рішення, які прийняв пленум ЦК. Прийняв увійти до коаліції – увійшли, ухвалив інше рішення – так і буде. А самі настрої і у фракції і в партійному середовищі не дуже хороші. Тому що нам демонструють неповагу.

-- ВІЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ ЗОНИ – ЦЕ ДІРКИ ДЛЯ КРАДІЖКИ

Як ви оцінюєте перші кроки уряду, зокрема відтворення вільних економічних зон і територій пріоритетного розвитку?

Поки вони розбираються в ситуації. Час покаже. Плескати в долоні не буду, закидати каменями теж. Але території пріоритетного розвитку і вільні економічні зони – це дірки для крадіжки, це наше минуле. Ми проходили це на початку 90-х років. Нам треба не латати каптан, а скроїти і пошити новий.

Ви могли б прокоментувати призначення в центральний апарат МВС? Адже там представники одного регіону...

Це внутрішня справа Партії регіонів. Я можу сказати, що в ПР є більш знакові фігури, які відразу б продемонстрували глибину, компетентність і найголовніше – викликали б сприйняття. Таким міністром міг би бути Микола Васильович Джига.

-- ЯНУКОВИЧУ ТРЕБА ЗІСТАВЛЯТИ – ДЕ ДЕМОКРАТІЯ, А ДЕ ВКАЗУЮЧИЙ ПЕРСТ

А Крим задоволений кадровими рішеннями Януковича на півострові? Адже там теж одні «донецькі»...

У Януковича, мені здається, спостерігається, крен адмінресурсу. Узяти, дати вказівки, управляти, примусити. Ну, по-перше, це вже настільки нафталіновий період, ми це проходили, і ефекту не дало. По-друге, треба зіставляти– де демократія, а де вказуючий перст. По-третє, одним тиском і розстановкою слухняних людей результату не доб`єшся. Ну, підмести вулицю такими методами можна, але заасфальтувати вже ні...

Ось так само і до Криму: прийшли, завезли команду – давай, ми всіх \"построїмо\", навчимо працювати. Крим – складний організм, на зразок вулкана, там у будь-який момент може відбутися виверження. До Криму треба підходити тонше, професіональніше. Щоб ефективно працювати в Криму, потрібно бути кримчанином, Крим не терпить привізних.

А якою ви бачите співпрацю фракції з Президентом і урядом?

На сьогодні те, як обійшлися з комуністами, можна вважати як мінімум помилкою. Але коли вже зроблена помилка, Віктору Федоровичу потрібно задуматися над цим, зробити висновки, зустрітися з фракцією комуністів, вислухати її і відповісти на питання реальними діями. Це було б толерантно, політично грамотно і перспективно. Розлучитися в сім`ї завжди можна, але цінність сім`ї полягає в тому, що її зберігають.