Віктор Янукович: «А тепер – Горбаль! Я сказав: Горбаль!»

У вівторок, 20 квітня, своїм указом Президент України Віктор Янукович звільнив Миколу Кметя з посади голови Львівської обласної державної адміністрації - у зв’язку з закінченням строку повноважень Президента України.

Одночасно глава держави призначив Василя Горбаля головою Львівської ОДА.

Призначення нового глави Львівщини перетворилося на безпрецедентну епопею, яка розтягнулася майже на два місяці (інавгурація Віктора Януковича відбулася 25 лютого). За цей час які вже тільки кандидатури на посаду №1 в області не обговорювалися в політичних колах! Легше сказати, кого не назвали, ніж перелічити усіх, кого називали…

Призначення Василя Горбаля супроводжували неординарні моменти: його представлення адміністративно-господарському активу області, яке планувалося на понеділок, 19 квітня, в останній момент скасували – з невідомих причин. Президент України Віктор Янукович, який мав «власноручно привезти» нового губернатора на Львівщину, від цієї поїздки відмовився, і у середу нового главу області представлятиме віце-прем’єр-міністр з питань агропромислового комплексу Віктор Славута.

Екс-губернатор Микола Кміть у розмові з кореспондентом «ВЗ» розповів, що з Василем Горбалем «знайомий побіжно, десь колись зустрічалися, можна сказати, що незнайомий». «Він сьогодні (у вівторок, 20 квітня. – Авт.) уже телефонував мені, відбулася коротка розмова щодо його прильоту до Львова, зустрічі тощо – декілька запитань і відповідей”. Микола Кміть розповів, що, звичайно, даватиме поради новому губернатору щодо справ на Львівщині, так би мовити, «передаватиме бразди правління».

У політичному середовищі подейкують, що першим заступником нового губернатора стане заступник керівника Львівського обласного виборчого штабу Віктора Януковича Леонід Мельник. У розмові з кореспондентом «ВЗ» Леонід Мельник був небагатослівним. Він повідомив лише, що з Горбалем раніше ніколи не зустрічався і жодних пропозицій щодо працевлаштування наразі не отримував. «Я налаштований на співпрацю. Якщо запросять, то піду. А чому ні?» – відповів Леонід Мельник.

-- З досьє «ВЗ»

Горбаль Василь Михайлович – народний депутат України, член Партії регіонів, голова Київського міського відділення ПР, член політради цієї партії, почесний президент банку АБ «Укргазбанк». Народився 18 березня 1971 року у Львові. Батько – художник, мати – викладач одного з львівських вузів. У 1993 році закінчив Київський інститут міжнародних відносин при КНУ ім. Т. Шевченка. Кандидат юридичних наук. Володіє англійською, французькою і німецькою мовами. Від 1996 по 2002-й працював заступником голови правління, а потім головою правління АБ «Інтергазбанк» (від 1997 року – «Укргазбанк»). Від 2002 року – почесний президент ВАТ «Укргазбанк». Від 2003 по 2005 рік і з 2007-го до сьогодні – член Наглядової ради Нацбанку України. Нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня. У світських колах Василь Горбаль відомий як чоловік співачки Галліни, але від 2006 року вони розлучилися. Депутату-банкіру згодом приписували роман із молоденькою депутаткою однієї зі столичних райрад Тетяною Донець, що одержала мандат за списком БЮТ. Однак нещодавно світський сайт «Таблоїд» повідомив, що цей громадянський шлюб також розпався, причому з ініціативи самої Тетяни.

-- Коментарі для «ВЗ»

Мирослав СЕНИК, голова Львівської обласної ради

Василь Горбаль не є київською людиною, бо народився у Львові. Чи потрібна позачергова сесія обласної ради для його представлення як губернатора? Не підтримую цього. Ми не отримуємо нового працівника Львівської обласної ради, а голову Львівської ОДА. Щоправда, на церемонії його представлення будуть присутні члени президії Львівської обласної ради, керівники ВНЗ, силових структур, еліта області. Львівська обласна рада буде ретельно стежити за роботою нового губернатора і судитиме про його діяльність тільки за рішеннями і вчинками. Як можу оцінити таке призначення, коли зовсім не знаю людини? Будуть перші кроки на посаді, тоді будемо реагувати. Нічого не знаю про Василя Горбаля, навіть ніколи з ним не спілкувався.

Петро Олійник, екс-губернатор Львівщини

Василь Горбаль – людина Віктора Януковича. Його рекомендувала на цю посаду заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман. Горбаль має непогані зв’язки з «регіоналами» Центральної України. Таким чином Партія регіонів будує управлінську вертикаль. Стосовно діяльності самого Горбаля, то йому буде важко на Львівщині, він опиниться між молотом і ковадлом, оскільки підтримка Януковича в області – мінімальна. Горбаль не матиме іншого виходу, ніж впроваджувати стратегічну лінію Януковича. Щодо формування команди, буде приречений домовлятися з місцевими елітами. На Львівщині – свої традиції, сюди майже неможливо привезти когось з інших областей. Це буде найбільшою помилкою Горбаля, якщо шукатиме керівників зі сторони. Тому йому доведеться вибирати з місцевих кадрів. Якщо діятиме тупо, виходячи тільки з політики центру, йому буде важко.

Степан КУРПІЛЬ, народний депутат України (БЮТ)

З приводу цього призначення уже були коментарі з боку української інтелігенції, яка, зокрема, звертала увагу на те, що Горбаль має серед найближчих друзів Дмитра Табачника і Нестора Шуфрича. Тому, як сказав Юрій Шухевич, скажи, хто твій друг, і я скажу, хто ти. Після того, як вибори президента виграв Янукович, дивуватися будь-яким його призначенням немає сенсу, тому що те, що вибори виграв Янукович, – це вже нонсенс. Якщо подивитися на призначення, які робить команда Януковича, то це суцільне кумівство, клановість, родинність і відсутність професійних якостей людей. Таких призначень Янукович зробив уже «море». Нова влада критикувала «помаранчевих» за масові звільнення, але сама вже перевершила «помаранчевих» у декілька разів щодо масових звільнень. Дивуватися, що призначили Горбаля, немає сенсу. Можливо, хотіли забрати його з Києва, де намічаються вибори мера столиці, а Горбаль як голова місцевої організації ПР міг претендувати на участь у них. Він раніше балотувався на мера, але набрав 2%. Очевидно, в Києві йому з таким рівнем підтримки нічого не світить. Можливо, вирішили, за старою радянською традицією, перекинути його в інший регіон. Що буде Горбаль робити, важко сказати, тому що він на Львівщині команди не має. Чи буде він опиратися на місцеву команду – побачимо. Голова обласної партійної організації ПР Петро Писарчук був готовий очолити Львівщину, але не склалося. Отож команда у нього, очевидно, є. Якщо Горбаль буде орієнтуватися на підтримку Писарчука, то підібрати команду не буде важко. Якщо ж Горбаль буде перетягувати за собою варягів з Києва, виникатимуть непорозуміння на місцевому ґрунті, оскільки ці люди не знають львівських традицій.

Юрій Луценко, лідер «Народної самооборони»

По-перше, Вася Горбаль з Львівщини, отже, певний зв’язок з регіоном має. По-друге, він не зловредний. Характер має достатньо м’який. Не уявляю, щоб Горбаль давав команду «фас». Пам’ятаю, він разом з Шуфричем проводив акцію Партії регіонів на Хрещатику «Обійми». Це було трохи вар’яцією… Тобто він – нестандартний хлопець.

Думаю, це компромісне призначення, щоб не дратувати Галичину. Таке собі ні риба ні м’ясо… Але чіткішою буде картина, коли губернатор сформує команду, кого йому нав’яжуть на основні напрями… Але, сподіваюсь, вовкодавів сюди не пришлють.

На фото: У 2008 році Василь Горбаль знявся у рекламному кліпі Партії регіонів «Обійми», де він і Нестор Шуфрич розгулювали по Києву із цим плакатом.

Фото «ТаблоID»