Президент Янукович і наркотики

Через тиждень пiсля скандальної наради наркотики i далi вiльно продаються через комп\'ютернi мережi країни

- У нашiй державi можна придбати через iнтернет увесь асортимент наркотичних засобiв. Ви знаєте про це, шановнi керiвники, мiнiстри, генеральний прокурор? - звернувся Вiктор Янукович 1липня 2010 року до посадовцiв, присутнiх на нарадi правоохоронних органiв.

У залi сидiло найвище керiвництво МВС, прокуратури та СБУ.

Пiсля чиєїсь ствердної вiдповiдi iз залу Янукович сказав:

- То ви що, допомагаєте? Чи ухвалюєте рiшення?

Символiчно те, що нiхто на запитання Президента пiд час наради не вiдповiв.

А Президент притiм демонстрував марихуану, кокаїн, трамадол та iншi психотропнi речовини, вiльно придбанi працiвниками його адмiнiстрацiї у глобальнiй мережi напередоднi наради.

Вiд дня наради минув тиждень. Ми вирiшили перевiрити, чи силовики зробили бодай якiсь кроки, щоб якось обмежити чи припинити поширення наркотикiв за допомогою сучасних iнформацiйних

технологiй.

... Поповнити президентську колекцiю адресами iнтернет-сайтiв, де можна придбати психотропне «задоволення», не становило нiяких труднощiв. Уводимо в пошуковий рядок слова «сальвiя купити». На цей запит «Google» видає аж 29 600 результатiв!

Для людей, далеких вiд наркобiзнесу, а також спецiально для мiлiцiї пояснимо: сальвiя - галюциногенна трава, заборонена у всьому свiтi. I тiльки в Українi донедавна її можна було вiльно купувати в аптеках... У нас це зiлля внесли у перелiк психотропних речовин лише 31 травня цього року. Про постанову Кабмiну №373 наразi чули далеко не всi, тож поки що сальвiєю надалi вiдкрито торгують в iнтернетi.

Переходимо за першим же посиланням: http://www.etnobotanika.com.ua/salvia.html. Ресурс iз приємним «зеленим» дизайном i поетичною назвою «Етноботанiка». Пропонує сальвiю та iншi травички, вирощенi на плантацiях Мексики. «Продукт великозернистий i зручний для застосування, очищено вiд смол. Усi екстракти стандартизованi! При виготовленнi використанi тiльки розчинники, якi без залишку випаровуються пiсля закiнчення екстракцiї. Нiякого ацетону!» - рекламують адмiнiстратори свiй товар i додають детальну iнструкцiю з уживання, застереження та навiть поради з вирощування рослинки в домашнiх умовах...

Поряд - прайс. Скажiмо, енергетики з «романтичними» назвами «Eshka», «Red Lady», «Qween of clubs» коштують по 200 гривень за 2 штучки. Цiна травичок коливається вiд 20 до 150 гривень, залежно вiд дози й рiзновиду.

Реалiзовують по 1 - 30 грамiв.

Рухаємося далi. «Магазин екзотичних рослин та супутнiх товарiв» за адресою http://www.entheogen.in.ua/. Мiстить перелiк пропозицiй для любителiв «живої природи», а також поряд юридичнi консультацiї - про всяк випадок... Адмiнiстратори пропонують клiєнтам вигiднi умови доставки й оплати. Охочi придбати товар можуть розрахуватися шляхом переказу грошей на рахунок у Приватбанку, переказом коштiв зi свого

банкiвського рахунка чи картки або з допомогою вiртуальних систем оплати «WebMoney», переказами з «Приват Манi», «MoneyGram», «Western Union».

Доставка - упродовж двох-трьох днiв. Представник iнтернет-магазину передасть «бандероль» просто в руки. Серед представникiв - працiвники компанiй «Автолюкс», «Нiчний експрес», «Iн-Тайм», «Нова пошта», «Євроекспрес». Також можлива доставка поштою - пiсляплатою. Поруч вiдгуки задоволених клiєнтiв, котрi отримали товар вчасно...

Далi за списком - сайт http://partypills.com.ua/. В асортиментi - курильнi сумiшi, «енергетичнi мiкси» i травка. Трохи нижче, на тiй же першiй сторiнцi пошуку: http://entheoshop.com.ua/. Простий i зрозумiлий сайт для всiх, хто любить сальвiю. Крiм традицiйних психотропних засобiв, пропонують спробувати «найновiшi»: «характерний вплив трав створює розслаблювальну, релаксувальну атмосферу». Ну як вiд такого вiдмовитися?

Чи варто продовжувати цей список? Сподiваємось, правоохоронцi скористаються вказаним нами списком.

Та чи пiд силу це українським правоохоронцям? Чи не рекламуємо ми просто ресурси, якi неможливо прибрати?

Iз цим запитанням звертаємося до фахiвця. «Закрити доступ до них реально, - каже «Експресу» менеджер проектiв однiєї з провiдних українських IТ-компанiй Михайло Катрук. - Робота лише потребує комплексного пiдходу. Для початку треба вiдшукати сайти, на яких провадять торгiвлю. Можна скористатися двома методами: або виявляти їх вручну через пошуковi системи, що вкрай неефективно й довго, або за допомогою спецiальних програм-фiльтрiв отримати список, сформований за пошуком введених у цi програми потрiбних ключових слiв.

Далi такий список потребує перевiрки вручну - щоб зменшити ймовiрнiсть похибки програми. Фахiвцi через доступну всiм послугу «WHOIS» можуть визначити IТ-компанiю, яка обслуговує сайт. Опiсля спецслужби звертаються до найбiльших українських провайдерiв - i вони блокують ресурси, якi потрапили до «чорного списку». Таким чином 90 вiдсоткiв громадян України не матимуть доступу до цiєї iнформацiї», - говорить експерт.

Щоправда, для бiльшої надiйностi цей список потрiбно подати ще й операторам пошукових систем, аби вони вилучили непотрiб iз пошуку, зазначає Михайло Катрук. Якщо такий монiторинг мережi проводити регулярно, наркоторговцям стане невигiдно використовувати iнтернет як джерело поширення своєї продукцiї.

Якщо сервер у межах України, проблем з отриманням iнформацiї про особу, котрiй належить ресурс, не виникне. Ця iнформацiя або є вiдкритою у «WHOIS», або власник зобов\'язаний данi про свого клiєнта надати спiвробiтникам силових структур. За IP-адресою навiть можливо визначити, звiдки власник свiй сайт редагує.

Iз закордонними серверами бiльше мороки - доведеться надсилати запит мiсцевим правоохоронцям, якi мають право вимагати необхiдну iнформацiю, згiдно з нормами законодавства країни, в якiй вони працюють.

Висновок iз цього можна зробити єдиний: якби мiлiцiя захотiла, щоб наркотики не продавали он-лайн, їх у мережi вже не було б. Та чи хочуть?

-- «Цей бiзнес - мiлiцейський»

Цiкаво, а чи доповiли Президентовi люди, котрi готували нараду, про те, що iнтернет-торгiвля на сьогоднi ще не найпоширенiша схема реалiзацiї наркотикiв? Українська мiлiцiя чомусь «не помiчає» того, як обiг бiльшостi наркотикiв вiдбувається в неї пiд носом...

Основний механiзм, як виявилось, значно простiший. Поглянути на український наркобiзнес «зiсередини» нам допомiг... колишнiй мiлiцiонер Iгор Жовнярук (зi зрозумiлих мiркувань, iм\'я змiнене). Масштаби й цинiзм цього явища на теренах України шокують...

- Наскiльки важко придбати наркотики в Українi?

- Задля експерименту - вийдiть у центр мiста i спитайте будь-якого перехожого хлопця посереднього вигляду, вiком 16 - 25 рокiв, де можна придбати «траву». Ви без проблем знайдете того, хто за певну плату дiстане те, що ви шукаєте. Вiдсоткiв вiсiмдесят молодих людей в Українi або курять регулярно, або пробували «план». Тож послуга «наркотики з доставкою» працює не складнiше за виклик таксi.

У кожному населеному пунктi дiють так званi точки, де торгують наркотиками найрiзноманiтнiших видiв. Правда, будь-хто туди прийти по товар не може. На «точках» продають «настрiй» лише довiреним особам - «вхожим». Тi перепродують iншим дiлкам, дорожче. Зазвичай безпосередньо до клiєнта продукт доходить через четвертi-п\'ятi руки. I якщо, скажiмо, на «точцi» доза «плану» коштує 50 гривень, то охочi покурити купують її нинi приблизно за 150.

- Чи важко знайти «точку»?

- Великих - кiлька на район. Вони бувають у звичайних нiчних кiосках,

власники яких змушують продавцiв серед iншого продавати зiлля...

Вживати товар на «точках» можна «не вiдходячи вiд каси», а можна брати iз собою.

Наркотики також продають майже в усiх нiчних клубах. Щоправда, треба знати, кому довiряти. Адже в незнайомих осiб є ризик купити неякiснi

наркотичнi речовини. Крiм того, у розважальних закладах легко потрапити до рук мiлiцiї, яка працює «пiд прикриттям».

Випадок iз життя: якось на дискотецi до моїх знайомих пiдiйшов чоловiк i запропонував покурити «травичку». Вони погодилися й вiдiйшли якомога далi вiд барної стiйки, щоб придбати товар. Але, щойно заплатили грошi, «продавець» витягнув iз кишенi мiлiцейське посвiдчення й забрав усю компанiю до райвiддiлу...

- Тобто мiлiцiя знає, де масово торгують наркотиками?

- Звiсно, i добре знає. Усi без винятку «точки» спiвпрацюють з органами.

Мiлiцiонери ловлять лише клiєнтiв, однак торговцiв - нiколи, адже це «живi» грошi. Мiж iншим, коноплянi та маковi плантацiї - також пiд пильним наглядом спiвробiтникiв МВС i СБУ. I «стережуть» їх зазвичай не рядовi лейтенанти, а щонайменше пiдполковники.

Щоб уявити, якi грошi крутяться в українському наркобiзнесi, досить порахувати, скiльки заробляє середньостатистична «точка» на марихуанi. Склянка «трави» коштує близько 700 гривень - це мiнiмальна доза, яку «точка» реалiзовує кожного дня. А «точок» по країнi десятки тисяч! I це лише «коноплянi».

Десь 30 вiдсоткiв свого заробiтку дiлки вiддають правоохоронцям. Хiба порiвняти загальний результат iз середньою мiлiцейською зарплатою 1500 гривень?.. А ще ж кожному упiйманому клiєнтовi завжди пропонують вiдкупитися. Неофiцiйний «штраф» - щонайменше 1000 доларiв з особи.

- I багато людей знаходить такi грошi?

- Якщо попадешся i вiдмовишся платити «данину», мiлiцiя «пiдпише» вас пiд будь-якою кримiнальною справою. Навiть пiд «особливо тяжкою»... Зокрема, у такий спосiб у нашiй країнi знаходять винних у тих злочинах, якi довгими роками не вдається розкрити. Та це поодинокi випадки. Бiльшiсть людей знаходить необхiдну суму за кiлька годин.

- Якщо все тут вибудовано так професiйно, то, видається, побороти наркоманiю у нашiй країнi за два мiсяцi, як це наказав Президент, не так просто?

- Ну, повнiстю викорiнити її не вдасться нiколи. Але якби мiлiцiя справдi захотiла, то наркоманiв стало б значно менше. Iнша рiч, що це нiкому не вигiдно. Не думаю, що нинiшня операцiя, iнiцiйована Президентом, буде ефективнiшою за попереднi. Останнiй на моїй пам\'ятi всеукраїнських рейд проводили за Юрiя Луценка, 2007 року, якщо не помиляюся. Люди в формi були чи не в кожному провулку. На момент операцiї купувати й продавати наркотики було справдi небезпечно. Кiлька «точок», зокрема великих у Києвi, показово закрили. Посадили кiлькох начальникiв мiлiцiї - так само для звiтностi.

З почуттям виконаного обов\'язку МВС за два мiсяцi опублiкувало гарнi цифри. А результату досягли єдиного: «травичка» трохи... подорожчала... Якби ж насправдi хотiли закрити цей бiзнес, а не створити видимiсть боротьби за статистику, в українських тюрмах, мабуть, забракло б мiсця. I розцiнки на найпопулярнiшi наркотики виросли б не в нацiональнiй валютi, а в конвертованiй... За таких умов, переконаний, зiлля перестало б курити вiдсоткiв дев\'яносто постiйних клiєнтiв. I серед них точно не було б неповнолiтнiх.