Маркіян Лубківський: «Україна зробить все, щоб план «Б» УЄФА не знадобився»

УЄФА видала кредит довіри новій владі, проте лише на два місяці, бо вже в червні буде дана чергова оцінка підготовки до Євро-2012.

УЄФА видала кредит довіри новій владі, проте лише на два місяці, бо вже в червні буде дана чергова оцінка підготовки до Євро-2012. Директор Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський вважає, що лік часу вже йде не на дні, а на години. Але при цьому він налаштований оптимістично. В прес-центрі «Главкому» Маркіян Лубківський переконував журналістів, що Україна протягом наступних двох місяців продемонструє УЄФА прогрес.

Маркіян Лубківський: Сьогодні ми фіксуємо 775 днів до початку турніру. Підготовка проекту впевнено набирає обертів. Місцевий організаційний комітет «Євро-2012 Україна» у тісній співпраці з УЄФА та українським урядом працює над реалізацією усіх поставлених завдань.

Нагадаю, що в рамках підготовки до турніру Місцевий організаційний комітет реалізовує 57 проектів, які є проектами нашої спільної відповідальності з УЄФА. Деякі ведуться безпосередньо нами, деякі - УЄФА. Серед них: співпраця з приймаючими містами, управління стадіонами та аеропортами під час проведення турніру, організація транспорту, безпека та правопорядок, організація роботи волонтерів, передтурнірні заходи, а також промоція самого турніру.

Сьогодні ми зосереджені на підготовці заходів у чотирьох приймаючих містах, які пройдуть 8 червня цього року. Таким чином буде ознаменовано два роки до початку турніру, який розпочнеться 8 червня 2012-го. Не буду розкривати поки всіх деталей, але заходи пройдуть у Києві, Львові, Харкові та Донецьку.

Фахівці Місцевого організаційного комітету так само працюють над підготовкою церемонії основного жеребкування, яке відбудеться одразу після проведення відбірних матчів. Вона пройде у Києві у грудні 2011 року. Це буде значна подія, до якої треба готуватися заздалегідь. Ми хочемо, щоб в цій події, на зразок Польщі, було поєднано національний колорит, сучасні традиції і тенденції, щоб ця подія була проведена на високому організаційному рівні. Це теж буде тестова подія безпосередньо перед самим турніром.

Хоча МОК займається організацією самої турнірної частини або футбольної складової, наші фахівці стежать за дотриманням вимог та стандартів УЄФА. МОК – це зв’язкова ланка між УЄФА та українською владою. Запорукою нашого спільного успіху є злагодженість дій усіх учасників підготовчого процесу, тому важливо розвивати цю сторону, щоб було розуміння, хто чим займається. У МОК склалася конструктивна співпраця з центральною владою, ми доволі успішно співпрацюємо з приймаючими містами. Звичайно, є певні проблеми, вони пов’язані з розумінням вимог та стандартів, які потрібно демонструвати. Але дуже приємно, що тенденція до такої співпраці проявляється у спільних зустрічах, на яких фахівці МОК озвучують вимоги УЄФА, відповідним чином урядова складова дає доручення, які потім імплементуються. Прикладом такої співпраці є прийнятий в першому читанні закон про волонтерів.

Одним із основних завдань, яке стоїть сьогодні перед Україною в процесі підготовки, є якісне виконання вимог УЄФА. Вони не є чимось непосильним, це ті стандарти, які сьогодні присутні у розвиненому європейському товаристві, це норми, за якими живе цивілізоване суспільство. Наше завдання – цих норм досягнути. З іншого боку, для УЄФА проведення турніру не є самоціллю. Якби так було, то цей турнір можна було б передати будь-якій іншій країні, але УЄФА наполеглива у своєму прагненні досягнути від України виконання всіх вимог та всіх стандартів, які ми сьогодні повинні виконати.

По суті, УЄФА намагається піднести Україну у очах всього світу, наблизити до європейської спільноти і подарувати грандіозне спортивне свято. У зв’язку з цим я хотів би наголосити, що після завершення Чемпіонату світу у Південній Африці усі погляди будуть сфокусовані на Україні. Увага і міжнародної громадськості, і засобів масової інформації до нас буде дуже високою, тому дуже важливо, щоб процес підготовки відбувався без турбулентності, супроводжувався відповідним фінансуванням і з дотриманням графіків.

Для УЄФА дуже важливо, щоб усі інфраструктурні об’єкти, які сьогодні або уже збудовані, або будуються – стадіони, аеропорти - мали високопрофесійне управління. Стадіони Євро – це споруди нового покоління, для яких необхідно забезпечити сучасну систему менеджменту і високі стандарти безпеки. Потрібно вже сьогодні розробляти концепції їх експлуатації і готувати команди високопрофесійних менеджерів, які будуть управляти стадіонами. Дуже важливо, щоб стадіони не стали непосильним фінансовим тягарем для держави. На жаль, у світі існують приклади того, як після проведення великих міжнародних форумів спортивні споруди були залишені напризволяще, бо в держави не було достатньо засобів, щоб ними управляти.

Щодо аеропортів, то сьогодні необхідно максимально розширювати кількість міжнародних рейсів до Харкова і з Харкова, до Львова і зі Львова, до Донецька і з Донецька для того, щоб ті туристи, які прибуватимуть в Україну, могли скористатися регулярними рейсами, а не чартерними. За нашими розрахунками, гості в основному прибуватимуть повітряним шляхом. З іншого боку, це дуже важливо, щоб новостворені аеропорти відразу ставали видимими на авіакартах Європи та світу.

Євро – це унікальний шанс змінити нашу країну зсередини, а не щоразу латати імідж держави, і цим шансом потрібно скористатися. У нас з’являться нові стадіони, нові аеропорти, нові готелі… Ми очікуємо змін не лише інфраструктурної частини, вони стосуються і менеджменту управління аеропортами, і нової системи митного оформлення, нової системи прикордонного догляду – це всі ті речі, які допоможуть нам впорядкувати внутрішнє життя України.

Я переконаний, що УЄФА стосовно України відіграє історичну роль, тому що нас підтягують до дуже високих стандартів.

Щодо діяльності МОК, то сьогодні завершується розробка цілого ряду концепцій: безпеки та правопорядку, приймаючих міст, роботи з волонтерами. Укладаються угоди із готелями, з тренувальними майданчиками, відбувається пошук нових об’єктів. Сьогодні в МОК працює більше 40 співробітників, до початку турніру і під час його проведення кількість співробітників буде налічувати близько 230-240 людей. У нас уже сьогодні працюють фахівці із УЄФА над реалізацією всіх проектів. До того ж найближчим часом відбудеться відкриття нового офісу.

Яка ймовірність плану «Б», про який говорив Мішель Платіні, тобто проведення турнірів у двох українських містах?

Маркіян Лубківський: Кожна людина чи структура, яка щось планує, повинна мати декілька планів реалізації. Я впевнений, що українська сторона зробить все для того, щоб план «Б» УЄФА не знадобився. Для цього у нас є всі можливості. Все залежить виключно від нас. Я вірю, що Україна протягом наступних двох місяців зробить все для того, щоб продемонструвати прогрес, якого там очікують.

УЄФА видало мандат довіри новій українській владі, але він має дуже короткий термін дії, тому ним потрібно скористатися. На наступному засіданні Наглядової ради Євро-2012 на початку червня, яке відбудеться, очевидно, у Ніоні, буде дано нову оцінку прогресу, який Україна виконає або не виконає.

Сьогодні на підготовку сконцентровані великі фінансові і людські ресурси. По окремих об’єктах відбувається зміна підрядників. Викристалізовується система взаємодії між всіма учасниками процесу. Я сподіваюся, що Україна протягом наступних двох місяців продемонструє УЄФА прогрес.

Зараз говорять про залучення іноземного менеджменту, зокрема, в управлінні стадіонами та аеропортами. Поясніть доцільність цього кроку…

Маркіян Лубківський: Я думаю, що це правильний крок. УЄФА неодноразово наголошувало, що оскільки для України це новий проект, нам потрібно максимально залучати досвід міжнародних фахівців. Сьогодні вони працюють на львівському стадіоні і на НСК «Олімпійський». Як ви знаєте, «Донбас-Арена» теж створювалася силами міжнародних експертів, серйозних іноземних компаній.

Розкажіть, що буде відбуватися 8 червня – в день, коли до турніру залишиться два роки?

Маркіян Лубківський: Є декілька дат, які передуватимуть турніру. Самі по собі два роки до початку не є такою визначною подією, як один рік до початку. Наприклад, на турнірі Євро-2008 в цей день на висоті 3,5 тисячі метрів відбувся футбольний матч між збірними Швейцарії та Австрії. Це було на міні полі, в снігу, йшла відповідна підготовка, привозилися судді, облаштовувався майданчик.

Що стосується двох років до початку турніру в Україні, очевидно, ми підемо на варіант висадки клумб, які символізуватимуть логотип Євро-2012. Такі клумби будуть висаджені у чотирьох приймаючих містах. До цієї роботи ми плануємо залучити волонтерів, молодих людей, які допоможуть Організаційному комітету і містам у підготовці цього заходу.

Святкування одного року до початку – це вже буде масштабніший захід. Зараз ми розробляємо його концепцію.

На якій стадії будівництво львівського стадіону?

Маркіян Лубківський: Львівський стадіон – це ахіллесова п’ята всього турніру. На жаль, протягом останніх півроку-рік ситуація там була доволі складною через невизначеність взаємовідносин між замовником і підрядником. Ситуація почала виправлятися протягом останніх двох місяців. Сьогодні відбувається заміна підрядника, тому нехай вас не дивує, що на стадіоні немає достатньої кількості будівельників.

Львівський стадіон дійсно знаходиться у критичній фазі. Я б не хотів говорити про «чорний» сценарій, але я думаю, що керівництво міста і всі учасники зведення арени розуміють, що часу на зволікання сьогодні немає. З іншого боку, процес передачі відбувається згідно із графіком, затвердженим саме по цьому перехідному етапу. Найближчим часом від буде завершений, і буде почато розгорнуте повномасштабне будівництво.

Що там є зараз?

Маркіян Лубківський: Зараз там є дві трибуни, вони повинні бути з’єднані найближчим часом. Проблем із проектною документацією та фінансуванням немає.

Який стан підготовки в Києві?

Маркіян Лубківський: У Києві дуже важливо вчасно побудувати термінал «D» аеропорту «Бориспіль». Як запевняє керівництво аеропорту, він буде збудований вчасно.

Як представник структури, яка на час Євро буде займатися управлінням в аеропортах і на стадіонах, хотів би наголосити, що для нас дуже важливо чим швидше одержати ці об’єкти в управління. Їх потрібно протестувати, подивитися, яким чином працюють стадіони чи аеропорти в умовах великих навантажень, яким чином дотримуються вимоги безпеки, як відбувається рух людського потоку. Чим швидше будуть збудовані спортивні об’єкти, тим простіше і успішніше ми зможемо їх протестувати, і тим ефективнішою буде управлінська складова.

Роботи на НСК «Олімпійський» ведуться повним ходом. Зараз відбувається надолуження відставання. Думаю, що це завдання є посильним. Команда, яка сьогодні управляє стадіоном, є ефективною і амбітною, тому застережень немає.

Київ дуже близько наблизився до вимог УЄФА у питанні розміщення цільових груп УЄФА і вболівальників. Якщо урядом будуть прийняті відповідні пільги і рішення для бажаючих будувати готелі, то в Києві з’являться додаткові готелі, так само у Харкові та Львові.

Сьогодні дуже важливо завершити розробку концепції мобільності в Києві, щоб було зрозуміло, яким чином вболівальники будуть пересуватися, наприклад, з аеропорту до стадіону. Очевидно, в Києві і Харкові потрібно використовувати таку велику перевагу, якою є метро.

Прокоментуйте нещасний випадок, який стався вчора на НСК «Олімпійському»…

Маркіян Лубківський: Я поки що не маю офіційних підтверджень цієї інформації. Ми зробили відповідні запити до структур, які займають будівництвом НСК «Олімпійський». Очікуємо від них відповіді. Як тільки буде підтвердження чи спростування, ми зможемо говорити про це більш предметно.

Хочу наголосити, що УЄФА завжди звертав увагу на дотримання вимог, пов’язаних з охороною праці на об’єктах. В усіх звітах, які готувалися за результатами візитів в Україну, на цьому питанні наголошувалося окремим пунктом. Я думаю, це важливе питання стосується не лише безпеки, а й іміджу того чи іншого об’єкту.

Які кошти планується виділити з бюджету на підготовку в цьому році? На вашу думку, чи буде достатньо цієї суми?

Маркіян Лубківський: Це питання до уряду. Державна цільова програма передбачає, якщо я не помиляюся, загалом 32 мільярди гривень. Я думаю, якщо ці кошти надійдуть до об’єктів, їх буде достатньо.

Підсумуйте, будь-ласка, по яких об’єктах по графіку ми випереджаємо та відстаємо…

Маркіян Лубківський: Два об’єкти готові з випередженням графіків – це «Донбас-Арена» і стадіон «Металіст». У нас практично готовий термінал «F» в аеропорту Бориспіль. На всіх інших об’єктах у нас спостерігається відставання, яке можна надолужити.

До початку турніру залишилося менше 800-ти днів. Часу на філософствування і розмірковування немає. Лік уже йде не на дні, а на години.