Тимошенко відповіла за «базар»

З новим Президентом Україна отримала не лише нову-стару владу. З новим лідером країна отримала нові-старі правила гри, іменовані в народі «понятіями». Добре це чи погано, ми скоро дізнаємося.

З новим Президентом Україна отримала не лише нову-стару владу. З новим лідером країна отримала нові-старі правила гри, іменовані в народі «понятіями». Добре це чи погано, ми скоро дізнаємося.

Випробувати ефективність «понятій» слуги нового Президента вирішили на своєму основному ворогові – екс-прем’єрці Юлі Тимошенко. Приводу не довелося довго чекати. Юля Володимирівна, як це зазвичай буває, в пориві праведного гніву розказала громадськості щось таке, про що могла б і змовчати. Принаймні, до того часу, як у неї з’являться хоч якісь докази. Йдеться, зокрема, про її заяву щодо тиску на суддів Конституційного суду і про їх підкуп депутатами від коаліції. По великому, Юля Володимирівна нічого особливого і не сказала. Адже ця інформація і без неї витала в повітрі і була відома всім бажаючим. Та й які можуть бути докази в такій ситуації, окрім свідчень самих суддів? Ніяких. А хіба ж судді самогубці? Але часи змінились, і за базар треба відповідати, принаймні, ЮВТ.

Одним словом, вирішила нова влада скористатись такою гарною нагодою, приструнити лідерку опозиції і навчити добрих манер… Жити, так би мовити, по-пацанячому. Бо пацан, як відомо, слів на вітер не кидає. Тому, якщо ляпнули Юля Володимирівна, кинули тінь на президентських овечок, – будьте такі ласкаві, чухайте в прокуратуру, давайте свідчення і пред’являйте докази.

Побачення в прокуратурі призначили акурат в переддень оприлюднення рішення суду. І навіть не в головному прокурорському будинку на Печерську, а десь в управлінні на задвірках Майдану в подвір’ї національної телерадіокомпанії. Дуже, до речі, символічно. От вам, Юлія Володимирівна, і Майдан, на якому ви Януковича скидали, і Хрещатик, 26 з дідом Панасом та Катрусиним кінозалом, у яких ви казочки вчились розповідати. Насолоджуйтесь.

Вже за годину до «часу ікс» на подвір’ї будинку, де і мало відбутись побачення, почали злізатися журналісти. Чи то день видався такий теплий, що всім закортілось погрітися на сонечку, чи то всі вже заскучили за Юлею Володимирівною, чи може забажали на власні очі побачити, як вона зайде і не вийде з будинку, а потім її виведуть з чорного входу та, заштовхавши в чорний воронок, повезуть у невідомому напрямку, не знаю, але фото- і відеокамер приїхало познімати мабуть більше, як на інавгурацію Віктора Федоровича.

Аби не виглядати нечемною, і тим паче не справжньою, Леді Юля Володимирівна вирішила запізнитись. Хочуть, мовляв, побалакати – хай чекають. Корона з голови їм не впаде.

Десь через півгодини від призначеного «часу ікс» до брами філіалу прокуратури підкотило два чорних автомобілі мерседес і тойота лендкрузер з охоронцями. З мерседеса повагом вийшла Вона і попрямувала до журналістів. Була вбрана в чорний плащик, накинутий на сіру сукню з розкішним брунатним жабо, прикрашеним чарівною брошкою, і заплетена в традиційну косу революції. Незважаючи на зосередженість на обличчі і міцно стиснуті вуста, виглядала надзвичайно ефектно. Мабуть, саме так виглядала Жанна д’Арк, коли її вели на страту.

Перед тим, як зайти до будівлі, лідерка опозиції дала короткий брифінг на якому заявила про неконституційність майбутнього рішення КС з приводу можливості створення коаліції і відповіла на кілька питань журналістів. Загалом, всіх дуже цікавило, чи має Юля Володимирівна хоч якісь докази своїх слів, які зможе надати працівникам прокуратури.

Не зморгнувши оком, Тимошенко відповіла: «Я принесла отримане мною письмове звернення, де чітко вказано, які хабарі суддям пропонувалися, які пропозиції їм лунали, як їх залякували і що з ними робили для того, щоб 11 суддів все ж таки проголосували проти Конституції». Також вона повідомила, що в якості її адвоката виступить депутат Віктор Швець. «Я прийшла з депутатом Віктором Швецем, який за часів кучмізму був моїм адвокатом і з яким ми проходили всі репресії. Це мій надійний друг і захисник, і ми з ним будемо починати новий захист проти нових репресій влади».

Про те, скільки часу триватиме розмова в прокуратурі, не брався прогнозувати ніхто. Оптимісти казали, що Вона лише кине на стіл слідчим докази, розвернеться і піде геть, а песимісти пророкували, що якщо вона і вийде звідти, то тільки під вартою і з наручниками на зап’ястях. Втім, найбільші побоювання все-таки не справдились. Юлю не закрили, як колись Колесникова.

Приблизно через півтори години на порозі з’явились її охоронці і повідомили, що лідерка зараз з’явиться. Двері прочинились, і в обійми мікрофонів фото та телекамер знову ступила Вона.

Була дуже напружена і, здається, зла. Якісь долі секунди збиралась з думками і прикидала, що має сказати. Врешті опанувала емоції, які, судячи з усього, ще не встигли вгамуватись після неприємної процедури, і видала: «Сьогоднішній день, 7 квітня, ви можете вважати початком політичних репресій в Україні, початком боротьби зі свободою слова. Янукович може кинути мене за грати, але моє право висловлювати свою позицію, моє право на свободу слова він обмежити не зможе».

Далі ще були відповіді на питання, але вони були нецікаві і дуже загальні. Більш інформативним виявився Юлін адвокат депутат Віктор Швець, який супроводжував її на свідчення в Генпрокуратуру. Коментуючи перебіг подій, він заявив, що представникам прокуратури були надані всі необхідні письмові докази, і БЮТ тепер наполягатиме на порушенні кримінальної справи за фактом винесення суддями КС неправосудного рішення щодо формування коаліції.

Після короткого брифінгу лідерка БЮТ подякувала журналістам, сіла в машину і поїхала. За її чорним мерседесом вірно прилаштувався такий же чорний лендкрузер із дивним багажником на даху. Невже в скриньці зброя? Раніше такого за ЮВТ не помічали. Хоча все ж може бути. Часи змінились...