Схід і Захід: нова тінь «холодної війни»

«Холодна війна»: давно скінчилася, досі триває чи вже почалася нова?

«Холодна війна»: давно скінчилася, досі триває чи вже почалася нова? Проводячи широкомасштабні військові навчання НАТО й Росія «міряються силами». Але чи можна сьогоднішню конфронтацію називати ще однією «холодною війною»? Експерти вважають: поки що це – «легкий» варіант, і поглиблювати протистояння наразі не хоче жодна зі сторін – пише Віктор Денисенко у литовському інтернет-виданні Geopolitika.

«Холодна війна» нібито залишилася у минулому. Протистояння Сходу й Заходу в Європі після розпаду Радянського Союзу та Варшавського блоку, здавалося б, більше не актуальне. НАТО сьогодні переглядає свою стратегічну концепцію, як основну загрозу називаючи міжнародний тероризм та інші виклики нового характеру. Франція як член альянсу продає Росії військові кораблі. Але чи означає усе це, що на європейському просторі настали часи стабільності та гармонії?

У затвердженій 5 лютого цього року новій «Воєнній доктрині Російської Федерації» прямо не йдеться про те, що НАТО – це ворог. У її восьмому пункті вказано, що однією з основних зовнішніх загроз Росії є «прагнення наділити силовий потенціал Організації Північноатлантичного договору (НАТО) глобальними функціями, що реалізуються на порушення норм міжнародного права, наблизити військову інфраструктуру країн-членів НАТО до кордонів Російської Федерації, у тому числі шляхом розширення блоку». Це показує, що Москва розглядає перспективу розширення НАТО як загрозу своїй безпеці, тобто офіційно вважає альянс своїм ворогом.

Водночас НАТО Росію ворогом не вважає і намагається не звертати уваги на її агресивну риторику, вважаючи, що для конфронтації з Москвою немає об’єктивних причин. Однак не можна сказати, що Росія не користується поступливою позицією альянсу. Вторгнення до Грузії у серпні 2008 р. стало своєрідним експериментом, під час якого Москва перевірила «межі своїх можливостей». Млява реакція Заходу (передусім НАТО) на ці події показала, що ці «межі» навіть ширші, ніж Кремль міг очікувати.

Ще одним «знаком часу» стали спільні російсько-білоруські військові навчання «Запад-2009», які відбулися у Білорусі восени 2009 р. та тривали протягом трьох тижнів. У цих навчаннях брало участь 12,5 тисяч солдатів з обох країн, 40 літаків та близько 200 одиниць іншої бойової техніки. Таке широкомасштабне військове дійство фактично біля зовнішнього кордону ЄС і НАТО не залишилося непоміченим. Найбільше ці навчання змусили замислитися країни Балтії, особливо з урахуванням того, що згідно з їхнім сценарієм російсько-білоруські війська оборонялися від «терористичної та військової небезпеки», що виходила від Польщі та країн Балтії, тобто з боку НАТО.

Після закінчення маневрів «Запад-2009» Білорусь включилася до процесу створення Сил оперативного реагування ОДКБ, хоча ще у серпні президент країни А.Лукашенко його фактично саботував. Можливо, його серце розтопив той факт, що навчання «Запад-2009» стали найбільш яскравим вираженням тісної військової співпраці Росії та Білорусі за останні роки.

Цього року ці країни отримають чітку відповідь на проведений захід: у балтійському регіоні плануються різноманітні військові навчання, під час яких збройні сили Литви, Латвії та Естонії будуть удосконалювати взаємодію з партнерами по НАТО (навчання «BalticRegionTrainingEvent» уже пройшли з 17 по 20 березня). Представники альянсу наголошують, що всі намічені маневри є плановими, однак російські ЗМІ стверджують, що це – відповідь НАТО на навчання «Запад-2009» і «Ладога-2009». Найімовірніше, так само маневри у кранах Балтії розцінює і російське керівництво.

У політологічному середовищі прибічники нової «холодної війни» вважають, що вона вже триває. Їхні опоненти дотримуються думки, що тертя між Росією та Заходом не слід називати «холодною війною». Звісно, конфронтація Росії та Заходу навряд чи нагадує протистояння СРСР і НАТО: те, що відбувається сьогодні, можна назвати «легким» варіантом «холодної війни». Чи буде провалля відчуження поглиблюватися, залежить, передусім, від Росії, оскільки НАТО багато разі показувало Москві, що зовсім не прагне до конфронтації, але й сидіти склавши руки, поки Росія здійснить певні кроки, теж не може.

До речі, наприкінці січня цього року міністри оборони Росії та Білорусі підписали домовленості з питань військової співпраці у 2010 р. і підготовки до спільних навчань у 2011 р. Цікаво, де будуть проходити ці навчання, і чи можна буде розглядати їх як «відповідь» на маневри НАТО в країнах Балтії. Якщо так, то доведеться констатувати, що «легка» «холодна війна» справді є. Однак повернення до повномасштабної «холодної війни», вочевидь, не хоче ні Москва, ні Захід.

Віктор Денисенко, Geopolitika (Литва)

Оригiнал матерiалу:

http://www.geopolitika.lt/index.php?artc=3945…