«Замість президента у нас – префект російського округу…»

Четвертий Президент України Віктор Янукович під кінець другого місяця своєї діяльності приготував українцям сюрприз, від якого ті оніміли.

Всупереч Основному Закону він дозволив базування іноземних військ на нашій території ще на чверть століття. Це означає, що людина, яка 25 лютого, присягаючи на Пересопницькому Євангелії, клялася «всіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України.., додержуватися Конституції України і законів України», обдурила свій народ.

-- Як Янукович найняв нам захисників

Під час передвиборчої кампанії нинішній Президент не приховував, що змінить курс Української держави, поверне її у бік північного сусіда. Прийшовши до влади, прискореними темпами взявся за втілення цієї мети. Інтеграція зі «старшим братом» пішла по всіх напрямах: політика, економіка, історія, мова. Все, що сердило наших сусідів, нині піддається ревізії, у тому числі національна безпека.

Чотири роки тому тодішній прем’єр Янукович заявляв, що в жодному разі не буде пов’язувати ціну на російський газ з розміщенням Чорноморського флоту Росії у Криму. Та, коли став президентом, учинив навпаки. Випросивши у Москви згоду на 100-доларову знижку ціни на газ, він взамін дозволив російським військовим кораблям швартуватися у Севастополі як мінімум до 2042 року (за попередньою міждержавною угодою кінцевий термін спливав у 2017 році).

Схоже, це не остання уступка Москві. За повідомленням російського телеканалу ГРТ, найближчим часом у наших відносинах будуть інші «прориви»: зокрема, Росія отримає контрольний пакет підприємства, що випускає знамениті літаки АНи. Іншими словами, Росія встановлює контроль над нашими стратегічними галузями…

Янукович каже про великий успіх підписаних домовленостей. Мовляв, завдяки дешевшому газу оживуть вітчизняні металургія і хімічна промисловість, у нас з’явиться потужний інвестиційний ресурс, матимуть постійну роботу кримчани, легше вирішуватимуться соціальні питання. Крім того, за його словами, Україна отримала гарантії у рамках європейської колективної безпеки. У тому розумінні, що росіяни надійно захищатимуть від недругів наші південні кордони...

Що воно таке бути під таким «захистом», українці відчули. І коли друзі-росіяни зазіхали на острів Тузла. І коли вони втягували нас у воєнний конфлікт, розстрілюючи зі своїх кораблів, що базуються у Севастополі, територію незалежної Грузії. І коли погрожували застосувати ядерну зброю проти будь-кого, хто, на їхню думку, зневажатиме російський інтерес…

-- А що скаже (роз) об’єднана опозиція?

Переможні реляції Януковича дезавуювали опоненти нинішньої влади. Лідер БЮТ Юлія Тимошенко констатувала: маємо не взаємовигідну угоду, а звичайнісіньку національну зраду. Голова Народного Руху Борис Тарасюк додав: «Вони добилися того, що ціна буде такою ж, про яку домовлявся уряд Юлії Тимошенко, але при цьому здаються стратегічні національні інтереси, продається майбутнє».

Обурення діями Януковича висловили партії «Наша Україна», «Єдиний центр», «Фронт Змін», «Свобода». Але чи єдиними будуть дії націонал-демократів? Чи, на радість опонентам, вони знову не пересваряться по дрібницях?

На думку колишнього голови СБУ Валентина Наливайченка, рішення Януковича є фактичним укладенням військового союзу, воно суперечить позаблоковому статусу України, який закріплено у Конституції, може призвести до втрати Україною її незалежності. За словами Наливайченка, Янукович з Медведєвим запровадили нову форму розрахунків: «товар – територія незалежної держави».

Різко висловився і голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко: «Рішенням про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії у Криму президент Янукович зрадив Україну, – сказав він. – За скидку в ціні на газ Янукович перетворює Україну із суверенної держави у Південно-Західний територіальний округ Росії… Відтепер Янукович позбавив себе права називатися главою Української держави. Префект російського територіального округу – він і є префект».

Юлія Тимошенко ініціювала скликання на суботу позачергової сесії парламенту. Вона закликала українські опозиційні сили об’єднатися і дати організовану відсіч антиукраїнським діям команди Януковича. Прозвучала ініціатива розпочати процедуру імпічменту президента Януковича.

-- Узаконили «тушки» – дадуть добро і на чужий флот…

Янукович не боїться цих погроз, у нього надійні тили. Один з його союзників – Конституційний Суд. У день підписання угоди з Медведєвим ця інстанція відмовилася розглядати подання попереднього президента Ющенка щодо законності перебування на українській території іноземних військових баз. Зрештою, чи хтось сумнівається, на чию користь КС потрактує Конституцію? Недавня історія з коаліційними «тушками» доводить, що наші «конституційники» можуть довести, що біле – це, насправді, чорне. І навпаки.

Про легітимність підписаних угод твердить великий оборонець Конституції і законів – спікер парламенту Володимир Литвин. «Це треба сприймати як об’єктивну даність, як неминучість», – так він прокоментував харківський «бартер».

Поза тим, як знавець норм і регламентів, пан Литвин мав би знати, що приймати рішення щодо продовження перебування російського флоту в Україні, згідно із домовленостями 1997 року, можна було не раніше 2016 року. І це при тому, що буде внесено відповідні зміни у Конституцію. На це вказує відомий експерт, головний редактор сайту «Флот-2017» Дмитро Тимчук. Він також заперечує економічні вигоди від укладення нової угоди. За словами Дмитра Тимчука, зараз російські військові безплатно користуються українськими полігонами, маяками, гідрографічними спорудами. Якби вони за все це платили, Україна щороку отримувала б 5 млрд. доларів (більше від медведєвської знижки). Нині ж, як відомо, росіяни нам платять всього близько 100 млн. доларів.

Легітимізувало рішення Януковича вітчизняне зовнішньополітичне відомство. У розробці домовленостей з Москвою брав участь міністр юстиції Лавринович (а він підведе законну основу під будь-що). Команда Януковича з допомогою підконтрольної соціологічної агенції оперативно провела опитування, з якого випливає, що дві третини українців двома руками за те, щоб російські моряки ще 25 років служили у Криму…

Щоб угода між Януковичем і Медведєвим набула законної сили, її мають ратифікувати парламенти обох країн. Російський спікер Гризлов і український Литвин вже домовилися синхронізувати розгляд цих питань. У Москві і Києві їх внесуть у порядок денний в один день – у вівторок, 27 квітня. Майже у річницю Чорнобиля…

-- Коментар для «ВЗ»

Сергій ТАРАН, політолог

Від домовленостей Януковича-Медведєва Україна не виграла нічого. Стало зрозуміло, що в нас не відбуватимуться жодні реформи. Вітчизняна економіка надзвичайно енергозалежна, причому від одного джерела. Порівняно з економіками західних країн з такою ж структурою, у нас енергоспоживання у три-чотири рази більше. Тож треба було говорити не про ціну газу, а про те, як зменшувати його споживання.

Серйозно програв сам Янукович. Він як мав підтримку у десяти областях, так матиме її і далі. Після прийнятих рішень за нього ніколи не голосуватимуть на заході, у Києві, навряд чи голосуватимуть за нього у центрі.

Безумовно, присутність Чорноморського флоту Росії у Криму не має жодного військово-стратегічного значення. По суті, це музей старих кораблів радянського зразка, які не виконують військових функцій. Присутність їх у Криму – політична. З цього погляду Україна програла, віддавши Крим під подвійний контроль.