ДАІ повертається? Все, що треба знати про нову Дорожню поліцію

Національна поліція України

Чи будуть поліцейські по «старій добрій» традиції влаштовувати засідки в кущах?

«В Україні повернулася ДАІ», - так відреагувало багато українців на новини про початок роботи дорожньої поліції. Але чи так це насправді і чим будуть займатися співробітники нового поліцейського утворення?

Щоб відповісти на ці питання, «Главком» проаналізував усі основні нормативні документи, в рамках яких повинні працювати спадкоємці Державтоінспекції. Звичайно, робити остаточні висновки поки рано, проте попередньо можна сказати, що у новачків є всі можливості стати «даішниками» в новій формі. Але і у водіїв після Революції гідності з'явилося більше прав.

Кому підпорядковується дорожня поліція і де її можна зустріти

Дорожня поліція - не є якоюсь абсолютно новою структурою в МВС. Фактично це підрозділ патрульної поліції. Тієї самої, з якої ще в 2015 році багато хто із задоволенням робили селфі.

Різниця лише в тому, що «звичайні» патрульні працюють в межах міст, а їх дорожні колеги відповідають виключно за міжміське сполучення. Наприклад найближчим часом дорожні поліцейські заступлять на службу на таких трасах, як:

  • Київ - Харків;
  • Київ - Зборів;
  • Луцьк - Ковель;
  • Ягодин - Сарни.

За що відповідає дорожня поліція і кого може зупинити

Дорожня поліція виконуватиме практично ті ж функції, що і «міські» поліцейські. А це означає, що коло обов'язків нових «даішників» не обмежиться контролем дотримання правил дорожнього руху. У сферу відповідальності «дорожників» включені будь-які інциденти на трасі: тобто і пограбування, і будь-який нещасний випадок, не пов'язаний безпосередньо з транспортом.

Чи будуть поліцейські по «старій добрій» традиції влаштовувати засідки в кущах? У МВС запевняють, що подібна практика більше незастосовуватиметься. Але наскільки подібним обіцянкам можна вірити, дізнаємося найближчим час. Наприклад камер стеження на дорогах, які майже рік тому обіцяв Арсен Аваков, українці так і не дочекалися.

У будь-якому випадку стаціонарні пости мають повернутися. Однак в МВС запевняють: колишні «точки» ДАІ будуть використовувати не тільки як бази для нової дорожньої поліції. «Тут буде знаходитися не тільки патрульна поліція, а й інші служби, щоб разом взаємодіяти і краще здійснювати нагляд за станом доріг», - зазначив Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції. Щоправда, Білошицький не уточнив, які саме служби маються на увазі.

Ще одне питання, яке, мабуть, хвилює практично всіх водіїв, - чи буде дорожня поліція зупиняти автомобілі без будь-якої причини, як це робили «даішники». Тоді на питання про причини зупинки завжди було одне пояснення: «перевірка документів».

У цьому плані у поліцейських прав тепер менше, ніж у їхніх колег з ДАІ. Після Майдану був прийнятий закон про Національну поліцію. У цьому документі чітко виписані випадки, в яких представники правопорядку можуть собі дозволити зупинити машину. Список подібних випадків виглядає наступним чином:

  • Порушення правил дорожнього руху;
  • Немає номерного знака, або він закріплений в недозволеному місці. Також поліцейський має право зупинити авто, якщо номери заляпані брудом і цифри на них не видно;
  • Якщо є ознаки того, що ваш автомобіль несправний;
  • Якщо є підозра, що ви, ваша машина або пасажири, маєте відношення до дорожньо-транспортної пригоди або інших порушень закону;
  • Якщо автомобіль знаходиться в розшуку;
  • Якщо є необхідність опитати водія чи пасажирів, які можуть бути свідками аварії;
  • Якщо вантаж на вашому автомобілі закріплений неналежним чином;
  • Якщо ви встановили на автомобіль світлові або звукові сигнали, заборонені законом;
  • Поліцейський також має право зупинити автомобіль і попросити водія про допомогу або дати показання як свідка.

Як бачимо, такої причини, як «перевірка документів» у списку немає. Втім, не виключено, що поліцейські використовуватимуть як формальну причини для зупинки одну з перелічених. Наприклад, завжди можна сказати, що автомобіль числиться в угоні.

Хто працює в дорожній поліції і як неї потрапити

Завдяки «старанням» підопічних Арсена Авакова багатьох співробітникам МВС вдалося пройти переатестацію і залишитися працювати вже в новій поліції. Тому серед «дорожників» можна буде зустріти як нові обличчя, так і старі кадри.

Якщо ж ви хочете долучитися до дорожньої поліції, вам треба знати основні вимоги до претендентів:

  • Громадянство України.
  • Вік від 18 до 55 років.
  • Відсутність судимостей.
  • Знання української мови.
  • Повна середня освіта.

Більш детально про вимоги до бажаючих працювати в поліції читайте у статті «Главкома» про те, як стати поліцейським.