«Квартира Лещенка»: НАБУ встановлює, як депутату за кілька днів вдалось повернути 2 млн грн боргу

Нардеп Сергій Лещенко

Антикорупційний орган підозрює народного депутата, в минулому журналіста, у незаконному збагаченні

Солом'янський районний суд Києва надав детективам Національного антикорупційного бюро тимчасовий доступ до відомостей про телефонні контакти народного депутата від БПП Сергія Лещенка, власниці Інтернет-видання «Українська правда» Олени Притули і Владислава Єндржієвського, здійснені протягом 1 серпня-10 вересня 2016 року.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу суду від 29 травня.

Дані мобільних операторів дозволять антикорупційному органу співставити місцезнаходження нардепа з місцезнаходженнями Притули і Єндржієвського та їх вірогідних зустрічей.

Під час досудового розслідування, яке відкрито 22 лютого 2018 року за ч. 3 ст. 368-2 КК України («Незаконне збагачення»), детективи НАБУ допитали вказаних осіб. Так, Лещенко пояснив, що для купівлі столичної квартири площею 192 кв. м на вул. Івана Франко вартістю 7,55 млн грн, позичив 3,77 млн грн у Притули і 2 млн грн – у Єндржієвського. Цей факт також відображений в е-декларації політика за 2016 рік.

Олена Притула підтвердила, що позичила обранцю від БПП 3,77 млн грн. Додала, що гроші передавала окремими частинами упродовж серпня-початку вересня 2016 року. 

Владислав Єндржієвський зазначив, що у серпні 2016 року до нього звернувся Лещенко з проханням позичити певну суму коштів, якої йому не вистачає для купівлі квартири. У день здійснення платежу за купівлю квартири нардеп конкретизував своє прохання позики, зазначивши, що йому необхідно 2 млн грн. Ці кошти Єндржієвський надав Лещенко у той самий день.

Відповідно до показів Єндржієвського, Лещенко повернув йому 2 млн грн через декілька днів після їх отримання у борг.

Також досудове розслідування з’ясувало, що платіж у розмірі 7,55 млн грн за купівлю квартири Сергій Лещенко зробив 1 вересня 2016 року.

Нагадаємо, що до 2014 року Лещенко був журналістом і заступником головного редактора інтернет-видання «Українська правда», займався журналістськими розслідуваннями.
Сам Лещенко стверджував,  що квартиру купував на спільні з дружиною-діджеєм Анастасією Топольською заощадження. У 2015 він декларував $102 тис. і 50,7 тис євро готівки. Також він додав, що Притула позичила йому 3,77 млн грн терміном на 10 років.

У середині квітня 2018 року невідомі встановили пам’ятну дошку на будинку, де у своїй новій квартирі проживає Сергій Лещенко.

Читайте також статтю «Кому квартиру депутата Лещенка?»