Атмосфера кайфу. Фоторепортаж із ювілейної «Країни Мрій»

Етнофестивалю «Країна Мрій» виповнилося 20 років
фото: glavcom.ua

У столичному ботсаду виступили понад 35 етнічних та фольклорних гуртів, а також і сам лідер ВВ, ідейний натхненник та організатор найвідомішого ентнофестивалю країни

У Києві 21–23 червня пройшов міжнародний етнічний фестиваль «Країна Мрій», заснований музикантом, лідером гурту «Воплі Відоплясова» Олегом Скрипкою. Цьогоріч проєкту виповнилося 20 років. «Главком» розповідає, як пройшов фестиваль.

«Країна Мрій» цьогоріч відбулася на території Національного ботанічного саду ім. М. Гришка. Захід запропонував відвідувачам 15 тематичних майданчиків, виступи 35 етнічних та фольклорних гуртів, книжковий ярмарок, алеї майстрів і крафтярів, насичені майстер-класи, виставки мистецтва, кримськотатарський та японський простори. А новинками фестивалю стали духовна містична сцена й поетична майстерня.

На ювілейній «Країні Мрій» виступили гурти «Хорея Козацька», «Королівна», автентичний колектив з  Івано-Франківщини «Стратинські музики», «Стодивниця», «Ладовиці», які брали участь у фестивалі ще 20 років тому, «Древо», «Київ Етно Тріо», «Божичі», «Володар», «Гуляйгород», кримськотатарський колектив «Чаїр», «Два Три», «Баламути», «Ясно-Красно», «Шум’я», «Роксоланія», «Дриґ» тощо. 

Ювілейний фестиваль «Країна Мрій» пройшов на території Національного ботанічного саду ім. М. Гришка
фото: glavcom.ua

Для дітей облаштували окрему галявину, де на малечу чекали різні ігри та забави.

Крім того, на фестивалі збирали гроші на благодійність, зокрема на Третю штурмову бригаду та дитячу лікарню «Охматдит».

Цьогорічна «Країна Мрій »запропонувала відвідувачам 15 тематичних майданчиків
фото: glavcom.ua

За традицією, фестиваль завершився запальним виступом його засновника Олега Скрипки. Разом із Лє Гранд Оркестром музикант заспівав з головної сцени такі легендарні хіти, як «Галю, приходь», «Чіо Чіо Сан», «Країна мрій», «Полонина», «Рай» та інші.

За традицією, фестиваль завершився запальним виступом його засновника Олега Скрипки
фото: glavcom.ua

«Фестиваль, як і будь-яка творча подія, створює атмосферу, відчуття й післясмак. Просто це кайф. Люди, тим паче українці, – емоційні й емпатичні, нам це дуже потрібно. Особливо в день цієї агресії й цих випробувань (війни Росії проти України, – «Главком») нам потрібно відкритися серцем, стати самими собою, трішки видихнути ці всі страшні речі, щоб завтра – в бій», – сказав «Главкому» ідейний натхненник «Країни мрій» Олег Скрипка.

Олег Скрипка заспівав із головної сцени «Країни мрій» свої легендарні хіти
фото: glavcom.ua

На думку Олега Скрипки, зараз люди дедалі більше розуміють необхідність таких заходів.

«Коли ми продовжили фестиваль на початку війни, це був 2015-2016 роки, суспільство не цілком розуміло, що треба тримати культурний фронт. Дуже багато людей мають закриті серця й не розуміють, що мета ворога – знеструмити й ввести в депресію, щоб нас було легко знешкодити. А людину, яка світиться очима, співає, мріє про завтрашній день, дуже важко здолати», – наголосив музикант.

Зазначимо, що на сьогодні «Країна Мрій» є найбільшим та найдавнішим музичним етнофестивалем, що проходить в Україні з 2004 року. Традиційно час проведення заходу збігається з народним святом Івана Купала.

До слова, легенда українського етнороку Олег Скрипка 25 травня зіграв ювілейний концерт на честь свого 60-річчя. Перед виступом музикант провів meet&greet із журналістами та шанувальниками. Олега Скрипку вітали колеги, зокрема лідер українського гурту «Тартак» Олександр Положинський. Музикант-ювіляр розважав та частував гостей вином та тістечками, а також заспівав одну із своїх ранніх пісень.

Читайте також: Олегу Скрипці – 60. Біографія, скандали та цікаві факти з життя