Як почистити печінку: 7 корисних звичок у раціоні, які у цьому допоможуть
Нескладні правила сприяють природній детоксикації печінки
Навесні печінка почувається особливо виснаженим, адже в холодну пору року ми особливо схильні до вживання жирної їжі та міцних напоїв. І тепер печінці потрібна наша допомога. Але делікатна та грамотна. Як же чистити печінку за допомогою харчування?
1. Заведіть звичку: 2-3 волоських горіхів на день
Горіхи – чудове джерело ненасичених жирних кислот, корисних амінокислот та вітамінів. Жир горіхів – «правильний» та корисний. Він добре засвоюється і працює на покращення якості шкіри, волосся, зору та мозкової активності. Але волоські горіхи мають одну істотну перевагу перед іншими. Вони багаті на глутатіон. Цю речовину вчені називають «матір'ю антиоксидантного захисту». Воно включено у більшість процесів із нейтралізації токсинів у нашому організмі. І в нормі виробляється печінкою. Але невелика допомога їй не зашкодить. Крім того, волоські горіхи багаті на аргінін – ця амінокислота допомагає печінці в нейтралізації аміаку.
2. Їжте грейпфрут із плівками
Цей жовтий або рожевий фрукт багатий на вітамін С і антиоксидантами, які відмінно очищають печінку. Але для належного ефекту доведеться відмовитися від звички їсти лише соковиту м'якоть плода, відокремлюючи її від плівок. Адже саме там міститься флавоноїд на рингенін. Ця речовина допомагає нормалізувати метаболізм глюкози, пригнічує апетит і, за деякими даними, стимулює печінку розщеплювати накопичені молекули жиру. Маленький «побічний ефект»: саме нарингенін змушує грейпфрут гірчити.
3. Потоваришуйте з цибулею та часником
Джерело специфічного запаху та смаку цих продуктів – це органічна сполука сірки – аліцин, яка використовується печінкою для нейтралізації широкого спектру токсинів. Він же наділяє цибулю та часник бактерицидними та протигрибковими властивостями. Примітно, що в цибулі аліцин є у вигляді ефірної олії. А щоб отримати його з часнику, доведеться спершу механічно зруйнувати зубчик. Наприклад, розчавити. У цьому випадку дві хімічні сполуки вступлять у реакцію з утворенням аліцину. Тому давити часник у їжу корисніше, ніж різати чи сервірувати цілими зубчиками.
4. Переходьте на зелений чай
Зелений чай має виражені антиоксидантні властивості. Катехіни, що містяться в ньому, – це рослинні антиоксиданти, які допомагають печінці вести боротьбу з нейтралізації багатьох токсинів. З іншого боку, зелений чай стимулює спалювання жирів.
5. Куркума – приправа для печінки
Проведені кілька років тому експерименти наочно показали: вживання куркуми сприяє регенерації пошкоджених клітин печінки. Тоді ж було виявлено, що куркума посилює вироблення жовчі та ферментів печінки, що дуже корисно для тих, хто має проблеми у цій сфері. І, нарешті, куркумін, що входить до складу куркуми і дав їй назву, включається в роботу печінки з виведення багатьох канцерогенів, які потрапляють до організму з їжею. Погодьтеся, це серйозні причини, щоб знайти місце цієї приправи у своїй тарілці на регулярній основі. Серед інших спецій, які допомагають позбутися застою жовчі та нормалізують вироблення ферментів печінки: зіра, коріандр, каррі (у її складі є куркума, зіра та коріандр разом узяті).
6. Полюбіть авокадо
Не всім подобається смак цього плоду, але в нього стільки переваг, що настав час вже нам переглядати свої смакові уподобання. Експериментально доведено, що авокадо сприяє виробленню глутатіону печінкою. А, як ми вже говорили вище, ця речовина відіграє ключову роль у нейтралізації токсинів. А ще авокадо входить до десятки продуктів, які допомагають спалювати зайві калорії.
Щоб відновити нормальну роботу печінки та оздоровити її клітини, достатньо почати харчуватися збалансовано та включити до свого звичного раціону продукти, у складі яких є потрібні печінки речовини.
7. Вживайте певні продукти:
- Яблука
- Гарбуз
- Цілісні зерна
- Оливкова олія
- Брокколі та цвітна капуста.
Вони допомагають нормалізації обміну речовин, мають тією чи іншою мірою жовчогінну дію, і сприяють поліпшенню функцій печінки та стану її тканин.
Ще кілька важливих ідей щодо природного очищення печінки (ці рекомендації дієтологів допомагають не допустити застою жовчі):
- Харчуйте дрібно: 5-6 разів на день невеликими порціями
- У кожну їжу з'їдайте не більше 300 грам
- Не лягайте спати голодними, але не наїдайтеся на ніч
- Якщо між відходом до сну та останнім прийомом їжі пройшло більше 3 годин, рекомендується випити склянку нежирного кефіру.