Польщі загрожує нашестя папуг-безхатьків

Папуга Крамера у містах часто займає для гніздування дерева та отвори у стінах будівель
фото із відкритих джерел

Польські орнітологи дійшли висновку, що найближчим часом висока ймовірність збільшення популяції папуг на вулицях міст

Орнітологи з польського Зеленогурського університету у публікації у PLoS One попередили, що Польща незабаром має всі шанси зіткнутися зі зграями папуг. З'ясувалося, що щорічно у Польщі на вулиці опиняються тисячі пернатих, що набагато вище за оцінки, опубліковані раніше.

У своїй дослідницькій роботі дослідники зазначили: щороку на вулицях польських міст і сіл можна зустріти тисячі папуг, що належать до різних видів. Вони підкреслили, що здебільшого вони представлені птахами, які втекли від своїх господарів.

Ці дані вчені отримали на основі аналізу груп у соціальних мережах, де повідомляють про втрачені тварини. За їх підрахунками, кількість птахів, що втекли, в період з кінця 2018 по кінець 2019 року і за кілька місяців 2021 року оцінюється майже в 2,7 тисячі папуг, серед яких є представники 49 видів. Переважна більшість припадає на корел виду Nymphicus hollandicus, яких було трохи менше тисячі, а також хвилястих папуг виду Melopsittacus undulatus, кількість яких оцінили приблизно в 900 особин.

Індійський кільчастий папуга, або папуга Крамера, здебільшого мешкає в Південній Азії та низці районів Африки. Мешкає переважно поблизу людини, зокрема у великих містах. Це найчисленніший і найпоширеніший вид серед папуг. Цьому птаху властиво триматися групами і зграями, що досягають сотень і навіть тисяч голів. Практично весь час проводить на деревах і спускається на землю рідко. Гніздиться у дуплах, у містах часто займає для гніздування отвори у стінах будівель. Харчується фруктами, зернами і горіхами; часто завдає відчутної шкоди сільськогосподарським культурам. 

На тлі цього дослідники попереджають, що в Польщі цілком можуть виникнути популяції папуг, що розмножуються, які в першу чергу складатимуться з папуг Крамера. Це пояснюється тим, що саме цей вид краще за інших пристосований до клімату в країні.

Намистові папуги належать до популярних домашніх вихованців. Проте їм властиво і те, що вони часто втікають від господарів.

Завдяки таким випадкам багато папуг розселилися далеко за межами своїх природних ареалів. Наприклад, лише в Європі прижилися 23 види папуг із різних регіонів світу. Втім, поки що незрозуміло, які наслідки це може нести для місцевих екосистем Польщі.

Нагадаємо, у Сінгапурі чоловік зірвав джекпот у казино сумою $4 млн, але невдовзі помер від зупинки серця, викликаної хвилюванням від виграшу.  Очевидці заявили, що переможець був у захваті та приголомшений, усвідомивши суму виграшу. 

Читайте також: Користувачі соцмереж несподівано відреагували на арешт Тищенка: добірка мемів