Асан Ісенаджиєв розповів, як полон в Оленівці вплинув на його особистість

Асан Ісенаджиєв
фото з відкритих джерел

За словами Асана, він пережив серйозний удар на «Азовсталі», коли загинули його побратими

Колишній військовослужбовець Асан Ісенаджиєв пережив полон в Оленівці. Після того, як росіяни підірвали будівлю колонії, де утримувалися майже 200 азовців, у нього почалася депресія.  Про це військовий медик розповів на YouTube каналі журналістки Раміни Есхакзай «Ramina».

За словами Асана, він пережив серйозний удар на «Азовсталі», коли загинули його побратими.

«Ти розумієш, щоб існувати в цьому світі у тебе повинні бути друзі, перевірені часом. А в тебе часу фізично немає. І друзі, з якими ти пройшов багато, їх немає», – каже колишній військовий.

Ісенаджиєв згадує, коли їм сказали про полон, це був шанс на життя., хоча розуміли, що полон – це не цукор.

«Перші дні, що я був в Оленівці – це було нормально, депресія почалася, коли її підірвали. Ти розумієш, що ти в полоні, тебе намагаються спалити живцем, і ніхто нічого не може зробити», – згадує Асан.

Військовий медик розповідає, що всіх, хто вижив під час підриву Оленівської колонії, закинули у карцер, де українці місяць не бачили сонячного світла, де у камері на шість людей тримали  36 захисників України.

«Ти щодня чуєш, як катують твоїх побратимів. Потім тебе закидають у Таганрог, де тебе б'ють щодня. Там твоя особистість стирається. Я почав візуалізувати, як ховаю своїх близьких. На деякий час мені допомогло, я собі придумав, що їх немає. І тоді за деякий час совість почала докоряти мені. І почався певний цикл», – розповідає Асан.

На думку Ісенаджиєва військові бояться говорити про депресивні стани через страх засудження, що люди будуть говорити: «ти зламався», «ганчірка».

«Коли я повернувся з полону, міг плакати, коли лише бачив у ТікТок песика. Поховання, прощання – не можу плакати фізично. Немає відчуттів закоханості, які були у 22 роки. Люди думають, що якщо людина у формі, вона кремінь, але ніхто не думає, що людина приходить з завдання, вона когось втратила, що його супроводжувало, які були втрати – нікого не хвилює», – ділиться колишній військовослужбовець. 

На думку Асана, люди бояться цих змін, бо кожен брав участь у бойових діях, адже майже кожен українець був під обстрілами і під загрозою застосування ракет, у кожного є якесь ПТСР.

Асан Ісенаджиєв – військовий медик кримськотатарського походження. Після анексії Криму він покинув окупований півострів та пішов служити в прикордонну службу України. У 2018 році приєднався до військового формування «Азов» як парамедик. Навалу росіян у лютому 2022 року стримував у складі медичної роти в Маріуполі. Асан боровся зі смертю на «Азовсталі», пережив нескінченні катування та побиття в полоні росіян, теракт в Оленівці. 

Асан Ісенаджиєв відомий тим, що записав звернення до Реджепа Ердогана як до лідера могутньої ісламської держави, коли «азовці» перебували у щільному оточенні у Маріуполі і потрібно було шукати шляхи розв’язання цієї ситуації. Ердоган побачив його звернення через дві години після того, як Асан надіслав його співачці Джамалі. Звернення потрапило до кримськотатарського медіа в Анкарі, де його переклали турецькою і надіслали в адміністрацію президента Туреччини. Ердоган переглянув запис, після яого Путіну було запропоновано кілька шляхів розв’язання ситуації.

Нагадаємо, військовий та музикант Женя Галич розповів, що до 36 років навіть не мав поганого настрою, а у 2020 році він переніс ковід і вперше відчув панічну атаку. За словами музиканта, на початку 2020 року він перехворів ковідом, тоді щось змінилося на біохімічному рівні і він вперше відчув панічну атаку. Каже, такого з ним ніколи не було.

Раніше повідомлялося, що українці переживають неабиякі випробування через війну. Тож після етапу стресу та мобілізації суспільство потрапило у фазу депресії. Наступним буде етап прийняття нової ситуації, що визначатиме подальший розвиток суспільства. Про те, як психологічно адаптуватися та подолати цей стан розповіла кандидатка психологічних наук, старша наукова співробітниця Інституту соціальної та політичної психології Ірина Губеладзе в інтервʼю «Главкому».

До слова, захисниця Маріуполя Пташка розповіла, що її утримує від поганих думок антидепресанти, психолог та розуміння того, що вона потрібна Україні.

Читайте також: Національна депресія. Психологиня пояснила, яка фаза стане для українців наступною