Ексчоловік Джоан Роулінг заявив, що писав «Гаррі Поттера» разом з нею

За словами Роулінг, важливішою за рукопис для неї була лише дочка
фото з відкритих джерел

У шлюбі з журналістом народилася донька письменниці – Джесіка Ізабель Роулінг Арантес

Колишній чоловік автора «Гаррі Поттера» Джоан Роулінг прокоментував нещодавній виступ письменниці, де вона розповіла про свій невдалий перший шлюб і про те, як чоловік не дозволяв їй піти під загрозою знищення рукопису майбутнього бестселера. Зізнання Роулінг прозвучали у підкасті The Witch Trials of JK Rowling, повідомляє Daily Mail.

Роулінг вийшла заміж за португальського тележурналіста Жоржі Арантіша у 1992 році, невдовзі після того, як після смерті матері переїхала до Порту викладати англійську мову. Шлюб став підсумком бурхливого роману, що відбувся після зустрічі в барі. Пара жила в Порту разом із матір'ю Арантіша, 1993-го у них народилася донька. У тому ж році Роулінг пішла від чоловіка – після того, як о п'ятій ранку він вигнав її з дому і вдарив так сильно, що вона впала.

Як розповіла в підкасті письменниця, «шлюб був жахливим»: «Він рився в моїй сумочці щоразу, коли я поверталася додому. У мене не було ключа від вхідних дверей, бо він тримав усе під контролем. Він не був дурнем. Просто знав чи підозрював, що я спробую втекти». Зі страху, що чоловік щось зробить з книгою, яку вона на той час вже почала писати, Роулінг «щодня брала на роботу кілька сторінок рукопису – всього кілька сторінок, щоб він не схопився, і робила ксерокопії. І поступово в шафі в кімнаті для персоналу ксерокопійований рукопис по крихтах ріс, ріс і ріс. Тому що я підозрювала, що, якщо не зможу вибратися з усіма речами, він спалить майбутню книгу, або забере». За словами Роулінг, важливішою за рукопис для неї була лише дочка.

Свою втечу Роулінг описала так: «Настала ніч, коли він дуже розлютився на мене, і я не витримала і сказала: «Я йду». Він розлютився: «Можеш йти, але ти не отримаєш Джесіку, я залишу її у себе, я сховаю її». Відбулася сцена, яка закінчилася тим, що я лежала на вулиці. Я пішла в поліцію і подала скаргу, а наступного дня повернулася з поліцейськими та забрала Джесіку».

Як стверджує Роулінг, після того, як вона стала знаменитістю, вона намагалася жити якомога непомітніше, бо боялася помсти Арантіша. Коли на гонорар від першого роману про Гаррі Поттера, опублікованого в 1997 році, вона купила свій перший будинок в Единбурзі, колишній чоловік прийшов туди. «Ми зрозуміли, що потрібно переїжджати, – згадує вона. – Я намагалася примирити раптовий підвищений інтерес преси з бажанням залишатися в тіні з конкретних причин. Я жила у стані постійної напруги, про яку не могла розповісти».

На прохання ведучої подкасту 54-річний Арантіш прокоментував зізнання колишньої дружини. За його словами, він не тільки не ховав від Роулінг рукопис, а й допомагав їй писати книгу. «Не знаю, чому вона говорить те, що говорить, можливо, марить через трирічний ковід-карантин», – заявив Арантіш. «Коли вона писала книгу, я брав участь у роботі, вона читала її мені, а я читав її, – продовжує він. – Перша книга була цікавою. Написана вона була чудово, і мені вона завжди подобалася, тому що ми поділяли пристрасть до літератури і особливо до літератури для дітей. Проект був розрахований на сім книг, я брав активну участь у написанні першої, і вона це знає. Вона почала писати це, коли ми були разом».

Представник Роулінг заявив, що письменниця відмовляється коментувати заяви колишнього чоловіка.

Читайте також: Шон Пен розповів про зустріч з Путіним на дачі Міхалкова: Огидне відчуття