Книжки, музика, театр: яким буде цьогорічний фестиваль «Фронтера»

Цьогоріч фестиваль змінив свій формат, локацію та час проведення
фото: пресслужба «Фронтера»

Головна функція фестивалю «Фронтера» – розповісти іноземним учасникам про актуальну ситуацію в Україні

27-28 липня в Луцьку після кількарічної перерви відбудеться найбільша літературна подія – IV Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера». Захід об’єднає українських та закордонних літераторів, перекладачів і медійників, щоб показати світові, як працює культура України в часи великої війни. Про це повідомляє пресслужба фестивалю.

Цьогоріч фестиваль змінив свій формат, локацію та час проведення. 

«Після «Фронтери» 2020 року ми відчули гостру потребу в змінах, – розповідає директорка фестивалю Елла Яцута. – Повномасштабне вторгнення додало нових викликів. Цьогоріч з осіннього фестивалю ми перейшли у літній сезон, із приміщень театрів і кав’ярень – в Музейний простір «Окольний замок». Раніше ця територія виконувала важливу оборонну функцію, а також була місцем підписання важливих політичних договорів. Сьогодні ми знову говоримо про потребу оборони, захисту і пошуку союзників». 

Одна з головних функцій фестивалю «Фронтера» – не лише показати, якою є сучасна європейська література, а й розповісти іноземним учасникам про актуальну ситуацію в Україні. Це допоможе налагодити культурний діалог та протидіяти наративам російської пропаганди на міжнародній арені. 

Як і попередніми роками, на фестивалі не буде паралельних подій. Тож відвідувачі зможуть побувати на всіх заходах і не хвилюватися, що кудись не встигнуть. На локації, крім власне сцени, працюватиме дитяча та лаунж-зони, фудкорт, книгарня, невеликий тематичний благодійний ярмарок.

«Фестиваль – це вже добра традиція збиратися в Луцьку, – додає Елла Яцута, – і говорити про літературу та нас сьогоднішніх. З одного боку, це можливість показати найважливіші тексти, які останнім часом з’явилися в Україні. З іншого – зустрітися зі своїми». 

Участь у цьогорічному заході 27-28 липня візьмуть письменники і письменниці з України, Польщі, Іспанії, Франції та Португалії. Серед них: Юрій Іздрик, Ірена Карпа, Макс Кідрук, Марічка Паплаускайте, Євгенія Кузнєцова, Малґожата Реймер, Фабріс Депре та ін.

Читайте також: Атмосфера кайфу. Фоторепортаж із ювілейної «Країни Мрій»