Таємницю Мони Лізи розкрито? Вчені знайшли цікаві деталі

«Мона Ліза» одна з найзагадковіших картин у світі
фото з відкритих джерел

Мистецтвознавці почали дискутувати через міст, зображений на картині

Італійські історики заявили, що знайшли те місце, де стояла Мона Ліза на геніальній  картині Леонардо да Вінчі. І це не той міст, про який йшлося раніше. Про це пише  The Jerusalem post.

«Мона Ліза» одна з найзагадковіших картин у світі. Обставини створення роботи досі оповиті численними дискусіями. Біограф Джорджо Вазарі стверджує, що Мону Лізу замовив купець на ім'я Якондо в 1503 році у Флоренції. Митець Леонардо да Вінчі закінчив картину або 1506, або 1507 року. Італійський мистецтвознавець Сільвано Вінчеті, дослідивши нові історичні документи та порівнявши фотографії картин, стверджує, що ідентифікував міст, який видно на картині.

«Це етруско-римський міст Роміто, також відомий як Понте-ді-Валле, розташований в муніципалітеті Латерина в провінції Ареццо. Сьогодні від мосту залишилася тільки одна арка, але в період між 1501 і 1503 роками міст функціонував і був дуже завантажений, про що свідчить документ про стан майна родини Медічі, знайдений у державних архівах Флоренції», – переконаний Вінчеті.

Історики в різні часи вважали, що міст на картині був мостом Понте Буріано в Ареццо або мостом Веккьо Боббіо в провінції П'яченца. Але раптом помітили розбіжності. А Понте-ді-Валле з його чотирма арками замість шести чи семи, як в інших, більше сюди вписується. Міст нині зруйнований, але колись він був найкоротшою «стрічкою», що поєднувала Флоренцію та Фьезоле. Це останнє місце, яке часто відвідував геній.

Експерти не всі дотримуються такої думки. Деякі мистецтвознавці переконують, що художник не планував малювати конкретний міст. Мистецтвознавиця з Університету Вірджинії Франческа Фіорані стверджує, що Вінчі дуже любив спостерігати за природою, але ніколи не копіював її. Жінка переконана, що на малюнок митця надихнули безліч мостів, що перетинають Арно в Тоскані.

Додамо, що після підриву Каховської ГЕС українські митці не мовчать, а реагують на терористичний акт Росії мовою малюнка, образно відгукуючись на наслідки трагедії для населення, навколишнього середовища та культурної спадщини. Художники показують великий потоп, що вже охопив чималий шмат Херсонщини, а також загрожує Миколаївщині та може позбавити води міст Дніпропетровської області. Майстри пензля передають увесь драматизм подій, а українці підхоплюють символічні твори, поширюючи їх у мережі.

Читайте також: На фронті загинув художник та музикант Антон Дербілов: три дочки залишилися без батька