Риють тунелі під будинками: у світі набуває популярності нове хобі

У світі є «невидима субкультура» людей, що риють тунелі
фото Еріка Саттерліна для Bloomberg

У світі збільшується кількість людей, які будують підземні ходи і тунелі у якості хобі. Часто всупереч місцевим законам

У світі зростає кількість шанувальників «невидимої субкультури» – будівництва тунелів як хобі, пише Bloomberg. Посилаючись на статистику Subreddit, агентство зазначає, що кількість учасників спільнот, присвячених копанню тунелів, на платформі Reddit з січня 2022 року зросла більш ніж на 325%. Користувачі таких груп обмінюються порадами щодо інструментів та технік, діляться відеозаписами розкопок та коментують досягнення інших любителів.

Фахівець із відновлення довкілля Брайан Річі з Нової Зеландії пояснив виданню, що обробка землі добре знімає стрес, і сам він би рив тунель щодня, якби була така можливість. «Я знову відчуваю себе дитиною. Це справді повертає мене в цей момент і знімає стрес», – сказав Річі. 

Однак поки що чоловік може приділити цьому лише один день на тиждень. В результаті зараз земляний прохід від його сараю до далекого кінця саду досягає близько 4,8 метра у глибину та майже 25 метрів у довжину.

Річі поринув у тему хобі-тунелювання і виявилось, що він такий далеко не один. Ця в основному невідома субкультура аматорів, які риють нори, нещодавно з’явилася в новинах, зокрема завдяки дівчині, відомій як Tunnel Girl. Жінка з Північної Вірджинії, яку в Інтернеті називають Калою, почала публікувати відео, на яких показано, як вона копає тунель глибиною 22 фути під своїм будинком.

Однак проект зупинився з кінця грудня, коли чиновники міста видали наказ про припинення робіт у Tunnel Girl, що викликало широке обговорення у ЗМІ. Серед зірок цього підземного світу Колін Фурз, британський ютубер, який задокументував багаторічний процес риття секретного тунелю, що з’єднує підземний бункер, який він побудував у 2015 році, зі своїм сараєм.

Його відео під назвою «It taked me 3 years to dig» тривалістю понад дві години має понад 21 мільйон переглядів на YouTube. 

«Це була гарна розвага. Але я б ніколи нікому не радив копіювати або робити щось подібне, тому що ситуація в кожного буде різною. За цю роботу беруться люди з ентузіазмом, бо не бачать усієї тяганини. Вони просто бачать ґрунт і думають: «Я просто викопаю його й продовжу», – сказав Фурз.

При цьому президент Міжнародної асоціації будівництва тунелів та підземного простору Арнольд Дікс упевнений, що це хобі слід вважати незаконним. Воно пов'язане з ризиком для життя, наголосив експерт. «Можливо, є деякі країни, де це не є незаконним, але це лише тому, що ніхто ніколи про це не думав», – сказав Дікс. При цьому ризики виходять за рамки юридичних санкцій, каже Дікс. Кілька місяців тому він керував порятунком 41 будівельника, який застрягли у обваленому тунелі в Уттаркаші, Індія, протягом двох тижнів.

Інші небезпеки включають можливе затоплення під час пошкодження водопровідних труб вплив отруйних газів, таких як чадний газ, і падіння каменів на голову. «Якщо щось піде не так, ти майже напевно не постраждаєш, а відразу помреш», – попередив Дікс. 

Нагадаємо, чоловік у Китаї випадково впустив у канаву обручку для нареченої свого сина за $190 тис. і найняв рятувальну команду для прочистки каналізації. Нещасний випадок трапився, коли чоловік намагався зняти прикрасу на відео, стоячи біля вікна.

Читайте також: Американка випадково стала кандидаткою у президенти США