Народному артисту Анатолію Гнатюку – 60: цікаві факти з біографії

Анатолій Гнатюк працює у Національному академічному драматичному театрі імені Франка
фото: glavcom.ua

Анатолій Гнатюк дебютував у дуеті з братом Миколою на сцені Палацу «Україна» піснею «Ой, смереко!» у 1996 році

Народний артист, провідний актор Національного академічного драматичного театру імені Франка, співак та шоумен Анатолій Гнатюк 12 червня відзначає своє 60-річчя.

Анатолій Гнатюк народився та виріс у с. Немирів, Старокостянтинівського району, Хмельницької області. Навчався гри на баяні в Старокостянтинівській музичній школі, на навчання до якої їздив аж за 30 кілометрів.

фото: ft.org.ua

«Коли дізнався, що моя однокласниця Алла їздить у Хмельницький в музичну школу, прибіг додому і просив батьків, щоб теж дозволили. Треба ж було платити 12 карбованців щомісяця за навчання, а це тоді були серйозні гроші. Дітей своїх вони любили, тож не пошкодували цієї суми. Двічі на тиждень я їздив автобусом майже 30 кілометрів у Хмельницький у муз­школу, де займався у класі баяна. Це мені дуже пригодилося у професії, адже на сцені я багато використовував баян», – розповідав артист в інтерв'ю урядовому кур'єру. 

Згодом старший брат Микола забрав Анатолія Гнатюка з мамою до Києва, де хлопець продовжив навчання в драматичній студії при Палаці піонерів. Закінчив акторський факультет (майстерня Народної артистки України В.І. Зимньої) Київського державного інституту театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого.

Анатолій Гнатюк дебютував у дуеті з братом Миколою на сцені Палацу «Україна» піснею «Ой, смереко!» у 1996 році.

Анатолій Гнатюк вів низку телепрограм, зокрема: «Музична пошта» (УТ-2), «Фільм на замовлення» (СТБ), «Київ театральний з Анатолієм Гнатюком» («Київ»), «Лото забава» («1+1»). Виступав як співак у концертних програмах, а також з сольною програмою «Посміхнемось разом». Випустив сольний альбом «Крила».

Гнатюк зіграв такі ролі в театрі: Іван Барильченко («Суєта» І. Карпенка-Карого), Санчо Панса («Сміх і сльози Дон Кіхота» за М. де Сервантесом), Барон Тузенбах («Три сестри» А. Чехова), Шельменко («Шельменко-денщик» Г. Квітки-Основ’яненка), Степан («Кохання в стилі бароко, або Любов з неохоти» Я. Стельмаха), Голохвастов («За двома зайцями» М. Старицького), Хлестаков («Ревізор» М. Гоголя). Стрічки в яких зіграв Анатолій Гнатюк: «Це ми, господи…», «Вінчання зі смертю», «Леді Бомж», «Сьогодні і назавжди», «Троянський спас», «Дот», «Другий фронт», телесеріал «Махно», «Дев'ять життів Нестора Махна», «Сусіди», «Танець нашого кохання», «Брат за брата–2», «Трубач», «Муж на годину», «Посттравматична рапсодія», «Дві матері», «Тарас. Повернення».

фото: ft.org.ua

Анатолій Гнатюк одружений з Оленою Чередніченко. Вони мають сина Богдана 1988 року народження, який працює режисером, драматургом та сценографом.

Читайте також: Анатолій Гнатюк: Коли це артисти були поза політикою? Не брешіть, панове!