Єфросініна дізналася у замміністра, чи треба з 1 жовтня йти до військоматів всім жінкам

Скриншот відео
фото з відкритих джерел

Телеведуча дізналася все про військовий облік для жінок

Телеведуча Маша Єфросініна на свої сторінці в соцмережі провела стрім із заступнецею маністра оборони Ганною Маляр, яку попросила відповісти на саме гаряче питання цих днів: чи потрібно жінками в обов'язковому порядку ставати на військовий облік з 1 жовтня.

«Першого жовтня нікуди жінкам йти не потрібно, – каже Ганна Маляр. – Дійсно навколо цієї теми зараз багато ажіотажу. Це повязано з тим, що весною 2021 року були прийняті зміни до закону про військовий обов'язок та військову службу, де було чітко встановлено, такою ствердною інперативною нормою, що жінки, які входять в перелік, що додавався, беруться на військовий облік. Давайте згадаємо, що ще в радянські часи був певний перелік професій, які бралися на облік в обов'язковому порядку. Медики, приміром. Але в данному випадку: і Міноборони, і Генштаб стоїть на позиції, що це повинно бути добровільно. Повномасштабна війна вносить свої корективи. Складно було уявити до 24 лютого, що жінки будуть брати діток і вивозити за кордон. А приміром, що робити, якщо мама одна виховує дитину – і вона стає військовозобов'язаною? І не може вивезти дітей в безпечне місце, бо матиме заборону на виїзд за кордон. По суті тоді ми посягаємо на право цієї дити на життя, бо ніхто її не може захистити. Не можна жінок примусово позбавляти цієї можливості».

Ганна Маляр визнає, що в законі чітко вказано, що жінки, які входять в перелік, мають стати на облік обов'язково. «Щоб ця норма стала «за бажанням», потрібно прийняти зміни до закону. Це мають зробити парлемантарі. Якщо цього не станеться, у нас є план Б: відтермінувати ще на рік ці норми, – пояснює заступниця мівстра. – Це означає, що збережеться норма закону про обовязковй постановку на облік тих, хто знаходиться в переліку, але на цю норму накладеться умовний мараторій на рік. Але все одно протягом року треба буде виходити на добровільність, тому що у Генштабу на данний момент немає потреби в тому, щоб всіх жінок ставити на військовий облік». Вона додала, що збройні сили потребують таких спеціальностей, як медичні працівники, кухарі, радіоелектронщики. За словами Маляр, «добровільна» постановка на облік передбачає, що мотивовані жінки зможуть самостійно прийняти рішення щодо військового обліку.

Маша Єфросініна запитала у Маляр: «Звідки стільки неправдивої інформації з цієї теми?» На думку Ганни Маляр, причин такої дезінформації населення декілька: «Ми живемо в жорстокому світі, де інформація – це інструмент заробляння грошей. Це заробіток для деяких інформаційних майданчиків, бо такі «гарячі» новини будуть постити. Багато ЗМІ та навіть відомих людей нічого не зупиняє, щоб поширювати такого роду фейки, які шкодять державі, заради капіталізації. Заради того, щоб набрати більше підписників. З одного боку, цю тему розхитують наші користувачі, з іншого, це вигідно ворогу. Чим більше у нас інформаційного хаосу, тим зручніше їм впроваджувати свої інформаційні операції».  

Читайте також: