Експерт пояснив, чому саміт НАТО у липні може бути провальним для України

Колаж із відкритих джерел

Якщо винести на голосування законопроект про нацбезпеку із тими правками, які напрацював комітет ВРУ, то Порошенку можна не їхати на саміт НАТО 11 липня. Зроблені правки комітету повністю нівелюють основне призначення майбутнього закону «Про національну безпеку». Такі думки висловив заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Законопроект «Про національну безпеку» був поданий президентом і проголосований парламентом у першому читанні. Правки, які зробив комітет ВРУ нівелює попередній текст та призначення майбутнього закону. «Тепер законопроект є неструктурованим і не збалансованим. Попередній проголосований у першому читанні законопроект складався з трьох частин: загальні засади, питання цивільного і демократичного контролю, вертикаль сектору оборони, і перехідні положення. Наразі ми маємо перевернутий догори дригом законопроект. По-перше, додано розділ про суб’єктів в секторі оборони. По друге, з’явилася нова стаття про так звані національні цінності», - пояснює Бєлєсков.

На його думку, поняття «національні цінності» є розмитим і не має в законопроекті визначення, що треба розуміти під «національними цінностями».

Бєлєсков дивується також і нововведеному понятті «генофонд нації» і яке відношення це має до сектору оборони та безпеки. «Ще одне смішне положення – державність української мови. Як це все втілювати в життя? Механізму немає ніякого ні щодо «національних цінностей», ні щодо «генофонду нації», ні щодо «державності української мови. У мене особисто складається враження, що члени тієї робочої групи з напрацювання правок взагалі не мають уявлення для чого цей законопроект і яким він має бути», занепокоєно говорить Бєлєсков.

За словами голови ВРУ законопроект повинні винести на голосування до 21 червня. «Якщо парламент прийме той законопроект з правками комітету, то президент може залишатися в Києві і не їхати 11 липня на саміт НАТО. Адже в НАТО одразу скажуть про неприйнятність прийнятого законопроекту. Документ не відповідатиме суті. Більше того, він суперечить нашому оборонному бюлетеню, не прописані повноваження щодо міністра оборони, повноваження об’єднаного оперативного штабу звужено, і громадськість взагалі викинута з процесу. Члени робочої групи, посилаючись на закон «Про Державну таємницю», внесли обмеження щодо зацікавлення громадськості у цьому питанні. Тобто громадським організаціям чітко хочуть сказати « немає чого пхати свого носа»», - підкреслює Бєлєсков.

Раніше Інститут світової політики у прес-центрі «Главком» презентував аналітичну записку щодо законопроекту «Про національну безпеку». Ознайомитися із текстом можна тут 

Проглянути запис прес-конференції