Президент Федерації каное: «Повх перша пішла на конфлікт»

Сергій Чернишов прокоментував скандал в українському веслуванні.

Президент федерації каное України Сергій Чернишов виступив на стороні українських байдарочниць Анастасії Тодорова, Інни Гріщун і Світлани Ахадова в конфлікті, який виник з приводу формування жіночої байдарки-четвірки на Олімпійські ігри.

- Сергію Олександровичу, що скажете з приводу гучних слів дівчат? Що відповідає дійсності, а що ні? Що взагалі сталося?

- Те, що вони розповіли - правильно. Звичайно, міг би додати свою думку і тренер Олексій Семикін, висловити свої міркування... І треба було дати можливість йому допрацювати, хоча [в міністерстві - прим.] посилаються на те, що були прописані чіткі умови відбору на Олімпіаду. Але система не була до кінця досконалою. Там були моменти, які можна було обговорити. І найголовніше: тренер, який підготував байдарку-двійку, повинен був готувати і байдарку-четвірку (так було прописано в тій самій системі відбору. – прес-служба). А таким тренером був якраз Олексій Іванович Семикін. На жаль, його не послухали. І ми, як Федерація, підтримували його кандидатуру, щоб він і далі готував цей човен [четвірку - прим.]. Тому, що бачили перспективу човна, в якій загребною була Кічасова. Вона міцніше, на старті швидше розганяла. Чого нам і не вистачило на Олімпіаді на стартовому відрізку, коли ми відпустили далеко вперед три човни, а наздогнати не вдалося.

Можна по-різному трактувати те, що трапилося, але важливо те, що не вистачило десятих секунди для завоювання медалей. Дуже шкода.

- А ви вже знайомі з заявою Павла Булгака?

- Так, читав.

- Що скажете?

- Скажу, що дивним було рішення Марії Повх не готуватися в цій четвірці ще з осені. І вона перша пішла на конфлікт з дівчатами. Ох, не хотілося б роздувати це сильно... Це - жіночий колектив, розумієте? Але, в принципі, вона [Марія Повх - прим.] Була першим ініціатором цього розриву. А потім чомусь людина починає захищати її...

- Я правильно вас розумію, що у вас, Федерації каное, назріває або вже навіть назрів конфлікт з Міністерством спорту?

- Думаю, що міністерство пішло на поводу у головного тренера [Олексія Мотова - прим.]. Він Семикіну постійно якісь перепони чинив. Раз Семикін працював з цією командою - значить треба було більше йому довіряти. Треба було тісно співпрацювати з ним, бути на зборах з дівчатами. І брати участь в тренувальному процесі. Це його обов'язок, в першу чергу, як головного тренера. А не перекладати тепер відповідальність на міністерство, яке діяло відповідно до вже прописаних правил відбору. Можливо, вони і мали рацію в своєму рішенні (адже, дійсно, правила відбору прописані), але, на жаль, повели їх не в ту сторону. В першу чергу, це вина головного тренера. Можна було цей конфлікт і не створювати.

- А чутки про Азербайджан, Молдову - що це?

- Можна говорити все, що завгодно! Чим більше таких слів, тим більше вони хочуть виїхати. Я відразу говорив про те, що, мовляв, ви самі [чиновники Мінімолодьспорту] породжуєте бажання спортсмена кудись виїхати. Коли таке ставлення, то не хочеться залишатися, на жаль! Якщо створити нормальні умови, то ніхто нікуди не поїде. Навіщо передчасно говорити, що вони кудись поїдуть, що хтось їх тягне? Це слова! Вони нічим не підтверджені. Хтось кудись поїхав? Десь проглядався? Все це - пусті балачки. Дівчата хотіли брати участь в Олімпіаді і боротися за медалі. Вони це і показали своїм результатом. Шкода, трохи не пощастило.