Збірна України розгромно програла Словенії і попрощалася з Євробаскетом-2017

Українці зазнали нищівної поразки від словенців в 1/8 фіналу.

Чоловіча збірна України ледве пролізла у плей-офф Євробаскету-2017, тому у протистоянні зі Словенією в 1/8 фіналу підопічні Євгена Мурзіна були далеко не фаворитами. Та і статистика говорила сама за себе: українці виграли на турнірі два матчі з п'яти, а наші суперники ще не знали поразок, маючи стовідсотковий переможний результат.

Словенці відразу ж заволоділи ініціативою та повели у рахунку після вдалого триочкового. Щоправда, Денис Лукашов зрівняв цифри на табло. Це було востаннє, коли «синьо-жовті» не програвали у звітному матчі. Надалі наші суперники пішли у відрив, довівши рахунок до 19:7. І тільки Максиму Пустозвонову п'ятьма очками поспіль вдалося дещо скоротити відставання - 12:19.

У першій чверті українці швидко перебрали з фолами - уже на шостій хвилині. Для прикладу, команда Словенії відіграла у захисті надзвичайно вдало, адже вперше сфолила за 26 секунд до завершення 10-хвилинки. На останніх секундах Пустозвонов знову трішки скоротив відставання своїм «енд-ваном», але суперники повернули комфортну перевагу - 26:17.

У другій чверті, як і у першій, команди більше хвилини не могли відкрити рахунок. Цю «тишу» порушили словенці, на що своїм влучним кидком відповів Олександр Липовий. Після цього наші суперники пішли у черговий відрив. Підопічні Мурзіна якось занадто метушилися в атаці. Як наслідок - лише два набрані очки за чотири хвилини. І вже більше більше десяти пунктів відставання - 19:31.

Цього разу Україна обережніше діяла у захисті, не перебравши з фолами занадто рано. М'яч вперто не хотів заходити у кільце супротивника, і тільки Олександр Кольченко нарешті зрушив цифри під назвою нашої країни з мертвої точки. Але у відповідь Рендольф і Препелич довели рахунок уже до непристойного - 38:21. За хвилину до завершення першої половини В'ячеслав Бобров відзначився данком. Це був один з небагатьох яскравих моментів у виконанні українців до великої перерви, на яку команди пішли за рахунку 27:42.

Початок третьої чверті також нічого позитивного Україні не приніс. Хоча на певний момент здалося, що, можливо, зараз прорве. Але вдала триочкова спроба Пустозвонова успішного продовження не отримала. До слова, м'яч і надалі вперто не хотів залітати у кільце Словенії. В одному з епізодів «круглий» повністю облизав кожен сантиметр дужки, після чого вилетів назад у гру...

Олександр Мішула через ушкодження не міг допомогти команді у цьому матчі. Під час поєдинку погано почав себе почувати Олександр Липовий. Не міг Мурзін розраховувати на Кирила Фесенка. Цілком можливо, що саме коротка лава і зіграла злий жарт зі збірної України у другій половині зустрічі. Третя чверть була взагалі абсолютно провальною - 16:26. І доля переможця цього протистояння вже була вирішена.

У четвертій чверті хотілося побачити розкуту гру від українців, адже перебіг зустрічі дозволяв це зробити. А вийшло по-іншому. Наша команда набрала перші очки лише на початку шостої хвилини чверті... Словенці наприкінці розслабилися, дозволивши українцям виграти чверть з мінімальною перевагою.

Отож, поразка 55:79, яка залишає Україну за бортом турніру. Та і такий результат можна вважати цілком нормальним, пригадуючи, що наша команда потрапила у фінальну частину лише в останній момент. А збірна Словенії здобула шосту перемогу поспіль і продовжує боротьбу за медалі.

Євробаскет-2017

1/8 фіналу

Словенія - Україна - 79:55 (26:17, 16:10, 26:16, 11:12)

Україна: Пустозвонов - 11 + 4 підбирання, Лукашов - 9 + 4 передачі + 4 підбирання, Бобров - 8 + 4 підбирання, Липовий - 6, Зайцев - 5, Пустовий - 4 + 10 підбирань, Кравцов - 4 + 4 передачі, Кольченко - 4, Корнієнко - 2, Конєв - 2, Отверченко.