Гармата винищувача F-35A вперше відстріляла повний боєзапас

Повністю програма випробувань гармати F-35A завершиться в 2017 році

Американський перспективний винищувач F-35A Lightning II під час наземних випробувань інтегрованої авіаційної гармати GAU-22 / A вперше відстріляв повний її боєзапас. Як повідомляє Defense Aerospace, випробування, визнані успішними, відбулись 14 серпня 2015 року. Стрілянина велася навчальними кінетичними снарядами PGU-23 / U, які не вибухають при попаданні в ціль. Боєзапас авіаційної гармати F-35A становить 181 снаряд.

Метою випробувань є перевірка надійності гармати, а також механізму відкривання і закривання стулок внутрішнього відсіку винищувача, в якому розміщена гармата. Як очікується, наземні випробування GAU-22 / A завершаться в серпні поточного року, а восени винищувач приступить до перевірок гармати в повітрі. Згідно з діючими планами, повністю програма випробувань і доведення гармати F-35A завершиться в 2017 році. До цього часу буде завершено і програмне забезпечення, яке відповідає за управління гарматою.

Наземні випробування гармати на F-35A проводяться з 9 червня 2015 року. Перші постріли чотириствольний гармата GAU-22 / A калібру 25 міліметрів справила холостими снарядами. При цьому на літак було встановлено спеціальне «обманне» програмне забезпечення, що змушує його бортові системи «думати», що F-35A знаходиться в повітрі. У нормі на землі програмне забезпечення блокує GAU-22 / A.