Тікав від війни. Вівчар із Донеччини 50 км самотужки гнав 400 овець

На Волинь свою отару вівчар привіз уже вантажівкою для тварин

Вівчару з Донеччини Володимиру Альохіну зараз допомагає волинський фермер Василь Мельник

Вівчар Володимир Альохін із села Павлівка Донецької області самотужки гнав частину своєї отари, яка вижила після обстрілу російсько-окупаційних військ, у село Новостав Волинської області. Він пройшов 50 кілометрів, далі їхав на авто. Про це він розповів у коментарі «Суспільному».

Альохін багато років розводив овець у Павлівці на Донеччині. У рідному селі чоловіка зараз точаться бої, його помешкання зруйнували російські війська. У Павлівці отара налічувала 520 голів. До Волині дісталися майже 400 овець.

«У мене 100 голів лягли за один постріл, коли був мінометний обстріл. Я стояв на пасовищі, намагався відігнати, але все-таки влучило», – пригадує Альохін.

Вцілілу отару чоловік гнав із зони бойових дій пішки – понад 50 кілометрів. На Волинь свою отару вівчар привіз уже вантажівкою для тварин. Замешкав у селі Новостав, що неподалік Луцька.

Вівчару з Донеччини зараз допомагає волинський фермер Василь Мельник. Їхні вівці тепер в одному стаді, і, як кажуть чоловіки, вони самі не знають, де чиї.

«Я йому запропонував приїхати до мене. Він довго думав, бо далеко їхати. Ми допомогли йому, і він приїхав до нас. Він не те що роботящий, він – пахар. Горою стоїть за Україну. З росіянами не захотів жити і приїхав до нас», – розповів Мельник.

Випасати стадо допомагають Люся і Рошен – двоє псів вівчарської породи бордер-колі, яких вівчар теж перевіз із Донеччини.

Умови на цьому пасовищі для породи, яку вивели в гірській місцевості, хороші, розповідає Володимир. Тут є протічна вода і більше зелені, ніж на сході. Водночас, як каже вівчар, клімат занадто вологий – через це деякі тварини почали хворіти на грибкові захворювання.

Поки що вівчарі хазяйнуватимуть спільно. Навесні домовилися весь приплід поділити порівну.