Чарівні пухнастики. На Вінниччині вчаться розводити різнокольорових шиншил
В університеті запевняють, що своїх шиншил продавати не збираються
Півсотні шиншил мешкають на міні-фермі, яку створили при Вінницькому аграрному університеті. Студентів вчать не лише доглядати за гризунами, а й тому, як їх правильно розводити.
Шиншилову ферму розмістили в одному із підсобних приміщень університету. Студенти доглядають за гризунами декількох порід: сірими, бeжeвими, бiлими та чoрнo-бiлими. Молодь, яка доглядає шиншил переконує, що тварини невибагливі, передають у сюжеті ТРК Україна.
«Ми їх беремо за хвіст, тому що, якщо взяти за хутро, то вона може його скинути. Разом знаходяться чотири самки і один самець і їм вистачає місця», – розповідає студент аграрного університету Дмитро Волошин.
Годують шиншил комбікормом, родзинками та сушеними фруктами, окрім цього для кожно гризуна дали особистий шматочок крейди – аби зуби зчісував і отримував кальцій.
«Щодня даємо їм по дві ложки комбікорму, від цього залежить якість хутра шиншилл», – додає ще один студент Олександр Кочетков. – «Також купаємо шиншил у вулканічному піску».
Окрім правильного догляду за тваринками, студенти навчаться як їх правильно розводити. За словами директора кафедри, подібні ферми приносять непоганий прибуток закордоном, а шиншил можна розводити навіть у квартирі. Ціна одного самця може сягати до 17 тисяч гривень.
Наприклад, з двох кімнат одну віддають для шиншил, закуповують професійні (ось як у нас) клітки, необхідно встановити кондиціонер, закупити корм і таким чином можна досить ефективно розводити шиншил. «Основне те, щоб була комфортна температура – не нижче 5 градусів та не вище 25», – розповідає доктор сільськогосподарських наук Вінницького національного аграрного університету Віталій Кучерявий.
Водночас в університеті запевняють, що своїх шиншил продавати не збираються, а у планах – запатентувати не лише нові кольори хутра гризунів, а й зручні клітки для них.