Google збираються оштрафувати на $5 млрд за монополізм

Незважаючи на рекордний розмір штрафу, компанія Alphabet, якій і належить Google, заробляє стільки ж грошей за 16 днів

Антимонопольні органи Євросоюзу можуть оштрафувати Google на 4,3 мільярда євро (близько 5 мільярдів доларів) за монопольне становище компанії на ринку мобільних додатків для операційної системи Android.

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на свої джерела, наближені до справи.

Пропонований штраф може бути найбільшим за всю історію та рівним за розміром щорічним внескам Нідерландів до бюджету ЄС.

Розслідування ЄС стосується контрактів Google, укладених з виробниками мобільних телефонів. Зокрема, в ЄС вважають перешкоджанням вільній конкуренції передвстановлення на смартфонах програми PlayMarket, яка попередньо налаштовує користувачів завантажувати саме програми Google.

Також на смартфонах, що використовують операційну систему Android, майже відсутня можливість завантажувати додатки з інших місць, окрім PlayMarket.

Незважаючи на рекордний розмір штрафу, компанія Alphabet, якій і належить Google, заробляє стільки ж грошей за 16 днів.

Раніше ЄС вже штрафувала Google за порушення правил вільної конкуренції на 1,7 мільярда доларів за сервіс з пошуку покупок.

У 2016 році ЄС зобов’язав Google відповісти у суді на звинувачення щодо можливого зловживання домінуючим положенням мобільної операційної системи Android, яка витісняє конкурентів з ринку ЄС.

Раніше повідомлялося, що чужу пошту на Gmail може читати будь-який розробник для Android.