Американський генерал: Німеччина має важелі впливу на Росію, яких ні в кого немає

Бен Ходжес: Нам потрібно, що росіяни дали ОБСЄ робити свою роботу

Екс-командувач військами США в Європі заявив, що світу потрібне лідерство Німеччини у «мінському процесі»

Як рецепт припинення військового конфлікту на території України американському генералу, колишньому командувачу військами США в Європі Бену Ходжесу бачиться задіяння в повній мірі Мінських угод. Про це він заявив в інтерв'ю для проекту грузинської телекомпанії STV.

«Потрібно, щоб Мінська угода працювала. Повинно бути політичне рішення», - зазначив Ходжес.

Відзначивши, що на даний момент ці угоди не працюють, він нагадав, що США були терплячі і невідступні, поки Німеччина не змогла возз'єднатися.

«Майже 40 років минуло. 40 років Захід був єдиний і тиснув на Радянський Союз і в кінці кінців Німеччина возз'єдналася. Думаю, що Німеччина повинна бути лідером цього процесу. У них є важелі в Росії, яких, мені здається, у інших немає. Нам потрібно лідерство Німеччини, щоб зрушити цей процес. Нам потрібно, що росіяни дали ОБСЄ робити свою роботу. Зараз спостерігачі ОБСЄ не допускаються, щоб відстежувати ситуацію на кордоні між Росією і Україною. Амуніція і техніка перевозяться з Росії в Україну до Луганської та Донецької області», - зазначив генерал.

Ходжес вважає, що Росія використовує окуповану зону Донбасу для ускладнення владі України роботи, необхідної для вступу в ЄС і НАТО.

«Вони застрягли в Абхазії і так званій Південній Осетії і не зробили нічого, щоб налагодити ситуацію. Що вони зробили в Україні? Вони підігрівають конфлікт, не маючи нічого, щоб прибрати за собою безлад. І ми бачимо, як вони вичавлюють український уряд. Особливо в Маріуполі. З цим керченським мостом. Російський флот заважає мореплаванню і пересувається в Азовському морі. І це в найближчі рік-півтора може дуже серйозно нашкодити економіці України і, зокрема, економіці регіону поблизу Маріуполя», - заявив Ходжес зазначивши, що Німеччина в цьому процесі може відіграти важливу роль, як і Росія, якби остання вела себе серйозно, але сьогодні «ніхто не вірить, що це відповідальні люди».

«Вони могли б дозволити ОБСЄ робити свою роботу. З іншого боку, США разом з Канадою, Литвою, Польщею та Великобританією допомагають навчати українську армію. США надали багато різного устаткування. І зараз« Джавеліни», як і в випадку Грузії. Щоб допомогти Україні стати трохи більш захищеною», - заявив генерал.