Десятки людей загинули під час масових протестів в Ірані

Місцева влада оголосила про затримання десятків протестувальників

Близько 26 людей загинули під час масових протестів в Ірані після смерті дівчини, затриманої поліцією за неправильне носіння хіджабу. Про це повідомляє АР.

Ведучий державного телебачення заявив, що 26 протестувальників і поліцейських загинули на протестах, проте не пояснив, як влада дійшла до цієї цифри. Він сказав, що офіційна статистика буде оприлюднена пізніше.

Підрахунок Associated Press, заснований на заявах державних і напівофіційних ЗМІ, показує, що щонайменше 11 людей були вбиті.

Окрім того, місцева влада оголосила про затримання десятків протестувальників. Заступник начальника поліції північної провінції Гілан Хасан Хоссейнпур повідомив про 211 затриманих у четвер. Уряд західної провінції Хамадан повідомив про арешт 58 демонстрантів.

До того ж, Лондонська правозахисна організація Amnesty International звинуватила силовиків у побитті протестувальників кийками та стрілянині металевими кульками з близької відстані. На відео видно, як поліцейські та воєнізовані офіцери використовують бойовий вогонь, сльозогінний газ і водомети для розгону демонстрацій.

Нагадаємо, тиждень тому Іран охопили протести після смерті дівчини, яку затримала поліція за неправильне носіння хіджабу. Люди виходять на мітинги, влаштовують підпали, зривають портрети лідерів країни.